• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 14 °C

Kayıtlı 4 bin talasemi hasası var

Kayıtlı 4 bin talasemi hasası var
Thalassemi Dayanışma Derneği (TADAD) Genel Başkanı Dr. Duru Malyalı, Türkiye'de kayıtlı 4 bin talasemi taşıyıcısı bulunduğunu ifade etti.

Malyalı, Hatay'da İl Sağlık Müdürlüğü salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, talaseminin kalıtsal bir hastalık olduğunu, bu nedenle evlenecek çiftlerin mutlaka kan testi yaptırarak, bu hastalığı taşıyıp taşımadıklarını tespit ettirmeleri gerektiğini söyledi.
Hatay'da bin 500, Türkiye'de ise 4 bin kayıtlı talasemi taşıyıcısı bulunduğuna dikkati çeken Malyalı, Türkiye'de ilk kez evlilik öncesi Talasemi Tanı Merkezi'nin Hatay'da kurulduğunu belirterek, ''Lütfen buna sahip çıkın. Bununla ilgili ilk yasal düzenleme 1994 yılında Hatay'da yapıldı. Artık evlenecek çiftlerde talasemi yönünden taşıyıcılık testi yapılması zorunluluğu bulunuyor. İlinizde kurulan tanı merkezinize sahip çıkın. Bu sayede evlenecek çiftlerde taşıyıcıları saptayarak, bilgilendirirsek, sağlıklı çocuk sahibi olabilirler'' dedi.

Malyalı, talaseminin dünyada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir kuşak üzerinde görüldüğünü belirterek, TADAD'ın bu hastalıkla savaşmak, aileleri bu konuda bilinçlendirip, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla kurulduğunu vurguladı.

Anne ve babadan sadece bir tanesinin taşıyıcı ise doğacak çocuk için problem yaşanmadığını ifade eden Malyalı, ''Fakat anne ve babanın her ikisi de taşıyıcı olma özelliğine sahipse çocuğun hasta olma riski var. Bu durumda anne ve babalara büyük görev düşüyor. Evlilik öncesi kadın-erkek her iki tarafın da talasemi hakkında bilgilenmesi ve taşıyıcılık testi yaptırması gerekiyor'' diye konuştu.

Toplantıya, TADAD Hatay Şube Başkanı Burhan Kerimoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, il sağlık müdürlüğü şube müdürleri, talasemili hastalar ve aileleri katıldı.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3346 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim