• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Karaciğerimizin De Detoksa İhtiyacı Olabilir

Karaciğerimizin De Detoksa İhtiyacı Olabilir
Diyetisyen Hande Selin Ok, kandaki toksik maddeleri temizlemekten sindirime yardımcı safrayı üretmeye kadar ortalama 500 görevi bulunan ve vücudun arındırma...

Diyetisyen Hande Selin Ok, kandaki toksik maddeleri temizlemekten sindirime yardımcı safrayı üretmeye kadar ortalama 500 görevi bulunan ve vücudun arındırma merkezi olarak kabul edilen karaciğerin de detoksa ihtiyacı olabileceğine dikkat çekti. Vücudun ana detoks organı olan karacigeri temizlemenin çeşitli yolları olduğunu belirten Ok, "Rafine şeker ve trans yağ içeren hazır gıdaları hayatınızdan çıkararak ve menülerinizde; soğan, sarımsak, enginar, domates, brokoli, zencefil, zerdeçal, roka ve balık gibi besinlere yer vererek bu detoksu başlatabilirsiniz" dedi.

Acıbadem Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, karaciğerin çok sağlıklı bir şekilde çalışması gereken organlar arasında yer aldığını vurguladı. Ok, vücudumuza giren yiyecekten içeceğe, ilaca kadar pek çok toksik ya da toksik olmayan maddenin karaciğerden geçtiğini söyledi. En önemli görevi kan ile besinleri ayırmak olan karaciğerin aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan pek çok hormonun düzenli çalışmasını sağladığını kaydeden Ok, şöyle konuştu:

"Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve ilaçların vücutta işlem görmesine yardımcı olması ve kanın pıhtılaşmasında rol oynaması da karaciğerin görevleri arasındadır. Karaciğerimiz, vücuda giren toksik maddeleri emip bunların atılmasını da sağlarken, depoloma görevini de yapar. Böylesine önemli görevleri olan, hayati organlarımızın başında gelen karaciğerimize de gözümüz gibi bakmamız gerekir. Karaciğerimizin saat gibi çalışması genel sağlığımız için çok önemlidir; ancak karaciğerimizi onun için riskli yiyecek, içeceklerle yorabiliriz, hasarlandırabiliriz. Karaciğerimiz nasıl vücudumuzu arındırıyorsa, karaciğerimizin de detoksa yani bir temizlenmeye ihtiyacı vardır."

Karaciğeri temizlemenin 6 yolu

Diyetisyen Hande Selin Ok, karaciğer fonksiyon testleri ile enzim değerlerine bakılarak karaciğerin sağlıklı olup olmadığının anlaşılabileceğini söyledi. Ok, karaciğer detoksu için 6 önerisini şöyle sıraladı:

"Rafine s¸eker ve trans yagˆ ic¸eren hazır gıdaları hayatınızdan c¸ıkarın. Lahana, karnabahar, roka, maydanoz, kale, tere, ıspanak, havuc¸ gibi sebzelerin suyunu sıkarak (posaları ile beraber) tu¨ketin. Gu¨nlu¨k ihtiyacınıza uygun bol su tu¨ketin. Sogˆan, sarımsak, enginar, domates, brokoli, zencefil, zerdec¸al, roka ve balık gibi besinlere beslenmenizde muhakkak yer verin. Deve dikeni karacigˆerde biriken toksik maddeleri temizleme de yardımcıdır. Deve dikeni bitkisi, özellikle çay olarak daha sık kullanılır. 1 bardak kaynamış suya 1 tatlı kaşığı deve dikeni ekleyip süzerek içebilirsiniz veya içeren preparatları tüketebilirsiniz. Hayatınızda her zaman yeşillik olsun, sofranızda yeşil sebze ve meyveleri, su ürünlerini eksik etmeyin. Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır ve bunlardan tüketmeye özen gösterin. Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1277 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim