• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Kansızlığın baş mimarı

Kansızlığın baş mimarı
Kadınların adet kanaması nedeniyle ayda ortalama 5 gün, yılda ortalama 65 gün, tüm hayatı boyunca 7 yıl kan kaybettiğini biliyor musunuz?

Günümüzde kadınların %80’i adet ve adet öncesi dönemde yaşadıkları şikayetlerden yakınırken, aşırı adet kanaması gün boyu yaşam kalitesini düşürüyor. Her ay düzenli olarak tekrarlanan adet kanamaları nedeniyle kaybedilen kan ve demir miktarının vücut tarafından yerine konulamaması kadınlarda büyük ölçüde kansızlığı da beraberinde getiriyor.

Tıbbi olanaklarından destek alarak, kadınların adet kanama miktarını en aza indirmelerinin mümkün olduğunu söyleyen Kahire Üniversitesi uzman doktorlarından Prof. Dr. Osama Shawki, “Sağlıklı bir kadının tüm hayatı boyunca ortalama 38 litre kan kaybediyor. Her ay 5 gün bunu yaşıyor. Ve bu yaklaşık 40 sene boyunca bu sürüyor. Bazı vakalarda kadınlar normal aylık periyotlarının dışında da kanama yaşıyor. Aşırı adet kanamasının pek çok nedeni olmasına rağmen bazı durumlarda nedeni bilinmemektedir. Sıklıkla karşılaşılan nedenler; hormonal dengesizlik, Myomlar, Polipler, yumurtalık kistleri, yumurtalıkların iyi çalışmaması, düşük, rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri gibi nedenler gösterilebilir. Aşırı adet kanaması gören kadının genel sağlık durumunda ve geçmişi ile aşırı adet kanamasının süresi ve nedeni önemlidir. Aşırı adet kanamasının tedavisine öncelikle ilaç kullanımı ile başlanır. Şayet ilaç tedavisi ile sonuç alınamıyorsa cerrahi tedavi yapılabilir. Çok ciddi durumlarda, rahmin alınmasına kadar gidebilir. Ancak dünyada bu tarz vakalarda ‘modern spiral’ aşırı kanama tedavisinde etkili bir rol oynuyor” diyor.

Modern spiralin vücudun hormonal dengesini etkilemeden rahim zarını incelterek kanamayı azalttığı vurgulayan Prof. Dr. Osama Shawki, “En etkin doğum kontrol yöntemlerinden biri olan modern spiral, rahime yerleştirilen T şeklindeki özel plastik bir cismin içinde bulunan çok düşük dozdaki gestagen (gebelikte salgılanan hormon) hormonu, rahim içi zarına etki ederek, kalınlaşmasını engelliyor. Zar inceldikçe, adet de azalıyor. Bir süre sonra yumurtalıkların faaliyeti aynen devam etmesine rağmen, rahim zarı kalınlaşamadığı için adet kanamasının yan etki olmadan azalmasına sebep olmaktadır. Bu şekilde kadın hem gebelikten korunuyor, hem de adet kanamasında ciddi bir azalma oluyor. Bu özelliğiyle dünyanın birçok ülkesinde jinekolojik sebeplerden dolayı aşırı adet kanaması görülen kadınlarda tedavi amaçlı tercih ediliyor. Ayrıca modern spiral sayesinde aşırı kanamanın sebep olduğu halsizlik, yorgunluk ve kansızlık da önlenmiş oluyor” dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4550 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim