• BIST 10851.78
  • Altın 2506.453
  • Dolar 32.6575
  • Euro 35.3243
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

‘Karekod’suz ilaç nedeniyle vatandaş mağdur

‘Karekod’suz ilaç nedeniyle vatandaş mağdur
Sağlık Bakanlığı’nın İlaç Takip Sistemi (İTS) kapsamında 30 Haziran’dan itibaren karekod etiketi olmayan ilaçların satılamaması vatandaşı mağdur etti. Reçetelerle eczalere gelen birçok vatandaş, bazı ilaçları karekod etiketi olmadığı için alamadı

Sağlık Bakanlığı’nın İlaç Takip Sistemi (İTS) kapsamında 30 Haziran’dan itibaren karekod etiketi olmayan ilaçların satılamaması vatandaşı mağdur etti. Reçetelerle eczalere gelen birçok vatandaş, bazı ilaçları karekod etiketi olmadığı için alamadı.

Geçtiğimiz mayıs ayında başlayan uygulama gereği, firmalara karekod etiketi bulunmayan ilaçları 1 Temmuz’a kadar değiştirmeleri için süre tanındı. Uygulamanın başladığı önceki gün birçok eczanenin elinde hala karekod etiketi olmayan ilaçlar bulunuyordu. Vatandaşlar da bu yüzden ilaca ulaşmakta sıkıntı çekti. Bazı eczaneler ecza depolarından karekodlu ilaç getirterek vatandaşa verdi.
Eczacılar ellerinde karekodludan çok karekodsuz ilaç olduğunu söyleyerek, sistemin en çok eczacıları olumsuz etkilediğini söyledi. Kadıköy’deki Nurseli Eczanesi’nden Nursel Koçman, “Raflarımızda öyle çok karekodsuz ilaç var ki, nasıl tüketeceğimizi bilmiyoruz. Firmalar en kısa zamanda eczanelere gelerek ilaçlarımızı uygulamaya hazır hale getirmeli. Yoksa en çok zararı eczacılar görecek” dedi.

Talepler karşılanmadı
Esra Eczanesi sahibi Esra Köşk ise reçetelerde yazılı her karekodlu ilaç talebini karşılayamadıklarını, bekleyeceğini söyleyen vatandaşlar için ecza depolarını devreye soktuklarını söyledi. Köşk, “Yıllardır tanıdığımız hastalar geliyor ve karekodlu ilaç almak istiyor. Elimizde olmadığını söyleyerek reddetmeyi uygun görmüyoruz ve hemen depoları arıyoruz. Getirilmesi zor ilaçları ise ne yazık ki veremiyoruz” dedi.
Ümraniye Santral Eczanesi’nden Yasemin Kan da şöyle konuştu:
“Çok sayıda vatandaşımızın reçetesini tamamlayamadık. İstenilen ilaçların karekodu olmadığı için yerine muadili ilaçlar vermeye çalıştık. Şu anda eczaneler de en az vatandaşlar kadar mağdurdur. Çünkü raflarımızdaki ilaçların karekodları bulunmuyor.”
Dermo Eczanesi’nden Cengiz Akyol, “Doktorun reçeteye yazdığı ilaç elimizde var ama karekod etiketi olmadığı için vatandaşa veremedik. Bazı antibiyotiklerde sorun yaşandı” dedi.



‘Serumlar da ödenmiyor’
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, İlaç Takip Sistemi ile hayata geçirilen karekod uygulamasında, kanser, osteoporoz ve astım ilaçları ile aşılar gibi hayati önemi haiz soğuk zincir ürünlerinin ve “hayat kurtaran sıvılar” olarak bilinen serumların ödenemediğini, bunun “skandal” olduğunu öne sürdü.
İlaç Takip Sistemi (İTS) uygulanmaya başlandıktan sonra, eksikler ve hatalar nedeniyle gerek eczacıların, gerekse vatandaşların mağdur olduğunu ileri süren Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı İlaç ve
Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün (İEGM), en başından beri
İTS’nin düzgün hayata geçirilememesinin sorumlusu olarak
eczaneleri gösterdiğini kaydetti.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2183 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim