• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

'Karizmatik' olmanın faturası ağır!

'Karizmatik' olmanın faturası ağır!
Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses değişiklikleri... Ses kısıklığı herkesin yılda en az 1 kez yaşadığı bir rahatsızlık.

Sesin azalması veya hiç çıkmamasının yanı sıra farklı ses oluşumu da ses kısıklığının belirtileri arasında yer alıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler, çevresel uyaranlara maruz kalma ya da maçta tuttuğunuz takımı desteklerken şiddetle bağırma gibi pek çok etken ses kısıklığı nedeni olabiliyor. Ses kısıklığına en sık yol açan faktörlerden biri de; sigara kullanımı... Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, aşırı sigara tüketimi nedeniyle sesleri kalınlaşan erkeklerin daha karizmatik olarak algılandıklarını düşündükleri için doktora kolay kolay başvurmadıklarına dikkat çekerek, “ Muayene olmaya karar verdiklerinde ise geç kalmanın faturasını ağır ödüyorlar. Çünkü sigara kullanımı nedeniyle sesi kalınlaşan erkeklerde genellikle gırtlak kanser şüphesi ön planda oluyor. Ses kısıklığı nedenleri arasında kanser çok az bir yer alsa da, asla ihmal edilmemesi gerekiyor. Bu kanser türü erken evrede ses kısıklığı şikayeti yapıyor. Geç evrede ise ses kısıklığının yanı sıra solunum güçlüğü, boğaz ağrısı, kulağa vuran ağrı ve yutma güçlüğü ortaya çıkabiliyor.” uyarısında bulunuyor.

BİR HAFTADAN UZUN SÜREN SES DEĞİŞİKLİĞİ İHMALE GELMEZ

Erkeklerdeki ses kalınlaşmasının en önemli nedeni yoğun sigara kullanımıdır. Günde bir paketin üzerinde sigara kullanımı ses tellerinde ödem oluşturuyor ve sesin kalınlaşmasına neden oluyor. Uzun süre sigara kullanımı sadece ödem nedeniyle seste kalınlaşma ile kalmıyor, aynı zamanda ses tellerinde kansere dönüşebilen çok kalıcı değişikliklere yol açabiliyor. Sesin her türlü değişikliği ses bozukluğudur. Bu nedenle ister kalınlaşsın isterse kısılsın, alarm olunması gereken bir durumu oluşturuyor. Bu dönem yapılacak olan KBB muayenesi, erken konulan tanı  yüzde 100’e yakın bir başarı getiriyor. Geç kalındığı zaman ise tedavi yöntemlerinin başarı şansı düşüyor. Örneğin erken donemde ağız içinden yapılacak lazer cerrahisi veya radyoterapi son derece başarılı sonuçlar verirken geç donemde gırtlağı tamamen alınması bile yüz güldürücü sonuçlar veremeyebiliyor. Dolayısıyla sesimizdeki en ufak değişikliğin bir hafta uzaması durumunda hemen KBB hekimine başvurmamız ilerde karşımıza çıkabilecek kanser gibi hastalıklara karşı önlem almamızı sağlıyor.

SİGARA KADINLARIN SESİNDE DE ERKEKLEŞMEYE YOL AÇIYOR

Sigara içen kişilerde ses kısıklığı özellikle orta yaş ve sonrasında ortaya çıkıyor. Sigaranın yapmış olduğu toksik etki ile ses telinde oluşan ödem ince kadın ses tellerini kalın erkek ses telinden daha kalın bir hale getiriyor. Yoğun sigara kullanımının etkileri özellikle orta yaştaki kadınlarda sabah kalktıklarında seslerinin erkek sesi gibi çıkması, günün ilerleyen saatlerinde ise sesin yavaş yavaş düzelmesi şeklinde görülüyor. Dolayısıyla sigara içen kadınların sesleri erkek sesinden daha kalın çıkıyor. Zamanla  erkek sesi ile konuşma geri dönüşümsüz bir hal alıyor. 
 
TEDAVİDE 3 FARKLI SEÇENEKTEN YARARLANILIYOR

Ses kısıklığında 3 tedavi yöntemine başvuruluyor; ilaç tedavisi, ses terapisi ve ses cerrahisi.  Reflü, alerji ve enfeksiyon hastalıklarında genellikle ilaç tedavisi uygulanırken, nodül gibi sesin yanlış kullanımı sonucu oluşan hastalıklarda ise ses terapisine başvuruluyor. Ancak birçok ses kısıklığında uygulanan yöntem cerrahi tedavi oluyor. Sigara kullanımına bağlı oluşan gırtlak veya ses teli tedavisi ise genel anestezi altında mikroskopik lazer cerrahisi yöntemiyle yapılıyor.

MİKROSKOPİK SES CERRAHİSİ SESİN KALİTESİNİ İYİLEŞTİRİYOR

Ses teli ameliyatları hemen her zaman ses kalitesini iyileştirmek için yapılıyor. Mikroskopik ses cerrahisi, lazer gibi yüksek teknolojiye dayalı cihazların da yer almasıyla birlikte hastalar açısından güvenilir ve tedavi başarısı yüksek bir yöntem oldu.  Hastalar hastaneden aynı gün hastaneden taburcu olabiliyor ve ortalama 3 gün sesini kullanmaktan kaçınması gerekiyor. Ancak olumsuz bir tabloyla karşılaşmamak için operasyonun mutlaka ses konusunda deneyimi olan Kulak-Burun-Boğaz uzmanları tarafından yapılması şart görülüyor.

SES KISIKLIĞINA NELER YOL AÇIYOR?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, ses kısıklığına neden olan etkenleri şöyle sıralıyor:

-Yoğun sigara kullanımı
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
-Sesi yanlış kullanmak
-Aşırı sıcak içecekler
- Alerjiler
- Alkol kullanırken susuz kalmak

SES SAĞLIĞINI KORUMANIN 6 PÜF NOKTASI

GÜNDE 10-12 BARDAK SU İÇİN:
Ses sağlığımızın temelini, bol su içmek ve nemli ortamlarda bulunmak oluşturuyor. Bu nedenle günde 10 – 12 bardak su içmeyi asla ihmal etmeyin.

SİGARAYI ÇÖPE ATIN: Sigara ses sağlığının en büyük düşmanı ve ses teli kanserinin en sık görülen nedeni. Sigarayı hemen bırakın, gerekirse bir uzman yardımı alın.

SESİNİZİ YÜKSEK TONLARDA KULLANMAYIN: Özellikle gürültülü ortamlarda sesimizi her zamankinden yüksek tonlarda kullanmak sıkça yaptığımız hatalardan biri.  Bu tip ortamlarda sesinizi daha dikkatli kullanın.

KURU VE SOĞUK ORTAMLARDA BULUNMAYIN:
Kuru ve soğuk ortamlarda ve klimaların yoğun kullanıldığı yerlerde ses tellerinde kuruluk oluşacağı için ses kalitesi kolaylıkla bozulabiliyor. Bu tür yerlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

REFLÜ HASTALIĞINA DİKKAT EDİN: Mide sağlığınıza dikkat edip, reflü hastalığının oluşmasını önleyin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5233 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim