• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Karıncadan küçük ama 8 milyon kişiyi hasta ediyor

Karıncadan küçük ama 8 milyon kişiyi hasta ediyor
Milimetrenin binde 3 ya da 5'i büyüklüğündeki ev tozu akarı allerjisine her 10 kişiden 1'inde rastlandığı, Türkiye'deki tahmini hasta sayısının ise yaklaşık 7 milyon 500 bin olduğu bildirildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Gülbahar, "mite" olarak da bilinen örümcekgillerden ev tozu akarının 3-5 mikron boyunda, 8 bacaklı, kör canlılar olduğunu, kepek ve deri gibi atıklarla beslendiğini belirtti.

RUTUBET VARSA EV TOZU AKARI DA VAR

Rutubetin olduğu yerde ev tozu akarının da bulunduğunu kaydeden Prof. Gülbahar, evde beslenen hayvanların ev tozu akarını da artırdığını söyledi. En sık rastlanan allerji türüne "ev tozu akarının" neden olduğunu anlatan Gülbahar, 21-24 derece arasındaki sıcaklık ve yüzde 55 nem oranına sahip ortamların bu canlılar için "ideal" sayıldığına dikkati çekti.

ÇARŞAFLAR HAFTADA BİR DEĞİŞTİRİLMELİ 65 DERECEDE YIKANMALI

Evlerde akarların sıfırlanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Okan Gülbahar, alınacak tedbirlerle sayısının azaltılabileceğini, böylelikle allerjisi bulunanların yaşam standardının yükseltilebileceğini ifade etti.

Ev tozu akarı allerjisinden korunmanın en basit yolunun basit ev ve sade eşyalar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülbahar, şu önerilerde bulundu:

"Evde kalın perdeler olmasın, halılardan da kaçınmalı. Çarşaflar en az haftada 1 kez değiştirilmeli. Ev tozu akarından korunmak için çamaşırlar 65 derecede yıkanabilir ya da derin dondurucuda bekletilebilir. Özellikle de çocukların peluş oyuncakları. Dondurduğunuz zaman akarlar yaşamıyor. Çocuklar açısından alınacak tedbirler önemli çünkü çocuklarda bu allerji türüne çok sık rastlanıyor."

YENMESİ DAHA DA TEHLİKELİ

Aynı üniversitenin bir başka allerji ve immünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen de yaptıkları araştırmalar sonucu her 10 kişiden en az 1'inde bu allerji türüne rastlandığını belirlediklerini, Türkiye'deki hasta sayısının 7 milyon 500'e ulaştığını tahmin ettiklerini açıkladı. Gökmen, hastaların çoğunlukla doktora gitmediği için tanı almadığını, ev tozu akarına allerjisi olduğunu da bilmediğini söyledi.

Allerjinin en önemli belirtilerinin burun akıntısı, hapşırık, kulak kaşıntısı olduğunu, hastaların özellikle sabahları bu belirtileri yaşayabileceğini anlatan Gökmen, şu bilgileri verdi:

"Yıkamakla akarlar geçmiyor çünkü nemi seviyorlar. Hatta çamaşırlar ılık suyla yıkandığında artıyorlar. Nemli alanlar daha riskli. Hastaların evin en güneşli yerlerinde bulunmasını istiyoruz. Bazı deterjan tarzındaki ilaçlar ev tozu akarını öldürebiliyor. Uzun süre çuvallarda kalan un, bulgur, kuru fasulye tüketiminde de gıda allerjisi şeklinde kendini gösterebiliyor. Yenmesi durumunda daha tehlikeli olabiliyor. Nefes darlığı ya da allerjik şok yaşatabiliyor."

Gökmen, ev tozu akarlarının astıma neden olabilecek kadar tehlike arz ettiğini, bu canlılara allerjisi bulunanların uzman bir doktor tavsiyesiyle immünoterapi olarak bilinen aşı tedavisinden faydalanabileceğini de sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3846 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim