• BIST 9915.76
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 6 °C

Karekod isyan ettirdi

Karekod isyan ettirdi
Birçok ilacın kaydı sistemde bulunmadığı için vatandaş ilacını parayla satın aldı. Sistem yazılımının sık sık çökmesi nedeniyle hastalar nöbetçi eczanelerde sıra beklemek zorunda kaldı.

Sağlık Bakanlığı’nın İlaç Takip Sistemi (İTS) kapsamında eczanelerde başlattığı karekod uygulamasının ilk günü sorunlu geçti. İlaçlarda küpür uygulamasını kaldıran uygulamanın ilk gününe, sistemin sık sık çökmesi ve birçok ilacın sistem tarafından tanınmaması damgasını vurdu.

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ettirilmediği için pek çok ilaç sistem tarafından okunmadı ve bu nedenle hastalar ücretsiz alabilecekleri ilaçları ceplerinden para ödeyerek almak zorunda kaldı. Özellikle ağrı kesici ve ateş düşücürü şuruplar ile bazı antibiyotik şuruplar, kayıt bilgileri gönderilmediği için sistem tarafından tanınmadı.

“Sistem hata verdiği için parasıyla aldım”

* Adnan Baylar/Serbest Meslek

“Kız kardeşimin ilaçlarını almaya geldim. Ancak sistem hata verdiği için, ilaçları parasıyla satın alacağım. Pazar olduğu için bir başka eczaneye gitmek çok zor olur. Bu nedenle satın almak zorunda kaldım.”

‘İlaçlarımızın yüzde 70’i karekodsuz’

* Hande İlksoy /Berrin Eczanesi


“Firmaların çoğu hâlâ ilaçların karekodlarını İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’ne bildirmedi. Sistemin altyapısı da gelişmiş değil. Eczanemizdeki ilaçların yüzde 70’i karekodsuz.”

Hastaların ilaç geçmişi ‘fişleniyor’

* Ayhan Cengiz/ Eczacı (Şişli Neşe Eczanesi)


“Uygulamanın ilk gününde 20’ye yakın reçetenin ilaçlarını parasıyla verdik. Çünkü sistem bazı ilaçları tanımıyor. Maddi durumu iyi olanlar ilaçlarını satın aldı. Ancak 2 vatandaş ilaçları pahalı olduğu için alamadı. Öte yandan artık her hastanın ilaç geçmişi tüm doktorlar tarafından görülebilir. Bazı hastalar kullandıkları ilacı saklamak için paralarıyla alıyor.”

“Uygulama hastaları bekletiyor”

* Oğuz Bektaş/ Yönetici


“Karekod sistemi, bir ilacın nereden geldiği ve kime satıldığını bilmek açısından iyi olabilir. Ancak böyle bir yatırımda, öncelikle altyapıya önem vermek gerekiyor. Ben kızımın ilaçlarını almaya geldim. Ancak sistem birkaç kez hata verdiği için beklemek zorunda kaldım. Uygulama hastaları bekletiyor. Bu açıdan teknik anlamda daha iyi bir altyapı gerekiyor.”

“Sistem sürekli çöküyor”

* Elvan Sarım/ Zafer Ecz.


“Uygulamada çok fazla gecikme yaşanıyor. Eczacılar Odası’nın verdiği TEBEOS (TEB Eczane Otomasyon Sistemi) sürekli çöküyor. Bizlerin de, hastaların da sabrını zorluyor. 3 hastayı bu nedenle uzun süre bekletmek zorunda kaldık. Ayrıca ilk gün için Pazar’ın seçilmesi çok yalnış. Hasta nöbetçiyiz diye geliyor. Sistem bizde çalışmadığı anda başka eczaneye kolay kolay gidemiyor.”

Karekod mağdurları için kriz masası

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör bir kriz masası kurduklarını ve gün boyunca İstanbul ve diğer illerden eczacılardan pek çok telefon aldıklarını anlattı.

İlaç firmaların karekodsuz ilaçlar için geçici karekod gönderme sözü verdiğini ancak bu karekodların halen kendilerine ulaşmadığını anlatan Güngör, “Pazar günü olduğu için çok az eczane açık olmasına rağmen pek çok sorunla karekoda merhaba dedik. Pazartesi günü için endişelerim daha da arttı. Sistem kayıtlı olmayan ilaçlar eczacının kabusu oldu” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3637 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim