• BIST 11156.2
  • Altın 2545.653
  • Dolar 32.8875
  • Euro 35.8578
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 32 °C
  • Bursa 31 °C
  • Antalya 39 °C
  • İzmir 33 °C

Kilo aldığını sanan hastadan yaklaşık 7 kilo kitle çıkarıldı

Kilo aldığını sanan hastadan yaklaşık 7 kilo kitle çıkarıldı
6 aydır karın şişkinliği ve kilo sorunu yaşayan 49 yaşındaki kadın hasta, gerçeği hastaneye başvurunca öğrendi. Karnından 40 cm çapında ve 6,8 kilogram ağırlığında kitle çıkarıldı


Daha önce çeşitli nedenlerle karnından 5 defa ameliyat olan ve rahim dokusu daha önceki yıllarda alınan 49 yaşındaki Dürdane Tosun 6 ay boyunca karnının şiştiğinden yakındı. 6 Aralık tarihinde Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek’e başvuran Dürdane Tosun’un ultrason görüntülerinde sağ yumurtalıktan kaynaklanan yaklaşık 40 cm’lik dev bir kitle tespit edildi.

Muayeneler sonrasında tespit edilen 6.8 kilogramlık dev kitle için Dürdane Tosun ameliyat edildi.Doç. Dr. Yavuz Şimşek: “Ultrasonda sağ yumurtalıktan kaynaklanan yaklaşık 40 cm’lik dev bir kitle gördük. Yumurtalık kitleleri 10 cm üzerinde olduğunda kanser ihtimali artar. Buna ek olarak bu kitlenin patlayıp batın içine açılarak hastayı peritonit ve şok tablosuna sokma ihtimali de vardı. Bundan dolayı acil ameliyat kararı aldık.” dedi.

Kitle hasta zarar görmeden alındı

Operasyon öncesi hazırlıklar tamamlanarak Dürdane Tosun Ankara da özel bir hastanede ameliyata alındı. Bu ameliyatla kitleyi alan Doç. Dr. Şimşek, “Kitleyi yapıştığı çevre dokulardan nazikçe ayırdık. Patlatmadan ve çevresindeki organlara zarar vermeden çıkarttık.” dedi. Doç. Dr. Şimşek Dürdane Tosun’dan alınan kitlenin 6.8 kg ağırlığında ve 40 cm boyutunda olduğunu belirtti.

Patolojik bulgular temiz

Hemen ameliyat sırasında hızlı patoloji (frozen) tetkiki yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Şimşek, “20 dk içinde hızlı patoloji sonuçlandı, sonuç iyi huylu yumurtalık tümörü geldi ve hastamızın diğer yumurtalığını da alarak ameliyatı bitirdik” dedi.

“Kadınlar karın şişliği yakılmasını önemsemeliler”

Başarılı geçen ameliyat sonrasında Doç. Dr. Şimşek “bazı yumurtalık tümörleri sinsi bir büyüme gösteriyor ve zamana yayılarak kendini gizliyor. Zamanla kanserleşebiliyor. Ya da torsiyon dediğimiz kendi etrafında burularak, şiddetli ağrı ile acil ameliyat ihtiyacı doğuruyor” diyerek erken teşhis için uyardı;

“Erken teşhis yapılsa yumurtalık korunabilecekken, hastanın şikayetini önemsemesi ya da kadın doğum muayenesinden çekinmesi nedeniyle tanı gecikiyor, yumurtalık kaybediliyor. Bazen de tablo ileri evre bir yumurtalık kanseri olarak karşımıza çıkıyor”

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2237 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim