Yaşlanmanın doğal bir süreç olduğunu ve kendine has güzellikleri bulunduğunu kabul edin. Yaşamınız boyunca topluma yararlı bir birey olduğunuzu, iyi evlatlar yetiştirdiğinizi unutmayın ve kendinizle gurur duyun.
Biyolojik yaşlanmada, 65-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık kategorisinde değerlendirilmektedir. Ancak, toplumda bir kişinin yaşlı olarak algılanması, çoğu zaman onun emeklilik gibi bazı rol ve statü kayıpları yaşaması sonucu üreticiliğini, toplumsal etkinliğini, gücünü, prestijini ve yakın ilişkilerini kaybederek daha edilgen bir pozisyona yönelmesi olarak kabul edilir. O zamana kadar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen ve hatta diğer kişilere de yardım edebilen birey, giderek tüketen ve yardıma ihtiyacı olan bir kişi haline gelmektedir.
Emeklilerin psikolojik yapısı gündelik yaşantılarını ve zindeliklerini nasıl etkiliyor?
İnsan yaşlandıkça geçmişini daha sık sorgulamaya başlar. Kişinin yaşlandığını kabullenmesi, geçmişle ilgili pişmanlıkları unutması ve yapamadıkları için suçluluk hissetmekten vazgeçmesi, yaşlanmanın doğal sonuçlarının neden olduğu kısıtlamalar ve sosyal statü kayıpları üzerinde takılıp kalmaması, bu dönemi uzun süre sağlıklı ve mutlu olarak geçirebilmesi için en önemli yaşam tarzıdır. Bunu yapabilenler için gelecekte daha iyi şeyler olacağı beklentisi ön plana çıkar ve ölüm korkusu daha az hissedilir.
En büyük sorunlar arasında neler işaretlenebilir?
Yalnızlık duygusu, yaşlı psikolojisi için en büyük sorunlardan biridir.
Yaşlanmayla birlikte, psikolojik durumdaki değişiklikler, farklı yansımalar ile karşımıza çıkar. Bunların başında uyku sorunları gelir. Ya çok fazla uyurlar ya da uykuda kalma süreleri son derece azalmıştır. Zaman zaman mutsuz ya da ümitsiz hissederken, bazen gergin ve sinirli olabilirler. Dikkat ve konsantrasyonları azalmış olabilir, yer-zaman-kişi farkındalıkları bozulabilir.
Depresyondan söz edebilir miyiz?
Maddi sıkıntı yaşama korkusu, sevdiği kişileri kaybetme ve yakınlarına yük olduğunu varsayması yaşlıları olumsuz yönde etkiler ve depresyona eğilimi artırır. Günlük rutin aktivitelere karşı ilgi ve istek azalabilir ve bu aktiviteler zaman zaman endişe ve stres kaynağı olabilir. Fizyolojik olarak ciddi bir sorunları bulunmamakla birlikte kendilerini aşırı yorgun ve halsiz hissedebilirler, iştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı görülebilir. İlaçlarını kullanmama ve kişisel hijyenlerini ihmal etme sık rastlanılan durumlardan biridir.
Emeklilerin kendilerini iyi hissetmeleri için ne yapmasını tavsiye edersiniz?
Yıllarca çalışmış ve üretmiş olan kişiler emekli olduktan sonra artık işe yaramadıkları ve güçlerinin de eskisi kadar yerinde olmadığı düşüncesiyle tüm etkinliklerden uzaklaşmaya başlamaktadır.
Bundan sıyrılmak için:
- Hangi yaşta olursa olsun kimse, işe yaramaz olduğunu hiçbir zaman düşünmemelidir.
- Yaşlının sadece kendi sorunlarına yönelmesi ve sürekli yakınmalarını dile getirmesi onu mutsuz edecektir. Oysa o yaşa kadar ulaştıkları olgunluk ve birikimleri onları yaşama bağlamaya yetecek potansiyeldedir. Bu nedenle, kendine daha özenli bakmak, yeterli ve dengeli beslenmek, ilaçlarını düzenli olarak almak ve dış çevreye ilgilerini sürdürmelerinde yarar vardır.
- Televizyon karşısında tüm gün vakit geçirmek ve evden dışarı hemen hemen hiç çıkmamak yaşlıları pasif bir yaşantıya doğru itmektedir. Bundan kurtulmanın en iyi yolu dış dünya ile ilişkisini kesmemesi, seyahat etmesi, boş zaman aktivitelerine katılması, ailesine ve arkadaşlarına daha fazla zaman ayırması vb. gibi yaşamı daha güzel hale getiren, kişinin kendine mutluluk veren ve keyif aldığı etkinliklerdir.
- Tüm bu uğraşılar yaşlıyı stresli yaşam koşullarının meydana getirdiği sıkıntılı düşüncelerden uzaklaştırır ve stres ile baş etmelerini kolaşlaştırır. Ayrıca, bu tür etkinlikleri sürdüren yaşlıların kişisel ve sosyal uyum ve yaşam doyumlarının daha yüksek olduğu tesbit edilmiştir.
HAYATA BAĞLAYAN ÇÖZÜMLER
* Sosyal çevreden uzak durmayın, yalnız kalmayın. Aile ve arkadaşlarınız ile iyi ilişkiler kurun ve yaşamı paylaşın.
* Daha uzun yıllar mutlu ve sağlıklı yaşayacağınızı düşünün ve gelecekle ilgili hedefler belirleyin ve planlar yapın, yaşamınıza anlam katın.
* Hoşgörülü ve esnek olun, yeni tecrübe ve fikirlere karşı açık fikirli olun ve değişen şartlara uyum sağlamaya çalışın.
* Herşeyi kendi başınıza yapmaya çalışmayın, ihtiyaç olduğunda yardım almaktan çekinmeyin.
* Zihinsel aktivitenizi kullanabileceğiniz işlerle uğraşın ve sürekli okuyun. Öğrenmenin yaşı yoktur, kişisel bilgilerinizi artırmak için çaba gösterin. Yeni şeyler öğrenmenin beyin üzerinde uyarıcı etki yaptığını unutmayın. Hayat ve iş tecrübenizle başkalarına yardımcı olabileceğiniz konularda gençlere yardımcı olmaktan çekinmeyin.
* Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak hobiler, uğraşılar bulun ve yaratıcı düşüncelerinizi geliştirin. El ve diğer becerilerinizi ve reflekslerinizi sürekli kullanarak koruyun.
* Yıllık check up ve sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
* Düzenli ve sürekli egzersiz yapın ama asla kendinizi zorlamayın.
* Uyku düzeninizi koruyun.
* Beslenmenize çok dikkat edin. Yeterli protein, sebze, meyve, süt ürünleri ve tahıl tüketmek çok önemlidir. Su içmeyi ihmal etmeyin.
EMEKLİ YAKINLARINA ÖNERİLER
* Emeklilerin bağımlı ve tüketici bir konuma gelmelerini önlemek, onların kapasiteleri ve ilgi alanları doğrultusunda, kendi belirleyecekleri ve keyif alacakları uğraşılarla, yaşamlarını aktif bir şekilde sürdürmelerini desteklemek birincil amaçtır.
* Yaşlılar "anlaşılmak" konusunda çok hassastırlar. Eğer anlaşılmadıklarını düşünürlerse çok çabuk sinirlenirler ya da kırılırlar. Yakın çevrenin bu konuda anlayışlı olması çok önemlidir.
* Emekliler yakın çevrelerinden gördükleri ilgide bir azalma hissettikleri zaman "artık işe yaramaz" oldukları hissine kapılarak özgüvenlerini çok çabuk kaybederler. Bundan dolayı çevrenin kendisine ihtiyaç duyduğunu hissettirmesi çok önemlidir. Ara sıra görüş ve önerilerine başvurmak, torun bakmak gibi yardım talepleri yaşlıları çok mutlu eder.
* Yaşlılar her konuda uyum göstermede zaman zaman bazı problemler yaşayabilirler. Bu nedenle yaşlıyı ortama değil, çevre ve yaşam koşullarını yaşlıya uydurmak daha doğru bir davranış şekli olur.
* Yaşlıların konuşmaları çoğu zaman ağırlıklı olarak hastalık ve yakınmalara odaklanmıştır. Burada aşırı ilginin yaratacağı evham veya ilgisizlik veya bıkkınlıktan kaynaklanacak olan bazı sorunların gözardı edilmesi ciddi problemlere neden olabilir. Bu konuda dengeli bir yaklaşım gereksiz tıbbi müdahalelerin de önüne geçecektir.
* Çevrenin bayram ve doğum günleri gibi özel günlerde yaşlıları unutmaması, gençlere ve çocuklara küçük yaşlarda yaşlılara saygı ve sevgi göstermeleri konusunda örnek olunması çok önemlidir.
* Yaşlılar çoğu zaman tatil planlarına dahil edilmezler ya da kendi yazlıklarında torun bakarak zaman geçirmek zorunda kalırlar. Uygun zaman ve şartlarda yapılan tatil programlarına yaşlıların da götürülmesi onlar için çok büyük değişiklik olabilir.
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
Kendinizle gurur duyun yaşama gülümseyin
Hayata karşı iyimser, olumlu, yapıcı ve espirili bir tutum içinde olun. Yaşlanmanın doğal bir süreç olduğunu ve kendine has güzellikleri bulunduğunu kabul edin.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4186 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim