• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Kilo aldıran ve aldırmayan yiyecekler

Kilo aldıran ve aldırmayan yiyecekler
Birden canınız çikolata mı çekti? Ya da patlamış mısır veya cips? Taylan Kümeli yazdı...

Hepimiz yeme isteğiyle alakalı tecrübeler edinmişizdir ki bu çoğunlukla da psikolojik iken, bazı bilimsel kanıtlar, insanların belirli gıdaları diğerlerinden çok daha fazla yeme isteği olduğunu ve yeme isteğinin yok yere ortaya çıktığını gösteriyor. Vücudunuz gerçekten belirli bir gıdayı yeme isteği duymayabilir fakat kendince bir şeyler tercih eder. Bu yüzden, “birden bire gelen” yeme isteklerinizin gerçekten ne anlama geldiğini bulun ve bu konuyu sağlıklı bir şekilde nasıl durduracağınızı mutlaka öğrenin.

ÇİKOLATA
BİRÇOK insan, özellikle de kadınlar arasında “çikolata deliliği” deneyimini yaşamamış olan yoktur. Eğer çikolataya karşı bir zaafınız varsa, bu sizin çikolata eksikliğiniz olduğu anlamına gelmez ama magnezyumunuzu düşük çalıştırdığınız anlamına gelebilir. Magnezyum, organlarımızın her birinin düzgün çalışması için gereklidir. Bu, 300’den fazla biyokimyasal reaksiyon için gerekli olmasının yanı sıra, kan basıncı kontrolü için ve kalsiyum da dahil olmak üzere diğer minerallerin düzenlenmesi, güçlü kalmak, bağışıklık sistemi, uygun sinir ve kas fonksiyonu için gereklidir. Peki neden çikolata yeme isteği duyarız? Kulağa şaşırtıcı gelebilir ama, kakao çekirdeği magnezyum açısından en yüksek yiyeceklerden biri. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var; kakao çekirdeği magnezyum açısından yüksek iken, çoğu çikolata değildir. Çikolatanın tüm yararlarından faydalanmak için en az%70 kakao içeren bitter çikolata tüketmelisiniz.

TUZ
BİRAZ patates cipsi, tuzlu kraker ya da patlamış mısır için ölüp bitiyor musunuz? Bu yiyecekler kesinlikle çok lezzetli olmakla birlikte, bu gerçekten istediğiniz yiyecek olmayabilir, tabi tuz dışında... Diğer minerallerden farklı olarak, çoğu insanda bu nedenle düşük ya da eksik sodyum bulunmuyor. Peki, neden bazen yemek için can atıyoruz? Bunun, hamilelik, elektrolit dengesizliği ya da başka bir mineral eksikliği gibi birçok nedeni vardır ve ya belki de siz bir tuz bağımlısısınızdır, ne kadar fazla yerseniz o kadar canınız çeker. Ancak, fazla tuz yeme isteğinin ana nedeni sadece dehidrasyondur. Dehidrasyon genelde dayanılmaz derecede sıcak yaz günlerinde yeterli sıvı tüketmemekle bağlantılı iken, çoğu insan yeterli sıvı tüketmediği zaman kolayca hafif dehidrasyon yaşar. Aslında, Amerikalıların%75’i kronik dehidratasyondan muzdarip - bir kişi günün sonunda yeterince sıvı tüketmediği zaman içinde oluşan bir durumdur. Peki, bunun tuzla ne ilgisi var? Oldukça basit - tuz vücutta su tutulmasına yardımcı olur ve bunu korumak için çalışırken bu nedenle vücudumuz bunu ister. Bu nedenle, gelecek sefer bir patates cipsi paketi kaptığınızda ilk olarak bir bardak su için ve cips özleminizin uzaklaştığını görün. SODA BİR kutu kola ya da mutlaka gazlı bir içeceğe mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Muhtemelen su içme ihtiyacı hissettiğiniz anlamına geliyor! Yumuşak içecekler kalsiyumu kemiklerinizden bir sülük gibi emiyor ve muhtemelen vücudunuz uyarılıyor. Yani gazlı bir içeceğe ihtiyaç duyduğunuz zaman bu, vücudunuzun kalsiyumu kemiklerden dışarı çıkardığı anlamına geliyor. Mineral açısından zengin olan az yağlı süt ürünleri ve diğer gıdaların günlük alımının artırılmasında bir zarar yoktur.

ŞEKERLEME
SAAT dört, öğle yemeğinden sonra koca bir 3 saat geçmiş ve akşam yemeğine birkaç saat kalmış ve siz tatlı bir şeyler yemek için can atıyorsunuz... Bir adet yenmeye hazır paketlenmiş yiyecek sizi bir sonraki öğüne kadar götürebilir. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz; çoğu kişi yemek yiyip kısa birkaç saatten sonra çikolata ya da başka bir şekerli yiyecek gibi tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı duyar. Bu kan şekeri dengesizliği nedeniyle oluşur. Kahvaltı ve hatta öğle yemeği zamanı geldiğinde, çoğumuz tabaklarımızı beyaz ekmek gibi rafine nişastalar, çok az protein ve ne yazık ki çok az lifle doldururuz. Bu gıdalar glisemik indeks ölçeğine göre yüksektir, çabuk sindirilir olduğundan kan şekeri seviyelerinin hızlandırır ve bu nedenle enerjiyi artışını sağlar. Ne yazık ki, bir şey ne kadar çıkarsa o kadar aşağıya düşmelidir ki, bu yüzden birkaç saatten sonra kan şekeri seviyeleri aşağı çöker, bu da bizi yorgun, sinirli hissetmeye ve bir şeyler yeme ihtiyacına iter. Çoğumuz, yine şekerli bir şeylere ulaşırız ve bu kısırdöngü her seferinde baştan başlar. Bir çözüm olarak yemek zamanlarında tavuk ya da az yağlı etler ve peynirler gibi protein, yulaf ezmesi ya da bulgur gibi lifler düşünebiliriz. Eğer hâlâ kahvaltı sonrası atıştırmaya ihtiyaç duyuyorsanız, elma ya da kırmızı meyve kurusu gibi meyveleri tercih edin.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6458 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim