Dünyanın birçok ülkesinden beyin cerrahları Türk Nöroşirürji Derneği'nin Antalya'da düzenlediği 29. Bilimsel Kongresi'nde buluştu. Beyin cerrahisindeki son yenilikler masaya yatırıldı. Gelinen noktada, anevrizma ve beyin tümörlerinde, ameliyatların artık kafatasını açmadan kasıktan kataterle girerek yapılabildiği anlatıldı.
HASTALARIN RİSKİ AZALDI
70 ülkeden beyin cerrahlarının katıldığı kongrede, Amerikan Beyin Cerrahisi Derneği de 'küresel eğitim' misyonu ile eğitime katkı sağladı. Uluslararası temel beyin cerrahisi konusunda Afrika, Amerika ve Avrupa dahil olmak üzere 70 ülkeden asistan ve uzmanlara kurs verildi. ABD'de çalışan Türk beyin cerrahı Prof. Dr. Aclan Doğan da beyin cerrahisinde son gelinen noktada, anevrizma ve tümör vakalarında, kafatasını açmadan, kasıktan kataterle girerek, hastalıklı bölgeye müdahale edildiğini anlattı. Prof. Doğan, "Her yıl değişen stent teknolojisiyle artık çok daha kolayca hem anevrizmayı hem de tümörleri tedavi edebiliyoruz. Kafatasını açmadan kasıktan girip beyne ulaşıyoruz. Hastalarımız da daha az risk almış oluyor" dedi. ABD'de çalışan Türk beyin cerrahı Prof. Dr. Mustafa Başkaya ise "Türk beyin cerrahları olarak uluslararası arenada önemli bir yere sahibiz. Hatta birçok ülkeden beyin cerrahlarına eğitimler veriyoruz. Türk beyin cerrahları dünya ile yarışıyor" diye konuştu.
'KÖK HÜCRE ÇIĞIR AÇACAK'
AmerikanBeyin Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nathan Selden, beyin hastalıklarında kök hücre tedavisinin deneme aşamasında olduğunu, güvenirlik araştırmalarında olumlu sonuçlar elde edildiğini belirtip şunları söyledi: "İlk çalışma 'kök hücre nakli güvenli midir' sorusuna yanıt bulmaktı. 2007'de ilk güvenirlik testini beyninde ölümcül hastalık olan çocuğa ben yaptım. Sonra 6 hastaya yapıldı. Ve kök hücre naklinin güvenli olduğunu gördük. İkinci aşamada 'Etkili mi hastalığı iyileştiriyor mu' sorusu üzerinde çalışılıyor. Eğer kök hücre naklinin beyin hastalıklarını iyileştirdiği kanıtlanırsa başta felç olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde çığır açılacak."