• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Kemalpaşa Eğitimi Sınıfta Kaldı !

Kemalpaşa Eğitimi Sınıfta Kaldı !
Eğitim-İş Sendikası Kemalpaşa Temsilciliği’nin hazırladığı Eğitim Raporu açıklandı. Çarpıcı raporda ‘okul eksikliği’ , ‘özel eğitim uygulama okulu eksikliği’ , ‘Fen Lisesi eksikliği’ ve ‘Öğretmenevi Eksikliği

 

Eğitim-İş Sendikası Kemalpaşa Temsilciliği’nin hazırladığı Eğitim Raporu açıklandı. Çarpıcı raporda ‘okul eksikliği’ , ‘özel eğitim uygulama okulu eksikliği’ , ‘Fen Lisesi eksikliği’ ve ‘Öğretmenevi Eksikliği’ başlıkları dikkat çekti.

Eğitim-iş Sendikası Kemalpaşa Temsilcisi Salih Topuk, hazırladıkları raporu Atatürk Anıtı önünde sivil toplum kuruluşları temsilcileri, mahalle muhtarları, hemşehri dernekleri, öğrenci velilerinin katıldığı toplantıda açıkladı.  Kemalpaşa merkezinde 5 ilkokul, 6 ortaokul olduğunu anlatan Topuk, “Bu okullarda yaklaşık 7.200 öğrenci öğrenim görüyor. Sınıf mevcudu ortalamaları 35/ 40 öğrenci. Bunun yanında Atatürk okulu ile Sekiz Eylül okulu halen ikili öğretim yapıyor. Bu okullardaki sabahçı öğrenciler kış mevsiminde, dedeleri sabah namazı için camiye giderken, okula gidiyorlar derse giriyorlar. Öğlenci öğrenciler de akşam namazından sonra dersten çıkıp evlerine gidiyorlar. Sabah ortalık açılmadan ve akşam karanlığında bu çocukları sokaklarda hangi tehlikeler bekliyor biliyor muyuz?” dedi 

“Fen Lisesi Yok”

Bir zamanlar Başbakan Binali Yıldırım da, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da “Ülkemizde 2019 yılında, ikili öğretimin sona ereceği” sözünü verdiklerini hatırlatan Topuk, “Malesef bu söz yerine getirilmedi. Peki ikili öğretime nasıl son veririz değerli arkadaşlar? Tabi ki okul yaparak son veririz. Oysa Kemalpaşa’ya en son yapılan ilkokul, 1998 yılında yapılan 75. Yıl İlkokulu. O zaman Kemalpaşa’nın toplam nüfusu 65 bindi. Bugün toplam nüfus 110 binden fazla. Nüfus yaklaşık %75 artmış, ama 22 yıldır Kemalpaşa’ya yapılan bir tek ilkokul yok. Bugün Kemalpaşa’da 150’ye yakın öğrenci özel eğitim görüyor. Belki de bunların dışında özel eğitime muhtaç çocuklar da var. Bunları bilmiyoruz. Bu çocukların eğitim gördükleri okulların bahçesine çıkıp oyun oynama, çevreyi tanıma, çevreye uyum sağlama, topluma uyum sağlama gibi eğitimleri görme imkanları yok. Biz o çocukları 40/ 50 metrekare sınıflarda, eğitim adına hapsediyoruz. Kemalpaşa’da başarılı olan, Fen liselerinde okuyan öğrenciler var. Ama 110 binden fazla nüfusu olan bu şehirde Fen lisesi yok. Yaklaşık 1.500’ün üzerinde eğitim çalışanın olduğu Kemalpaşa’da, öğretmenlerin bir araya gelip, eğitim üzerine görüş alışverişinde bulunabileceği; dışarıdan Kemalpaşa’ya tayini çıkan bir öğretmenin veya bir devlet memurunun kiralık evini bulana kadar barınabileceği bir  öğretmenevi yok” diye konuştu. 

Başkan Topuk Talepleri Sıraladı

Taleplerini sıralayan Başkan Topuk, “Kemalpaşa’da ikili öğretimi sonlandırmak için, çok acil  “İlkokula” ihtiyaç vardır. Kemalpaşa’da özel eğitime muhtaç çocukları eğitip, topluma kazandırabilmek için, çok acil “Özel Eğitim Uygulama Okuluna” ihtiyaç vardır. Kemalpaşa’da başarılı öğrencilerin okuyabileceği “Fen Lisesine” ihtiyaç vardır. Kemalpaşa’da öğretmenlerin, devlet memurlarının bir araya gelebileceği, barınabileceği “Öğretmenevine” ihtiyaç vardır.  Kamuoyunu bilgilendirmek için yaptığımız bu basın açıklamamızda bizimle birlikte olan, bize destek veren tüm kurum ve kuruluşlara, Kemalpaşa halkına teşekkür eder, saygılar sunarız” şeklinde konuştu. 

İşte O Rapor

KEMALPAŞA İLÇESİNDE EĞİTİMİN SORUNLARI, İHTİYAÇLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

(Eğitim-İş Sendikası Kemalpaşa Temsilciliği/Şubat 2020)

Genel Bakış:

1990 yılında toplam 50.075 nüfusa sahip olan ilçemiz, 1997’de 65.093, 2000 yılında da 73.114 nüfusa ulaşmıştır. 2007 yılından 2019’a kadar nüfusumuz 81.777’den 108.556’ya çıkmıştır. Buna göre son 20 yıldaki nüfus artış oranımız yaklaşık %50 olmuştur. Doğal nüfus artışının çok üzerinde olan bu oranın başlıca sebebi Kemalpaşa’ya yönelen dışarıdan göçtür. İlçemizin tarım ve özellikle son yıllarda sanayi alanındaki istihdam imkânları Kemalpaşa’yı göç açısından cazip hale getirmektedir. Ancak ilçemizin eğitim olanakları, göçe bağlı nüfus artışıyla paralel biçimde gelişmemiştir. Son 20 yıl içerisinde ilçemizde temel eğitim düzeyinde yapılan bina ve derslik sayısı ne yazık ki oldukça yetersizdir. Bu süre içerisinde  Atatürk İlkokulu/Ortaokulu’na 15 derslikli, Cumhuriyet İlkokulu/ Ortaokulu’na 18 derslikli olmak üzere  iki ek bina yapılmış, 2000 yılında eğitim öğretime açılmıştır. 2017 yılında ise  (yapılan 18 derslikli ek bina da dahil)  Cumhuriyet İlkokulu/Ortaokul binalarının tamamı yıkılmış, yerine 24 derslikli Cumhuriyet İlkokulu yapılmış, 2019/ 2020 eğitim öğretim yılında hizmete açılmıştır.  

İlçe merkezine sıfırdan bina yapılıp, eğitim öğretime başlayan son okul ise 1998’de hizmete açılan 75. Yıl İlkokulu/Ortaokulu olmuştur. 1998 yılından beri Kemalpaşa ilçe merkezine yeni ilkokul veya ortaokul yapılmamış, yoğun göç baskısı altında kalan ilçemiz yıllar önceki olanaklarıyla eğitim-öğretim yapmaya devam etmiştir. Son 20 yılda nüfusun %50 arttığı ilçede, ilkokul ve ortaokul olarak sadece 39 derslikli 75. Yıl  Okulu ile 16 derslikli İmam Hatip Ortaokulu yapılmıştır.

TEMEL EĞİTİM 

Kemalpaşa’da Öğrenci ve Öğretmen Sayıları:

İlçemizde öğrenci sayıları:

Okul Öncesi ve İlkokullar………………………….: 7.159

Ortaokullar………………………….………………: 5.928

İmam Hatip Ortaokulları…………………….……:    451

Anadolu Liseleri……………………………….…..:  2.085

Mesleki Teknik Anadolu Liseleri…………………:  1.551

Güzel Sanatlar Lisesi…………………………….…:    236

İmam Hatip Lisesi……………………………….…:     612

TOPLAM…………………………………………..: 18.022 öğrenci

İlçemizde Öğretmen Sayıları:

Kadrolu Öğretmen…………………………………:  1.081

Sözleşmeli Öğretmen……………………………….:         6

Ücretli Öğretmen……………………………………:    175

TOPLAM…………………………………………….: 1.262 öğretmen

Öğrenciler Tehlike Altında

Kemalpaşa ilçe merkezinde toplam 5 ilkokul, 5 ortaokul ve bir tane de İmam Hatip Ortaokulu bulunmaktadır. Bu okullardan iki tanesi ikili öğretim yapmaktadır. İkili öğretim yapan okullarda öğrenciler ya sabah karanlığında evlerinden çıkıp okul yoluna düşmekte,  ya da oldukça karanlık saatlerde okuldan çıkıp, evlerine gitmektedirler. Bu okullarda sabah ilk derse giriş saati 07.30, son dersten çıkış saati ise 18.30’dur. O saatlerde oldukça yoğun olan trafik akışı, öğrenciler için büyük tehlikeler doğurmaktadır. Ayrıca yaya olarak evlerinden okula gelen, okuldan evlerine giden öğrenciler sokaklarda her türlü olumsuz olaylar ile karşılaşma tehlikesi yaşamaktadır. 

KEMALPAŞA İLÇESİNDE TEMEL EĞİTİM KURUMLARI

Okul Öğretim Şekli Öğrenci Sayısı Derslik sayısı Derslik Başına Düşen Ortalama Öğrenci Sayısı

İLKOKULLAR

Atatürk İlkokulu İkili 897 27     33,2 (*)

Sekiz Eylül İlkokulu İkili 762 24     31,7(*)

Cumhuriyet İlkokulu Normal 738 25 29,5

Pakmaya İlkokulu Normal 377 14 26,9

75.Yıl İlkokulu Normal 719 39       33,4 (*)

ORTAOKULLAR

Atatürk Ortaokulu İkili 801 27     29,6(*)

Sekiz Eylül Ortaokulu İkili 801 20 40(*)

Cumhuriyet Ortaokulu Normal 643 24 26,7

15 Temmuz Dem. Ş. O.O. Normal 388 26 14,9

75.Yıl Ortaokulu Normal 584 39       33,4 (*)

İmam Hatip Ortaokulu Normal 431 16 26,9

(*) 75. Yıl İlkokulu ile Ortaokulu tek binayı ve 39 dersliği ortak olarak kullanmaktadır. İki okulun toplam öğrenci sayısı 39 dersliğe bölünmüştür. 

Merkez Atatürk Okulu ile Sekiz Eylül Okulu aynı binada, ortaokul sabahçı, ilkokul öğlenci olmak suretiyle ikili eğitim öğretim yapmaktadır. Bundan dolayıdır ki ikili öğretim gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerekse de hükümetler nezdinde çözülmesi gereken bir problem olarak görülmüştür, görülmektedir. Nitekim 4 Ekim 2016 tarihinde Başbakan Sayın Binali Yıldırım “Uzun vadeli büyümenin esası olan insana yatırımdır. Bunun için de 2019’a kadar ikili öğretime son vereceğiz. Yani bütün okullar tekli öğretim olacak.” açıklamasını yapmıştır. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk da 15 Aralık 2019 tarihinde TBMM’deki Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmelerinde bakanlığın hedefinin ikili öğretime son vermek olduğunu belirtmiştir. Ülkemiz çapındaki bu doğru hedef, Kemalpaşa için de geçerli olmalıdır. İlçemizdeki bazı ilkokul ve ortaokullarda sınıf mevcutları 30-35 hatta 40 kişiyi bulmaktadır. Gerek ikili öğretimin gerekse de sınıf mevcutlarının kalabalık olmasının temel nedeni bina ve derslik yetersizliğidir. Özellikle yoğun bir nüfusun bulunduğu Sekiz Eylül Mahallesi’nde ciddi bir bina ve derslik sorunu vardır. Bu mahalledeki Sekiz Eylül İlkokulu/Ortaokulu ikili öğretim yaptığı gibi ortaokulun sınıf mevcutları ortalama 40 kişidir.

ÖZEL EĞİTİM

Kemalpaşa’da toplam  121 öğrenci özel eğitim hizmetinden yararlanmaktadır. Özel eğitimden yararlanmayan öğrencilerin olup olmadığını da bilmiyoruz. Bu öğrencilerin yaş gurubu dağılımı şöyledir:

1, 2, 3, 4. Sınıfta:………..……..….: 54 öğrenci.

5, 6, 7, 8. Sınıfta:…………………..: 53 öğrenci.

9, 10, 11, 12. Sınıfta………….……: 14 öğrenci.

TOPLAM…………………………: 121 öğrenci

Kemalpaşa’da bu öğrencilerin eğitim-öğretim görebilecekleri bir “Özel Eğitim Uygulama Okulu” bulunmamaktadır. Bu öğrenciler normal eğitim-öğretim yapan okullarda bir derslikte, bir öğretmen eşliğinde, adeta gün boyu hapis hayatı yaşamaktadır. Bu derslikler fiziksel imkanlar açısından da genellikle yetersizdir. Bu yetersiz ve eğitimlerine uygun olmayan dersliklerden, bahçeye çıkıp uygulamalı eğitim alma imkanları yok; bahçede oyun oynama imkânları yok. Çevreyi tanıma eğitimi yok; çevreye, topluma uyum sağlama eğitimi yok. Okulların bahçeleri normal eğitim gören öğrenciler açısından bile yetersiz. Sabahtan akşama kadar 20/ 25 m2 bir alanda öğretmenlerin bu öğrencilere ne kadar faydalı olabilecekleri şüphelidir. 20/ 25 metre kare diyoruz, çünkü bu derslikler pimapen veya alçıpan ile bölünerek elde edilmiş derslikler. Okullarda normal eğitime yetecek kadar bile derslik bulunmuyor. Çoğu okullarda öğretmen odaları, kütüphaneler, bilgisayar odaları bile bozulup dersliğe çevrilmiş durumda. 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ: 

İlçe merkezimizde ikili öğretimden normal öğretime geçilebilmesi ve derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılabilmesi için yeni bina ve derslik yapımına acil ihtiyaç vardır. Bu binaların yapılabilmesi için de ilçede “Eğitim Alanı” olarak ayrılmış iki arsa mevcuttur. (ekte krokileri vardır) Bu arsaların sorunlarının çözülmesi, bina ve derslik yapımını hızlandıracaktır. Bu iki eğitim alanına bina yapımının en kısa zamanda planlamaya alınmasını talep ediyoruz. Eğer bu eğitim alanlarına ilkokul ve ortaokul yapılırsa Kemalpaşa’nın eğitim sorunu kısmen çözülecek; en azından ikili öğretim yapan Atatürk ve Sekiz Eylül okulları, normal eğitime geçebilecektir. 

Eğer arsa sorunu çözümlenemez ise; 2019 yılında Cumhuriyet okulunun yıkılıp, yerine 24 derslikli bir bina yapıldığı gibi; Sekiz Eylül okul binası yıkılarak yerine 36 derslikli bir bina yapılabilir. Bunun yanında Ferzent Bulum Anadolu Lisesi bahçesine en az 24 derslikli bir okul binası yapılabilir. Bu binalar yapılırsa eğer, ikili eğitim yapan Atatürk ve Sekiz Eylül okullarının ilk ve orta bölümleri ayrılarak, normal eğitime geçilebilir. Bina sorunu kısa süreliğine de olsa çözüme kavuşturulmuş olabilir

Küçücük Dersliklerde Hapsolmaktan Kurtulsunlar

Kemalpaşa’da özel eğitim alan öğrenci sayısının (121 öğrenci) göz önüne alınarak; fiziki şartları özel eğitime uygun, Özel Eğitim Uygulama Okulu’na acilen ihtiyaç vardır. Bu okulun da en kısa zamanda planlamaya alınmasını talep ediyoruz. Bunun için Armutlu mahallesinde ayrılmış bir eğitim alanı bulunmaktadır. Böyle bir okul yapılmalı ki, bu öğrenciler gerçekten özel eğitimin gerektirdiği, uygulamalı eğitime kavuşabilsin. Küçücük dersliklerde gün boyu hapsolmaktan kurtulsunlar. Kemalpaşa’da eğitimi ilgilendiren bir diğer konu da, Öğretmen Evi’dir. Yardımcı personel ile birlikte yaklaşık 1.500 eğitim çalışanı, binlerce devlet memuru ve 108.000 nüfusu bulunan bir şehirde öğretmen evi yok. Buna da çok ihtiyaç duyulmaktadır. 2013 yılına kadar açık bulunan öğretmen evi, o yıl çeşitli sebepler gösterilerek kapatılmıştır. Kemalpaşa’da öğretmen evinin ne zaman, hangi sebeplerle kapatıldığının; Kemalpaşa’da öğretmen evine neden ihtiyaç duyulduğunun detaylı olarak anlatıldığı “Öğretmen Evi Dosyası”nı da ekte sunuyoruz. Bu ilçeye; öğretmenlerin ve devlet memurlarının, ihtiyacını karşılayacak bir öğretmen evinin en kısa zamanda planlamaya alınmasını da talep ediyoruz. 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2686 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim