• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Kemoterapi tat duyusunu bozar!

Kemoterapi tat duyusunu bozar!
Kanser hastalarında gerek hastalığın kendisine gerekse kemoterapi ve radyoterapiye bağlı iştahsızlık sıkça görülür. Bu noktada sizin de belirttiğiniz gibi tat ve koku alma duyularında değişiklikler olur!

49 yaşındaki annem meme kanseri nedeniyle kemoterapi alıyor. Hiç iştahı kalmadı, ağzının tadı kaçtı ve burnuna kötü kokular geldiğini söylüyor. Üstelik kilo da verdi. Bunların nedeni nedir ve önlemek için ne yapmamızı önerirsiniz?

Kanser hastalarında gerek hastalığın kendisine gerekse kemoterapi ve radyoterapiye bağlı iştahsızlık sıkça görülür. Bu noktada sizin de belirttiğiniz gibi tat ve koku alma duyularında değişiklikler olur! Bu hastalarda erken doyma, bulantı ve kusma görülebilir. Hatta özel bazı yiyeceklere bağlı tiksinmeler ortaya çıkıp hastanın etten tiksinmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Kansere bağlı iştahsızlıkta en önemli faktörün, tümörden kaynaklanan, "înflamatuar reaksiyon" olduğu bilinmektedir.

Bu durum vücudun enerji dengesini sağlayan sinirsel sistemde bozukluğa yol açmakta ve beynin iştah algısını değiştirmektedir. Kemoterapiye bağlı iştahsızlık en sık olarak bulantı, kusma ve tat duyusunun bozulması nedenli ortaya çıkar. Burada psikolojik faktörlerin de benzer belirtilere yol açabileceğini unutmamak gerekir. öyle ki hastada kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma gelişeceği düşüncesi gerçekten de şiddetli bulantıların olacağının habercisidir. Bu yüzden hastalarda bu beklentiyi kıracak önlemler alınması gerekir. Kemoterapi sırasındaki bulantı ve kusmalarla birlikte yaşanan negatif psikolojik duygular sonucu belirli yiyeceklerden tiksinti ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastaların en sevdiği yiyeceklerin bulantı ve kusmaya bağlı kötü psikolojik duygulanımların olduğu dönemlerde verilmemesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra, günümüzdeki bulantı ilaçlarının eskiye göre daha gelişmiş olduğunu da belirtmek isterim. Tat değişikliklerinin bir nedeni de kemoterapi ilacının tükürüğe geçmesidir. Bundan dolayı çok fazla tükürük sahnımına neden olan gıdalardan kaçınılmalıdır. Fazla çiğneme tükürük salgısını artıracağından gıdaların fazla çiğnenmeden yenilmesi denenmelidir. Hastanın kendisinde en az tat değişikliği yapan yiyecekleri tespit edip onları tüketmeleri önerilmelidir. Çinko eksikliği ve dil papüla yapısındaki değişiklikler de ağız tadım bozabilir, özellikle ağızda tatlı bir metalik his varsa çinko tedavisi yararlı olabilir. Folik asit, alfa-lipoik asit ve B vitaminleri bazı hastalardaki metalik tat duyusunu azaltabilir.

Prof. Dr. Coşkun TECİMER
[email protected] 
Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 23017 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim