TEB Merkez Heyeti, dün uygulamaya geçen İlaç Takip Sistemi'yle ilgili bir açıklama yaptı. ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından "İlaç Takip Sistemi" adıyla bir sistem kurulduğu belirtilen açıklamada, "İlaç Takip Sistemi'nin bir ilacı tanıyabilmesi için, bu ilacın ambalajının üzerinde "karekod" tanımlayıcı bulunması ve ilacın eczane tarafından karekod okuyucu ile okutularak, ilaç bilgisinin sisteme gönderilmesi gerekmektedir" denildi.
Eczanelerin ilaç temini sırasında, İlaç Takip Sistemine bildirimde bulunacağı belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:
"Birliğimiz, temel olarak sistemi desteklemekle birlikte, ne yazık ki hala bazı sorun ve sıkıntılar bulunduğunu da görmekte ve dile getirmektedir. İlacın, İlaç Takip Sistemi üzerinden satış bildiriminin gerçekleştirilebilmesi için, ambalajının üzerinde "karekod" bulunması zorunludur. Sağlık Bakanlığı, 30.09.2009 tarihinde yayımlamış olduğu Yönetmelik ile, karekodsuz ilaçların 01.01.2011 tarihine kadar satılabileceğini belirlemiş, ancak 2010 yılı Mart ayında başka bir Genelge yayımlayarak, karekodsuz ilaçların satışının 01.06.2010 tarihine kadar yapılabileceğini belirlemiştir. Sürecin bu şekilde öne çekilmiş olması, eczanelerde ve ecza depolarında yüksek oranda bulunan karekodsuz ilaçların eritilmesini zorlaştıracağı gibi, İlaç Takip Sistemi'nin çalışmasını engelleyerek hastalarımızın ilaca kolayca ulaşmasını aksatacaktır."
İlaçların yüzde 70'i karekodlu değil
Şu anda en önemli sorunlardan bir tanesinin, eczane stoklarında bulunan ilaçların yüzde 70'in, ecza depolarında bulunan stokların ise yüzde 24'ünün karekodsuz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu durumda, stoklarımızda bulunan ve geçici olarak karekodlanmış ilaçlar, miadı dolmuş muamelesi görecek ve çöpe atılacaktır. Sağlık alanında tasarruf yapılması planlanan bir dönemde, böylesine bir durumu önce vicdanen, sonra mesleğimiz adına kabul etmemiz mümkün değildir" denildi.
İlaç temin hizmeti büyük ölçüde aksayacak
Karekod uygulamasıyla ilaç temin hizmetinde büyük ölçüde sorunlar olacağına işaret edilen açıklamada, uygulamanın şu sorunalara yol açacağı belirtildi.
TEB açıklamasında, ilacın üretiminden son kullanıcı olan hastaya ulaşımı arasındaki takip sürecini sağlayan bir sistem olan İlaç Takip Sistemi'ni desteklediklerini, ancak sistemin mevcut aksaklıklar çözülmeden hayata geçirilmesinin, ilaç temininde büyük sıkıntıya neden olacağını kaydetti.
Sistemler kitlendi
İlaç Takip Sistemi adıyla kurulan karekod uygulamasının başlamasıyla birlikte, Ankara'daki eczanelerde eczacı ve hastalar zor anlar yaşadı. Sık sık sistemlerin kilitlenmesi nedeniyle hastalar ilaçlarını almakta güçlük çekti. Böilgisayar sistemindeki aksaklıklar nedeniyle eczaneler önünde uzun kuyruklar oluştu. Acil ilaç alması gereken hastalar da yeni uygulama nedeniyle zaman zaman mağdur oldu.