• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Kendi kordon kanı hayata bağladı

Kendi kordon kanı hayata bağladı
Nöroblastoma hastası Süleyman Cengiz Eminoğlu, Türkiye’de de yaygınlaşan özel kordon kanı bankacılığı sayesinde kendi kanı ile hayata tutundu.

Çocukluk çağı kanseri olarak bilinen nöroblastoma hastası Süleyman Cengiz Eminoğlu, Türkiye’de de yaygınlaşan özel kordon kanı bankacılığı sayesinde kendi kanı ile hayata tutundu. Dünyada, bugüne kadar sadece 7 kişi kendi kordon kanı ile tedavi edilirken, Eminoğlu, 8’inci hasta oldu. Kök hücre nakli ile gerçekleşen bu tedavi Türkiye’de bir ilk.

Kıbrıslı Özge Eminoğlu, oğlu Süleyman Cengiz doğar doğmaz ilerleyen yıllarda herhangi bir hastalıkla karşılaşması durumunda kullanılmak üzere, özel bir klinikte, yıllık 120 dolar ücret karşılığında kordon kanını saklattı. Süleyman Cengiz 2.5 yaşına bastığında şiddetli karın ağrıları çekmeye ve kilo almamaya başladı. Yapılan testlerde Süleyman Cengiz’e çocukluk çağı kanseri olarak bilinen nöroblastoma teşhisi konuldu ve 12 santimetrelik bir kist olduğu ortaya çıktı.

İSRAİL’E GİDECEKLERDİ

Anne Özge Eminoğlu, ''Oğluma güveniyorum, o bu hastalığı yenecek'' diyerek Süleyman Cengiz’i İstanbul’da bir doktora gösterdi. Hastalık 4’üncü evredeydi. Hemen kemoterapiye başlandı. 8 kür kemoterapinin ardından kist 12 santimetreden 7 santimetreye kadar düştü ve ameliyatla çıkarıldı. Hastalığın tekrarlamaması için aileye kök hücre tedavisi önerildi. Bir üniversite hastanesine başvuran Eminoğlu ailesine "Riskli hasta, alamayız” denildi. Bunun üzerine özel bir hastaneye götürülen Süleyman Cengiz, burada ise yanlış tedavi nedeniyle iki kez şoka girdi. Aile bunun üzerine çocuğu İsrail’e götürerek tedavi ettirmeye karar verdi. Tam bu sırada tedavinin Türkiye’de de yapılabileceğini öğrenen aile, özel bir hastanenin Pediatrik Kemik İliği Merkezi’ne gitti. Süleyman Cengiz’e burada ailesinin daha önce özel bir klinikte saklı tuttuğu kendi kordon kanından kök hücre nakli yapıldı. Süleyman Cengiz’in tedavisi için iki milyon kök hücreye ihtiyaç vardı. Saklanan kordon kanı sayesinde bir milyon kök hücre zaten hazırdı. Diğer bir milyon kök hücre de tedavi sırasında sağlandı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Oğlunun sağlığa kavuşmasının mutluluğunu yaşayan anne Özge Eminoğlu, ''Hocalarımıza güvendik, iyi de yaptık. Türkiye’de ilk kendi kordon kanından nakil yapılan çocuk benim oğlum oldu, başkaları için de umut doğdu'' dedi.

Alojenik bankacılık desteklenmeli

Petdiatrik Kemik İliği Merkezi nakil sorumlusu Prof. Dr. Gülyüz Öztürk, Süleyman Cengiz’e yapılan operasyonla ilgili şunları söyledi: ''Türkiye’de yıllardır kordon kanı bankacılığı var. İnsanlar isterlerse ücretini ödeyerek kordon kanını sigortalayarak saklatabiliyorlar. Nakil sonrası ikinci ayını tamamlayan Süleyman’ın tümöre ait belirtileri tamamen kayboldu. Kordon kanının, bireyin kendisine kullanılabilir olduğu vakalar son derece kısıtlı. Diğer taraflar allojenik diye tabir ettiğimiz başkaları için de kullanılabilmesi amacıyla hazır hale getirilen kordon kanı bankacılığı çok önemli. Çok iyi bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı, özellikle çocuk hastalarda hızla ulaşılabilir bir kaynak. Nakil için donör arayışları her zaman iyi sonuçlanmıyor. Bu durumlarda kordon kanı iyi bir çözüm. Kordon kanına donörlerle 6 ayda ulaşılırken, kordon kanı bankacılığı ile 1-1.5 ayda ulaşılabilmesi mümkün. Alojenik kordon kanı bankacılığının ülkemizde hızla desteklenerek tüm çocuklarımıza çözüm olmasını diliyoruz.''

Zeynep ŞAFAK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2254 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim