Sağlık Bakanlığı, tedavisi mümkün olmayan ve ölümle sonuçlanan kas hastalığı ile ilgili olarak şu anda uluslararası ortamda kesin sonuçlanan, başarı sağlamış bir çalışma olmadığını belirterek, Bakanlık Eylem Planı'nda, kas hastalarına yönelik yurt genelinde bazı illerde tanı, tedavi ve takip merkezleri kurulacağını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, Bilim Kurulu üyeleri ve Bakanlık yetkilerinin katılımıyla, Bakanlıkta basın toplantısı düzenleyerek, kas hastalığı ile ilgili Bakanlık tarafından yürütülen program hakkında bilgi verdi.
Türkiye'de kök hücre çalışmalarının, dünyada birçok ülkede yürütülen çalışmalara paralel gittiğini belirten Şencan, Dünya Kök Hücre Kongresi'nin 2014 yılında İstanbul'da yapılacağını söyledi.
Şencan, Bilim Kurulu ile birlikte Türkiye'de kas hastalarının durumu, tedavi ve takipleri, bakımları ile ilgili Bakanlık Eylem Planı'nın ele alındığını ifade ederek, bazı kararlar alındığını bildirdi.
''İki tane mükemmeliyet merkezi. Bu mükemmeliyet merkezleri, hasta takip ve tanısı yanında bu konudaki merkezlerin bilimsel düzeylerini daha yukarıya çıkarmak için eğitim programlarını üstlenecek. Şu anda Ankara ve İstanbul'daki merkezleri, mükemmeliyet merkezleri olarak kabul ediyoruz.
Bunun dışında İstanbul'da iki, İzmir, Diyarbakır, Bursa, Ankara, Gaziantep, Adana, Samsun ve Erzurum'da birer tanı-takip-tedavi merkezi planladık. Bu merkezlerin de özelliği, nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, çocuk hastalıkları, kardiyoloji, ortopedi, göğüs hastalıkları ve sosyal hizmet gibi birimlerden oluşan branşların oluşturduğu, bu hastalığa özelleşmiş alt yapının ve hocaların oluşturduğu merkezler şeklinde yürüyecek.''
Şencan, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin, ulaşılabilirlik açısından 30 bölgeye ayrılmış durumda olduğunu ifade ederek, ''30 tane takip merkezi olacak. Takibin idamesi için aile hekimlerinin ve evde bakım hizmetlerinin devreye girmesini planladık. Bu kapsamda, önümüzdeki 10-15 gün içinde Türkiye'de konu ile ilgilisi olan, bu merkezlerde çalışmış idarecilerle bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Ankara ve İstanbul'da birer tane ileri genetik tanı merkezi, kas hastalarının tanısına yönelik 6 ilde patoloji merkezi planlanıyor. Bu çalıştaydan sonra kılavuzlar hazırlanacak'' şeklinde konuştu.
-''SOSYAL DESTEK SAĞLANMALI''-
Şu anda 100 bine yakın kas hastası bulunduğunu, kas hastalığının kronik bir hastalık olduğunu, şu an için kesin bir ilaç ya da başka bir tedavisinin bulunmadığını vurgulayan Şencan, ''Kas hastalıkları için şu anda uluslararası ortamda kesin sonuçlanan, başarı sağlamış bir çalışma yok. Asıl, bu hastaların hayatını kolaylaştırmak, ilerleyişini yavaşlatmak ve hastalıktan kaynaklı hayat kalitesinin azalmasını ortadan kaldırmaya yönelik girişimler çok ön planda'' dedi. Şencan, hastalara sosyal destek sağlanmasının önemine değinerek, ''Bu sosyal destekten kasıt, sadece hatır sormak ya da parasal destek değil. Gerçekten sağlık hizmetinin sosyal ayağını tamamlamak şeklindedir. Bu konuda eksikler tamamlanacak'' diye konuştu.
Söz konusu merkezlerin oluşturulmasıyla ilgili bir uzman eksiğinin bulunmadığını, ancak uzmanların hastalığa yönelik farkındalıklarının ve bilgi düzeylerinin artırılması için yurt içi-yurt dışındaki kursları tamamlamalarına yardımcı olacaklarını anlatan Şencan, tıbbı donanım olarak da hiçbir eksiğin olacağını düşünmediklerini, bu konuda kaynakların yeterli olduğunu bildirdi.
-''TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORUZ''-
Hastalığın tedavisinin şu an için mümkün olmadığını yineleyen Şencan, kronik hastaların istismarının görüldüğünü belirterek, ''Buna yönelik de alternatif tedaviler konusunda da Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Bu konuda bir sıkıntı yok, ancak bazı 'umut tacirlerinin' de bu alanda istismarına izin vermek istemiyoruz. Bu hastalıkla ilgili her türlü tedavi, bakım, tanı ve desteği sunmaya kararlıyız'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, geçtiğimiz ay içinde kas hastası çocukların aileleri tarafından yapılan eylemde, Türkiye'de bu alanda kök hücre çalışmasının başlatılması ve çocuklarının da bu klinik çalışmalarda yer alması taleplerine ilişkin bir soru üzerine Şencan, ''Henüz sağlam, hastalığa ilişkin henüz bulgu olmayan, ancak genetik olarak hastalığa yakalanma riski yüksek bulunan bir çocuk için, deneme tedavisi olarak kök hücre uygulanmasını istiyordu. Bu, mümkün müdür bilim insanlarına soralım?'' dedi. Şencan'ın sorusunu bilim kurulu üyeleri ''Bu mümkün değil'' diye cevaplandırdı.
''Emriyo aşamasında genetik ayıklama yöntemi ile hastalık tespiti mümkün mü ve bu SGK tarafından geri ödeme kapsamında mı?'' şeklindeki soruya da Şencan, ''Genetik ayıklamaktan çok daha önce antenatal gebelik tanı, gebelik öncesi genetik danışmanlık var'' yanıtını verdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Kök Hücre Bilimsel Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan da aynı soru için geçen yıl bu konuda genetik hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgili olarak SGK'ya yazı yazıldığını ve sosyal devlet olarak bunun desteklendiğini söyledi.
-''KÖK HÜCRE İLE İLGİLİ BİR MÜJDE YOK''-
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir de kök hücre çalışmaları ile ilgili uzun yıllardan beri dünyada birçok çalışma yapıldığını, ancak kas hastalarına yönelik kök hücre tedavisine ilişkin bir sonuca ulaşılamadığını söyledi.
Son yıllarda bazı umut verici girişimler olduğunu belirten Özdemir, ''Ama kök hücre ile ilgili bir müjde yok maalesef'' dedi.
Özdemir, Türkiye'de de kök hücre çalışmalarının olduğunu, ancak bugün hastaların talep edebileceği ''hiç birşey olmadığını'' vurgulayarak, bu konuda medyanın da halkı yanlış yönlendiren haberler yapmamasını istedi.
Özdemir, hastaların talebinin, sağlık hizmetine ulaşım, eğitim, istihdam, tıbbi cihazların temin edilmesi şeklinde olması gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Osman İlhan ise şöyle konuştu:
''ABD Başkanı Obama'nın gelir gelmez izin verdiği embriyonik kök hücre izni, hepimizi etkiledi. Ama İsrail'deki bir çocuğa Moskova'da bir emriyo kök hücre nakli yapıldığında 6 ay sonra çocuk beyin tümöründen öldü. Bunun üzerine dünyada tüm bilim insanları bu embriyonik kök hücrenin kansere dönebileceğine dikkat çektiğinden şu anda beklemede.
Sağlık Bakanlığı da bu konuda alt yapıyı hazırlamış ve embriyonik kök hücre çalışması ile ilgili bir yönergeyi Bakanlık makamına sunmuş durumda. Kas hastalığı grubu, bu konuyu geçen ay komisyonda tartıştı. Bilim insanları, bu konuda yurt dışında yapılan çalışmaların yeterli olmadığını ve etkin bir sonuç ortaya çıkmadığını ifade ettiler.
Türkiye'de hematolojik hastalıklarda çok başarılı yapılan kemik iliği ve kök hücre nakli, yine klinik araştırma yönetmeliğinin tedavi amaçlı deneme yoluyla organ nakilleri ve kemik iliği nakillerindeki redde, kök hücreye izin veriliyor. Ancak kas hastalıkları için şu anda uluslararası ortamda kesin sonuçlanan, başarı sağlamış bir çalışma yok. Burada eksik olan hayvan deneyleri.
Sayın Genel Müdürümüz, önümüzdeki dönemde bu kas hastalıkları çalışma grubuna temel tıp uzmanlarını da alarak, Türkiye'de hayvan modelleri kopyasının hazırlanmasına ve buna yönelik çalışma yapılmasına karar verdi. Çalışma grubu, bununla ilgili alt yapıyı tartışıyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak çalıştayda, bu konu değerlendirilecek.
Kesin tedavi bizim görevimiz, ancak bunu yaparken de hastalara zarar vermemek gerekir. Bu hastalık, sonuç olarak deneme aşamasında olan, hayvansal deney modellerinde çalışılması gereken bir hastalıktır.''
Kas hastalarına sevindirici haber
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, Bilim Kurulu üyeleri ve Bakanlık yetkilerinin katılımıyla, Bakanlıkta basın toplantısı düzenleyerek, kas hastalığı ile ilgili Bakanlık ...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3042 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 18:38 - Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştı
- 19:38 - UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusu
- 18:48 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybetti
- 18:08 - Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildi
- 17:48 - Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladı
- 17:03 - Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı
- 15:23 - Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisi
- 15:13 - İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacak
- 15:03 - Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldı
- 15:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyor
- 14:33 - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici'den ağız ve diş sağlığına ilişkin açıklama
- 13:58 - Espiye Devlet Hastanesi'nde tatbikat gerçekleştirildi
- 13:53 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kan bağışı etkinliği düzenlendi
- 12:58 - Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyor
- 12:53 - Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
- 12:43 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6'sı sağlık çalışanı 15 kişi öldü
- 12:33 - Mardin'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 12:08 - "Yenidoğan çetesi" davasında 47 sanığın yargılanmasına başlandı
- 11:33 - Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti
- 11:08 - İŞ'İN ÖTESİ - Sokakları yeni güne hazırlıyorlar
- 09:43 - Kalp krizi artık 20'li yaşlarda da görülebiliyor
- 04:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu için taziye mesajı
- 23:53 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 2 sağlık çalışanı öldü
- 18:13 - Gazze'de ağrı kesicinin dahi bulunmadığı Kemal Advan Hastanesi'nde yaralılar ölümü bekliyor
- 17:53 - İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden 13 yaşındaki çocuğun HIV virüsü nedeniyle ölmesine ilişkin açıklama:
- 17:38 - Sağlık çalışanları, Gazze'ye "tıbbi koridor" açılması talebiyle yürüdü
- 17:23 - Bingöl'de trafik kazasında yaşamını yitiren gencin organları 4 kişiye umut oldu
- 16:03 - Tekirdağ'da hemşire evinde ölü bulundu
- 15:48 - AstraZeneca'dan "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesine destek
- 15:43 - Türk Eczacılar Birliği'nden sağlık ürünlerinin eczane dışında satılmasına ilişkin açıklama:
- 15:33 - Tayfur Havutçu'nun sağlık durumu
- 15:18 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail 2 sağlık görevlisini doğrudan hedef alarak öldürdü
- 15:03 - DSÖ, İsrail ordusunun Lübnan'da sivil savunma merkezine yaptığı saldırıyı kınadı
- 14:33 - Türk Kızılay'dan kan bağışı ve HIV iddialarına ilişkin açıklama:
- 13:33 - Küresel sağlık liderleri "antimikrobiyal dirence" karşı Suudi Arabistan'da bir araya geliyor
- 12:53 - Hakkari'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 11:58 - Hindistan'da hastanede çıkan yangında 10 bebek öldü
- 11:48 - Atatürk Üniversitesi'nde "Nanoteknoloji, Nanotıp ve Omiks" konferansı
- 11:38 - Ordu'da öğretmen çiftin prematüre ikizleri 16. ayına girdi
- 11:38 - 620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim