• BIST 9472.21
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Kemik sağlığınıza dikkat

Kemik sağlığınıza dikkat
Merkezi sinir sistemi, kemik gelişimi, kan pıhtılaşması, kasların ve dolayısıyla kalbin işlev görmesi için hayati önem taşıyan kalsiyumun vücutta emilimi birçok faktörün etkisi altındadır.

Kalsiyum emilimi vücudumuzdaki kalsiyum miktarı ile doğrudan bağlantılı olup bu emilimi etkileyen birçok faktör bulunur. vücuttaki D vitamini düzeyi, yaş, hamilelik ve alkol tüketimi bu faktörlerin başında yer alır. Bu faktörleri kontrol altında tutarak kalp, kemik, kas ve sinir sistemini doğrudan etkileyen kalsiyum seviyesini koruyabilirsiniz.

YAŞ

Kemik oluşumunun hızla devam ettiği bebeklerde ve çocuklarda net kalsiyum elimimi yüzde 60 düzeyindedir. Bu ergenlik döneminde yavaşca yüzde 15-20 ye kadar düşer ve yaşlandıkca biraz daha düşmeye devam eder. Yaşlıların kemik sağlığını koruyabilmeleri için kalsiyum tüketimlerini arttırmaları gerekli oranda kalsiyum alabilmeleri için çok önemlidir.

HAMİLELİK

Hamilelikte ihtiyaç duyulan kalsiyum tüketimi ile normal kadınlardaki tüketim miktarı pek farklılık göstermez. Çünkü hamilelik döneminde bağırsaklardaki kalsiyum emilimi artar. Bu sebepten dolayı günlük tütekim miktarları gebeler için gebe olmayanlar ile aynı tutulur.

D VİTAMİNİ

D 7vitamini bilindiği gibi kalsiyum emilimi arttırır. Besinlerde yeterli mikarda D vitamini alabilmek herzaman mümkün olmadığından vücudumuzun her gün 15 dk. civarı güneş ışığına maruz kalması gerekir.

KAFEİN

Kafenin kalsiyum emiliminde sanıldığı gibi büyük bir etkisi yok. Bununla birlikte geçici süreliğine kalsiyum atımını arttırdığı veya kalsiyum emilimini azalttığı bilinir. Bir kupa kahvenin sebep olacağı 2-3 mg’lık bir kalsiyum kaybını sadece birkaç yemek kaşığı süt ekleyerek karşılayabilirsiniz.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2708 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim