• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 9 °C

Karaciğere faydalı olan bitkiler

Karaciğere faydalı olan bitkiler
Kimya Mühendisi Nigar Yıldırım, devedikeni, karahindiba ve enginarın karaciğere faydalı bitkiler olduğunu belirtti.

‘Aksuvital Ar-Ge Merkezinden Kimya Mühendisi Nigar Yıldırım, karaciğer sağlığını koruma amacıyla vatandaşlar için bitki sıralaması oluşturdu. Yıldırım, devedikeni, karahindiba ve enginarın karaciğere faydalı olduğunu belirtti. Yıldırım bitkiler hakkında şu bilgileri verdi: ”Karaciğer korunması elzem olan, hayati organlardandır. İnsan vücudunda sadece bilinen beş yüze yakın işlevi vardır. Karaciğer olmadan hayati fonksiyonlar bir saniye dahi faaliyetini sürdüremez.Bu konuda insanoğluna destek olabilecek çeşitli bitkiler vardır. Bunlar içerisinde en dikkat çekenleri; devedikeni, karahindiba ve enginardır.

Devedikeni (Silybum marianum)

Devedikeni bitkisi, yabani olarak kolayca büyüyebilen, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında faydası sağlanabilen bitki çeşididir. Çeşitli cilt hastalıklarında da iyileştirici etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan silimarin ile karaciğerde oluşan toksik yağ birikimlerinin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Silimarin alkolik karaciğer rahatsızlıkları, akut ve kronik viral hepatit ve toksin veya ilaçların sebep olduğu karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Karahindiba (Taraxacum officinale)

Karahindiba otu gövdesiz bir bitki çeşididir. Karaciğer, pankreas, mide ve bağırsak salgılarını arttırıcı, hazmettirici, kan temizleyici özellikleri vardır. Bunların yanı sıra şeker hastalığı, şişmanlık, gut vb hastalıklara karşı da etkilidir.

Enginar (Cynara scolymus L.)

Kökeni Akdeniz Bölgesi olan Enginar Bitkisi mineraller ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. Kabukları ve kökü karaciğere zehirli etki yapması haricinde enginar karaciğer için çok faydalı bitki çeşididir. Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını iyileştirici, sindirimi kolaylaştırıcı, kan basıncını düşürücü, endotel fonksiyonları iyileştirici etkileri vardır”. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9972 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim