• BIST 11233.76
  • Altın 2550.658
  • Dolar 33.0138
  • Euro 35.977
  • Ankara 32 °C
  • İstanbul 34 °C
  • Bursa 36 °C
  • Antalya 35 °C
  • İzmir 35 °C

Kbb Uzmanı Uyardı: “Yaz Sıcaklarında Dondurma Keyfi Tadınızı Kaçırmasın”

Kbb Uzmanı Uyardı: “Yaz Sıcaklarında Dondurma Keyfi Tadınızı Kaçırmasın”
Dondurma tüketimi hakkında uyarılarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.

Dondurma tüketimi hakkında uyarılarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, "Çok soğuk dondurma tüketimi, boğazda aniden bir soğuk şoku oluşturabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir" dedi.

Dondurmanın yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olarak bilindiğini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, "Serinletici ve lezzetli yapısıyla her yaştan insanın sevgisini kazanan dondurmanın tüketimi ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmak gerekir" diye konuştu.

"Serinletici keyif, sağlık riskine dönüşmesin"

Dondurmanın yüksek su içeriği sayesinde serinletici bir etkiye sahip olduğunu belirten Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, "Özellikle sıcak havalarda vücudun kaybettiği suyu telafi etmek için tercih edilebilir. Ancak, dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Çok soğuk dondurma tüketimi, boğazda aniden bir soğuk şoku oluşturabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir" şeklinde konuştu.

"Boğaz sağlığı için ılık su içilmesi önemli"

Dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin miktarı olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Gökduman, "Dondurmanın hemen ardından soğuk su içmek yerine, oda sıcaklığında su içmek boğaz sağlığı açısından daha uygun olacaktır. Soğuk dondurmanın ardından soğuk su içmek, boğazda ani sıcaklık değişimlerine neden olabilir ve bu durum boğazda tahrişe yol açabilir" ifadelerini kullandı.

"Dondurma tüketiminin yol açabileceği 5 sağlık sorunu"

Opr. Dr. Gökduman, dondurma tüketiminden doğrudan ve ya dolaylı şekilde oluşabilecek rahatsızlıklarla ilgili şunları söyledi: "Farenjit (Boğaz iltihabı): Soğuk yiyeceklerin farenjiti tetiklediğine dair doğrudan bir kanıt yoktur, ancak boğaz iltihabı olan kişiler soğuk yiyeceklerden rahatsız olabilir. Dondurma, farenjit semptomlarını daha belirgin hale getirebilir. Tonsillit (Bademcik iltihabı): Dondurma ve diğer soğuk yiyecekler, bademcik iltihabı olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir. Bu, ağrının artması ve yutkunma zorluğu şeklinde ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı ve grip: Dondurmanın kendisi doğrudan soğuk algınlığı veya gribe neden olmaz, çünkü bu hastalıklar virüslerden kaynaklanır. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde soğuk yiyeceklerin tüketimi bazı kişilerde rahatsızlık oluşturabilir ve enfeksiyona yatkınlığı artırabilir. Boğaz tahrişi: Soğuk yiyecekler, özellikle dondurma, bazı kişilerde boğazda tahrişe neden olabilir. Bu, boğaz ağrısını artırabilir veya mevcut bir boğaz enfeksiyonunu daha rahatsız edici hale getirebilir. Mukus üretimi: Süt ürünleri, bazı insanlarda mukus üretimini artırabilir. Artan mukus, boğazda rahatsızlığa yol açabilir ve öksürük veya tıkanıklık semptomlarını kötüleştirebilir."

"Enfeksiyon ve soğuk algınlığı riskine dikkat"

Dondurmanın doğru şekilde ve makul miktarlarda tüketildiğinde keyifli ve serinletici bir tatlı olabileceğini söyleyen Gökduıman, "Ancak, boğaz enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunları olan kişiler, dondurma tüketimine dikkat etmelidir. Dondurmanın tadını çıkarırken, sağlığınızı da korumayı unutmayın. Yavaş ve kontrollü tüketimle, hem serinliğin hem de sağlığın tadını çıkarabilirsiniz" açıklamasında bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 134 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim