• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 13 °C

Kanserli tümörlere karşı "IKnife"

Kanserli tümörlere karşı "IKnife"
Deneysel yeni bir akıllı bıçak, cerrahların tümör çıkarma ameliyatlarında yalnızca kanserli dokuya müdahale etmelerini sağlıyor.

Amerika'nın Sesi (VOA)'nin haberine göre, deneysel bir cerrah bıçağı cerrahların tümör çıkarma ameliyatlarında yalnızca kanserli dokuya müdahalede yardımcı oluyor. “İKnife” ya da akıllı bıçak denilen alet, ameliyatta yanan dokudan çıkan kokuyu algılayarak kanserli ve sağlıklı hücreleri birbirinden ayırıyor.

Kanserli tümörlerin çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında uyanan hastaların doktorlara sorduğu ilk soru tüm tümörün alınıp alınmadığıdır. Londra’daki Imperial College Tıp Fakültesi Cerrahi Bölümü Başkanı Jeremy Nicholson bu soruya cevap vermenin zor olduğunu söylüyor. Çünkü en iyi cerrahlar bile kanserli ve sağlıklı dokuyu ayırmakta zorlanabiliyor.

Dr. Nicholson bu konuda tam bir garanti vermenin zor olduğunu, ancak bu yeni teknoloji sayesinde bir taraftan kanserli dokunun tamamen alındığından emin olmanın, diğer taraftan ise sağlıklı dokunun gereğinden fazla alınmamasının mümkün olacağını söylüyor.

Yeni teknoloji varolan elektrokoter teknolojisinin bir devamı. Bu teknik elektrik akımını dokuların ameliyat sırasında dağlanması için kullanılıyor.

Süreç aynı zamanda birçok zararlı kimyasal içeren bir duman yayıyor. IKnife yayılan dumanı bir kütle spektrometresinin içine emiyor ve orada binden fazla sayıda biyokimyasalın tahlilini yapıyor. Doktor Nicholson farklı dokuların farklı moleküler sinyaller verdiğini ve buna kanserli tümörlerin de dahil olduğunu belirtiyor. Böylece cerrah kesmeye devam edip etmeyeceğine karar verebiliyor.

Science Translational Medicine adlı tıp dergisinde geliştirdikleri IKnife ile ilgili araştırmalarının sonuçlarını yayınlayan doktor Nicholson ve çalışma arkadaşları yeni bıçağın şüpheli dokuları sağlıklı dokulardan nasıl ayırdığını anlatmış. Günümüzde bu tip ameliyatlarda hasta anestezi etkisi altındayken alınan dokular mikroskop altında inceleniyor ve bu işlem ise 20-30 dakika kadar sürüyor.

Nicholson IKnife’ın aynı zamanda biyokimya ve moleküler belirtiler sayesinde doktorlara tümörün yayılıp yayılmadığını söyleyebileceğini belirtiyor.

Nicholson bu teknolojinin en sıradışı yanının eğer ameliyat edilen sonradan gelişen bir tümörse asıl tümörün nerede olduğunu göstermesi olduğunu söylüyor. Uzman bunun gelecekte çok önemli olabileceğini de ekliyor.

Doktor Jeremy Nicholson, araştırmacıların bu noktada insanlar üzerinde klinik deneylere başlayacaklarını söylüyor. Bu deneylerde Nicholson’ın çalışma arkadaşı Zoltan Takats tarafından geliştirilen IKnife’ın, geleneksel neşterle yapılan ameliyatlarla karşılaştırıldığında nasıl sonuç vereceği incelenecek.



Bu haber toplam 2745 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim