• BIST 9720.85
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 14 °C

Kış depresyonunun ilacı 10 dakikalık sabah güneşi

Kış depresyonunun ilacı 10 dakikalık sabah güneşi
Kış aylarında güneş ışığının az olması nedeniyle ortaya çıkan depresyondan kurtulmak için; çayınızı sabah güneşinde için, restoranlarda pencere kenarında oturun, gün ışığı etkisi ...

 

ÇİKOLATA MUTLULUK HORMONUNU ARTIRIR
Dengeli beslenme; hem ruh, hem de beden sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle özellikle depresyona meyilli olduğumuz kış aylarında, stresin sağlığımızı etkilememesi için, aldığımız besinlere özen göstermemiz gerekir. İşte dikkat edilmesi gerekenler:
Serotonin, vücut tarafından oluşturulan ve gıdalarda bulunmayan bir iç salgıdır. Vücut, serotonini kendisi üretir. Ancak serotonin üretimini destekleyen besinler tüketmek de vücudun bu hormonu üretmesine katkıda bulunulabilir. Çikolata da bu besinlerden biridir. Ancak yüksek kalorili olduğu için aşırıya kaçmamak gerekir.

AÇLIK SEROTONİNİ DÜŞÜRÜR
Serotonin düzeyini, çeşitli hormonlar etkiliyor. Örneğin; östrojendeki artış, serotoninin de artmasına neden olur. Açlık, yorgunluk, stres ve bazı ilaçların da serotonin düzeyini düşürdüğü tespit edilmiştir. Kişi bunu beslenmesine özen göstererek dengeleyebilir.
Depresif hal; karbonhidratlara olan eğilimi artırır. Bu duygudurum bozukluğu; kişiyi yağlı ve şekerli gıdalara yöneltir. Bu da kiloya neden olabilir.

BOL BOL SEBZE VE MEYVE
Kışın rafine edilmiş ve işlenmiş gıdalardan (beyaz ekmek, pirinç ve şeker gibi) kaçının. Kepekli ekmek, esmer pirinç, sebze, meyve yiyin.
Günde 8 bardak su içmeye çalışın.
Aşırı alkol tüketiminden kaçının. Alkol bir antidepresan değildir, ruh halinizi iyileştirmek yerine, daha kötü hale de getirebilir. Aşırı alkol, kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.
Serotonin ilaçları da tedaviye yönelik ilaçlardır ama uzman kontrolünde kullanılmalıdır.

30 DAKİKA YÜRÜYÜŞ STRESİ AZALTIR
Kış aylarının stresinden korunmak için egzersiz yapmak çok iyi bir çözüm olacaktır. Çünkü sıkı bir egzersizin etkisi gün boyu sürer. Zihni açar, daha olumlu düşünmeyi sağlar. Bu nedenle yaz aylarında yapılan spora kışın da devam edilmelidir. Özellikle yüzme, enerji harcamak için son derece ideal bir spordur. Bu sporu mümkünse kış aylarında da devam ettirmek gerekir.
Eğer spor yapma alışkanlığınız yoksa, en azından günde 30 dakika boyunca düzenli olarak yürümeye çalışın! Bu yürüyüşler; hem kilo kontrolüne, hem de ruh sağlığınızı korumaya da yardımcı olacaktır.

HAFTA SONU GEZİSİ VEYA SPA KEYFİ
Kış aylarında kendinizi motive etmek için çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Doğada ailenizle veya arkadaşlarınızla yapacağınız bir hafta sonu gezisi veya SPA keyfi ruhunuza çok iyi gelecektir.
Her gün, hiçbir şey yapmadan birkaç dakika durmaya çalışın. Bu da stresinizi azaltır.

YOGA KURSU
Kitap ve dergi okuyun, erkenden yatağa girin, meditasyon yapın veya bir yoga kursuna başlayın. Pozitif düşünmeyi teşvik eden egzersizler de depresyondan korunmanıza yardımcı olabilir.
Buz pateni, snowboard, buz hokeyi gibi kış sporlarını öğrenmeyi çalışın. Bu süre içinde sürekli aktif olmak moralinizi de yüksek tutacaktır.
Ailenizi, çalışma arkadaşlarınızı ve komşularınızı asla hafife almayın. Onlarla birlikte keyifli vakit geçirmeye çalışın. Evde oynanan oyunlarla, uzun kış gecelerini eğlenerek geçirebilirsiniz.
 

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4998 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim