• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Kekik ve safran dünyaya şifa dağıtacak

Kekik ve safran dünyaya şifa dağıtacak
İlaç sanayi, gıda, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlamayı hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aynı zamanda ülkemize özgü çeşitleri dünyaya da satacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, doğal ve biyolojik kaynakların korunması yanında kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler ile boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi için 2014 yılında bir proje hazırladı. Antalya, Konya, Eskişehir, Tokat, Denizli ve Muğla illerinde uygulamaya başlanan projeye bu yıl Ağrı, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bingöl, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kütahya, Malatya, Niğde ve Trabzon illeri de dahil edildi. Proje kapsamında kekik, kimyon, kişniş, karabuğday, safran, çörekotu, çemen, anason, fesleğen ve tıbbi adaçayı gibi bitkilerde iyi tarım yapan çiftçilere Bakanlık dekar başına 100 lira destekleme ödemesi yapacak. Böylece Bakanlık ilk defa destekleme kapsamına aldığı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlayacak. Aynı zamanda bu projeyle İzmir'in kekiği, Karabük'ün safranı, Muğla ve Aydın'ın adaçayı, Hatay'ın defnesi, Isparta ve Burdur'un lavantası ilaç sanayi, gıda, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılmak üzere dünyaya da ihraç edilebilecek.

BİTKİSEL ÇAYLARIMIZ DÜNYANIN İÇİNİ ISITACAK

Bitki çeşitliliği bakımından büyük zenginliğe sahip olan Türkiye'de yaklaşık bin çeşit tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılıyor. Bu çeşitlerden iç piyasada ticarete konu olan bitki sayısı ise 350 olup, bu bitkilerden yaklaşık 100 bitkinin ise ihracatı yapılıyor. Dünya pazarlarına etken madde miktarı ve kalitesi yüksek "standart" ürün satmak ve doğal bitki zenginliğimizi ekonomik değere dönüştürmek için harekete geçen Bakanlık, bu projeyle bugüne kadar genelde doğadan toplayarak karşılanan tıbbi ve aromatik bitkilerin profesyonel şekilde üretilmesini sağlayacak. Bu bitkilerden bitkisel çay ve drog (doğal maddelerden elde edilen ilaç hammaddesi) şeklinde kullanılan ürünlerle ilgili Bakanlığın getirdiği sözleşmeli üretim uygulanması kapsamında birçok üretici bitkisel çaylarda dünyanın önde gelen firmalarıyla anlaşma sağladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4484 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim