• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 9 °C

Karın ağrısı deyip geçmeyin!

Karın ağrısı deyip geçmeyin!
BSK Aydın Anka Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Yüksel Arslan laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı hakkında bilgi verdi.

Safra kesesi, karaciğerde üretilen safrayı depolayan ve yemeklerden sonra yağ sindirimi için safrayı barsaklara boşaltan organımızdır. Safra kesesi organının işlevsel bozuklukları sonrası safra taşı ve safra yolları rahatsızlıkları görünmektedir. Safra içeriğinin yoğunlaşması ve bu yoğunluğun çökelmesi, safra kesesi ve iltihapları, bazı kan hastalıkları ve safra akımının yavaşlaması bu gibi rahatsızlıkların görünmesine neden olur.

Safra kesesi taşları bayanlarda erkeklerden 4 kat daha sık görülür.40 yaş üzerindeki her 8 bayandan birinde safra kesesi taşı görünmektedir. Açık tenli ve kilolu bayanlarda da görünme sıklığı daha yüksektir.

Safra kesesinde taş olan hastalarda, karın ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik hissi, ağızda ekşime, midede yanma, sindirim sistemine ait yakınmalar ve sırt ağrıları gibi şikayetler görünmektedir.

Birçok kişi tarafından dikkate alınmayıp ağrı kesicilerle geçiştirilmeye çalışılan bu şikayetler sonrasında üzücü sonuçlara neden olabilir. Safra kesesi taşlarının ilaç tedavisi yoktur, tek tedavi yöntemi ameliyattır.

Safra kesesindeki taşlar ameliyat ile alınmadığı takdirde, keseyi delerek zarar verebilir. Bu durum sarılığa ve karaciğer bozukluğuna neden olabilir. En çok korkulan komplikasyon, taşın safra kesesinden safra yoluna düşüp, pankreasın ağzını tıkayıp ve pankreatite neden olmasıdır.

Günümüzde safra kesesi taşının en uygun ameliyat şekli laparoskopik (kapalı) yöntemdir. Bu yöntem ile safra kesesindeki taşlar değil, safra kesesi organının tamamı alınmaktadır. Ameliyat açıkta olsa kapalıda olsa mutlaka genel anestezi uygulanmaktadır.

Laparoskopik safra kesesi ameliyatı, iş gücü kaybını ve hastanın ağrı çektiği süreyi azalttığı için pek çok hasta tarafından tercih edilen bir ameliyat yöntemidir.

Laparoskopik kolesistektomi ameliyatında karın duvarına birkaç tane küçük kesi atılır ve her birine trokar adı verilen borular yerleştirilir. Ucunda kamera bulunan laparoskopi cihazı bu kesilerin birisinden karın içine sokulur.

Karın içindeki görüntü ekranda izlenerek ameliyat gerçekleştirilir. Kesilen safra kesesi bu deliklerin herhangi birinden dışarı çıkartılır.

Laparoskopik safra kesesi ameliyatlarında iyileşme süresi kısalmakta ve hasta daha az ağrı duymaktadır. Hastanede kapılan enfeksiyon riski çok düşük olup, hastanede kalma süresi bir gündür.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3453 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim