Eczacılar, Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı yapıştırma etiketle kare kodlu hale getirilen ilaçların üzerindeki son kullanma tarihi ile gerçek son kullanma tarihinin farklı olması nedeniyle sorun yaşıyor. Bu sorun giderilmezse eczaneler, yıl sonunda gerçek kullanma tarihi sona ermeyen elindeki ilaçları çöpe atmak zorunda kalacak.
Kare kodlu hale getirilen ilaçları 31 Aralık 2010 tarihine kadar tüketilmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bu ilaçların ücreti ödenmeyecek. Eczacılar, bu uygulamadan da ekonomik olarak zarar görecek.
12.Bölge Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Özçavuşoğlu, ilaç takip sisteminin adımlarından biri olan geçici 2D kare kodlama sistemindeki yapıştırma etiketleriyle kare kodlu hale getirilen ilaçların üzerinde son kullanma tarihinin sorun oluşturduğunu açıkladı. Geçici kare kod uygulaması ile ilaç kutuları üzerine yapıştırılan etikette son kullanma tarihi 31 Aralık 2010 olarak gösterildiğine dikkat çekti.
Kare kodlu ilaçların birçoğunun gerçek son kullanma tarihin farklı olduğunun altını çizen Özçavuşoğlu, "Tüm eczanelerde yapıştırma yönetimiyle kare kodlu hale getirilen ilaçlar bulunuyor. Bu ürünlerin son kullanma tarihleri 31 Aralık 2010 öncesinde bitmez ise son kullanma tarihleri geçmiş olması sebebiyle SGK tarafından ücreti ödenmeyecek. Bu da eczanelerde ekonomik olarak zarar verecek. Milli ekonomide bu uygulamadan zarar görecek." diye konuştu.
Özçavuşoğulları, şöyle konuştu; "Bugüne kadar mal bildirimi konusunda olumlu cevap vermediler. İlaç takip sisteminin olmazsa olmazlarından olan mal bildirimi hayata geçirilemedi. Bunu hayata geçirilip sağlıklı bir ilaç sisteminin başlamamasını bizler de destekliyoruz. Ancak eczacılarımız ciddi mağduriyet içindedir. Stok hakkı olmadan mal bildirimi yapmayacağız."
Özçavuşoğulları, 15 Ocak'tan buyana bekledikleri ve tarafların sıkıntılarını çözecek yeni bir protokolün halen gündeme gelmemesinden dolayı sıkıntılı olduklarını da sözlerine ekledi