Tartışmanın odak noktasında 70 yaş üzerindeki hastalara organ nakli yapılmasının ne derece yararlı olabileceği sorusu var.
Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, yıllardır kalp hastası. İlk kalp krizini 37 yaşında geçiren Cheney, daha sonraki 30 yıl içinde 4 kez daha kalp krizi geçirdi. İki yıl önce Cheney’nin kalbi mekanik bir kalp pompasıyla değiştirildi. Cheney, ABC televizyonuna verdiği bir mülakatta şunları söylemişti: "Kalbim artık işlevlerini yerine getirmez olmuştu. Yeterince kan dolaşımı olmadığından, böbrek ve karaciğerime kan gitmiyordu."
Kalp hastalarının organ nakli bekleyenler listesine alınabilmesi için kalplerinin işlevlerini büyük ölçüde yitirmiş olması gerekiyor.
Medstar Washington Hastane Merkezi organ nakli uzmanı Samir Najar, doktorların birkaç önemli kritere bakarak organ nakline karar verdiğini söylüyor: "Vücuttaki tüm organların durumunu gözden geçiriyoruz."
Eğer diğer organlar hala sağlıklı ise bu kez başka kriterlere bakılıyor.
Doktor Najar, "Hastanın doktor tavsiyelerine uyup-uymadığını, yakınlarından destek alıp-alamayacaklarını, ilaçlarına düzenli devam edip-etmeyeceklerini bilmek istiyoruz, çünkü kalp nakli çok kritik bir ameliyat."
71 yaşındaki Cheney, yeni kalp takılan en yaşlı hastalardan: "Yaş önemli bir faktör, ancak bir tek yaşa bakmıyoruz."
Doktor Najar, 60’lı yaşlardaki hastaların kalp nakline olumlu cevap verdiğini söylüyor. Bunlardan % 75’i kalp naklinden beş yıl, %50’si ise 10 yıl daha yaşıyor.
Eğer yaşlı hastaların diğer organları hala çalışıyorsa, doktorlar hastanın fizyolojik durumunun yaşından daha önemli olduğunu düşünüyor. İstatistikler, son 20 yılda kalp nakli ameliyatı yapılan yaşlıların sayısının giderek arttığını gösteriyor.