BUZ
GARİP bir ihtiyaç gibi gelebilir ama doğrudur; birçok insan buz yeme isteği duyar. Peki bu özlem neyle alakalıdır? Gariptir ama, çalışmalar, yeme isteği ve buz çiğnemenin genellikle demir eksikliği anemisiyle bir ilgisi olduğunu göstermiştir. Ancak vücuttaki demirin önemine rağmen, bu beslenme hastalığıdır. Peki buzla bağlantısı nedir? Bilim insanları buz ve anemi arasındaki ilişkiyi hala tam olarak çözebilmiş değil. Bazı uzmanlar buzun, demir eksikliğine bağlı olan ağızdaki iltihaplanma ve dil ağrısını azaltabildiğine inanıyor. Yani buz yerken dikkat!
KİLO ALDIRAN VE ALDIRMAYAN YİYECEKLER
ARAŞTIRMACILAR, uzun vadeli kilo alımının nedenine ve ortalama bir yetişkinin neden yılda bir kilo civarı aldığına odaklanmak istiyorlar. Hemşireler Sağlık Çalışması, Hemşireler Sağlık Çalışması II ve Sağlık Profesyonelleri izleyen üç çalışmada 120 bin katılımcıyı izlediler.
Her dört yılda bir, yaşam tarzı alışkanlıkları ve kilo değişiklikleri arasındaki bağlantılar değerlendirildi. Çalışmaya katılanlar her dört yıllık süre içinde ortalama 3.35 kilo aldı. Bu, 20 yıl sonra yaklaşık 17 kilo kadar ediyor. Üç çalışmanın da başında, erkek ve kadınların ortalama yaşı 37, 50 ve 52 idi. Araştırmacılar daha yakından bakıldığında, bu çalışma süresi boyunca kilo artışına etki eden beş gıda ve kilo aldırmayan, hatta kaybettiren 5 gıda buldu:
KİLO ALDIRANLAR: Patates cipsi, diğer patatesler, şekerli tatlandırıcılı içecekler, işlenmemiş kırmızı et, işlenmiş etler.
KİLO ALDIRMAYANLAR: Sebzeler, kepekli tahıllar, meyveler, kuruyemişler, yoğurt.
SAĞLIKLI KİLOYA ULAŞMAK İÇİN 5 İPUCU
GARİP DİYETLERDEN VAZGEÇİN: Bunlar kısa vadede işe yarayabilir, ancak hemen hemen her tuhaf, aşırı diyet, başarısız olmaya mahkûmdur. Yavaş yavaş ve daha küçük porsiyonlar yemek için sağlıklı besinler seçin. Fikir almak için sağlıklı beslenme piramidini inceleyebilirsiniz.
DAHA AKTİF OLUN: Eğer bir kilo kaybetme sloganı varsa, o da “egzersiz, egzersiz ve egzersiz”dir. Eğlenebileceğiniz aktiviteleri seçin ve her gün uygulayın. Bir arkadaşla birlikte egzersiz yapmak sizi motive tutmaya yardımcı olabilir. Egzersizi yaşam tarzına nasıl uyduracağınız konusunda ipuçları için, bu konunun uzmanlarına danışabilirsiniz.
TELEVİZYONU KAPATIN: Daha az televizyon izlemek aktif olmanız ve reklamların cezbettiği abur cuburları yememeniz için daha fazla zaman demektir. Televizyon izlemeyi durdurmak için iki kolay yol: Yatak odanızdan televizyonu çıkarmak ve yemek sırasında kapalı olmasını sağlamak.
ŞEKERLİ İÇECEKLERİ YOK SAYIN: Şekerli bir soda, meyveli içecekler ya da meyve suları içmek size hiç farkında olmadan günde yüzlerce kalori aldırabilir. Araştırma, soda ya da diğer şekerli içecekler içen çocuk ve yetişkinlerin içmeyenlere göre daha fazla kilo alma riski altında olduklarını açıkladı ve su ya da şekersiz içeceklere geçişin kilo alımını azalttığı belirtildi.
YEMEDEN ÖNCE DÜŞÜNÜN: Şuursuzca bir abur cubura ulaşmadan önce kendinizi durdurun ve sorun, “Gerçekten aç mıyım? Daha sağlıklı bir seçenek var mı?” Bugünün çılgın reklam dünyasında iyi besin seçeneklerini gözden kaybetmek kolaydır. Basit sorular bizleri doğru yolda tutmaya yardımcı olabilir.
GAZETE HABERTURK
Taylan Kümeli