Kıl dönmesi insanı oldukça rahatsız eden bir problemdir. Günümüz şartlarında insanların sürekli oturarak çalışması ve aşırı kilo artışı sebebiyle kıl dönmesi olayının yaşanma sıklığı da artmaktadır. Kıl dönmesi olayının genelde mahrem bölgede kendini göstermesi sebebiyle insanlar bu durumdan çekinirler ve doktora gitmeyi red ederler. Böyle bir durumda daha ciddi sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilirsiniz. Ameliyatsız tedaviyle halledilebilecek bir rahatsızlığı bu şekilde tedavisini geciktirerek cerrahi müdahaleye davetiye çıkarmış olursunuz. Bu sebepten ötürü böyle bir durumun ortaya çıkmasıyla beraber hiç zaman kaybetmeden ve çekinmeden doktora görünmeniz gerekir.
Kıl dönmesi, halk arasında kıl batması olarak da bilinir. Ağda yaptırdığınızda ve tıraş olduğunuz zaman cilt yüzeyine çıkamayan tüyler, cildin altında birikmesiyle batık dediğimiz bu rahatsızlık oluşur. Ayrıca genelde duş esnasında herhangi bir nedenden dolayı düşen kıllar, makat bölgesine gelerek burada cildi delmek suretiyle deri altına girmesi olayına kıl dönmesi denir. Kıl dönmesinin tıptaki adı pilonidal sinüstür.
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kıl dönmesi neden olur sorusunun cevabı net olarak bilinmese bile aşağıda yazmış olduğumuz bazı etkenlerin bu rahatsızlığa sebep olduğu bilinir.
- Olduğu yerde uzun süre oturanlar
- Ergenlik sonrası görülen hormanal değişiklikler
- Dar iç çamaşırlarının giyilmesi
- Tüy oluşumu
Gibi nedenlerin kıl dönmesine sebep olduğu bilinir. Bazı etkenler kıl dönmesi rahatsızlığını arttırır. Bunlar:
- Cinsiyet (Erkeklerde daha çok görülür)
- Vücut yapısının çok kıllı olması
- Egzersiz ve spor yapılmaması
- Yaş (Daha çok genç erkeklerde bu durum görülür)
- Sürekli oturmak, hareketsiz kalmak
- Aşırı kilo
Kıl Dönmesi Tedavisi
Kıl dönmesi tedavisi erken teşhis edildiği zaman cerrahi müdahaleye bile gerek kalmaksızın tedavi edilebilir. Üstelik cerrahi müdahaleden sonra bu hastalık tekrar kendisini gösterebilir. Kıl dönmesi için uygulanan tüm cerrahi müdahalelerden sonra her üç kişiden birinde bu rahatsızlık tekrar görülmektedir.
Son zamanlarda ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi oldukça tercih ediliyor. Bu yöntem ile kişinin hastanede yatmasına gerek kalmaz, günlük yaşantısını aksatmaz ve hastalığın tekrar etme olasılığını minimum seviyede tutar. Bu tedaviye kristalize fenol denir. Kristalize fenol tedavisi, her tip kıl dönmesine karşı başarılı neticeler alır. Bu yöntem ameliyat şartlarını gerektirmez ve yaklaşık 15 dakika süren bir işlemdir. Bu işlemin bir proktoloji uzmanı tarafından yapılması gerekir. Kristalize fenol tedavisi şu şekilde gerçekleşiyor:
- Yapılacak olan tedaviden önce hasta, bölgeye kıl dökücü kremler vasıtasıyla temizlemeli.
- Herhangi bir cerrahi işlem yapılmadan kıl dönmesi olan bölüm genişletilir. Genişletilen bölge iyice temizlenir ve biriken kıllar alınır.
- Ardından bölgeye kristalize fenol eklenir. Bu sayede lezyonların içi temizlenir.
- Ağrısız ve kısa süren bu küçük işlemden sonra kişi, sosyal yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.
İzmir Kliniğimizde Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Altan Karan ile kıl dönmesi rahatsızlığının oluşturduğu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Gerekli muayene yapıldıktan sonra tedavi planlaması yapılır ve çok kısa bir zaman içerisinde bu sorundan kurtulursunuz.