• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 13 °C

Kanseri biz davet ediyoruz

Kanseri biz davet ediyoruz
Kanser yüzyılımızın en öldürücü hastalığı. Uzmanlar, kanseri yakalandıktan sonra değil, yakalanmadan önce yenmek gerektiğini belirtiyorlar...

Yaz aylarının verdiği keyifle bazılarımız bahçe ya da balkonda hemen her gece mangalda et pişiriyor. Bu, çok güzel ve unutulmaz anları beraberinde getiren bir sosyal etkinlik belki, ama işin bir de sağlığımız açısından görünmeyen yüzü var. Pişirdiğimiz ızgara etlerde kanser riski olup olmayacağını hiç düşünmüyoruz.

ÇOK PİŞİRMEYİN

Chicago Nortwest Oncology ant Hematology Merkezi’nden Medikal Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Dr. Erol Yorulmazoğlu, etin doğrudan yüksek ateşe yakın olarak metale değerek veya tavada pişirilmesiyle ortaya çıkan “heterosiklik aminler” (HSA) ile “polisiklik aromatik hidrokarbonlar”ın (PAH) güçlü kanser yapıcılar olduğunu hatırlatıyor.

Pişirilme sırasında etlerden akan yağların da bu kanserojenlerin oluşmasında önemli rol aldıklarını da vurgulayan Dr. Yorulmazoğlu, “Etin pişirilme süresi uzadıkça da bu risk artmaktadır. Bu nedenle eti pişirirken sık sık çevirerek üzerindeki kara lekelerin oluşmalarına engel olmamız gerekmektedir. Bu açıdan baktığımızda döner ve kokoreç pişirilme yönteminin diğer yöntemlere göre daha sağlıklı olduğunu görebiliyoruz” dedi.

KÜÇÜK AYRINTILAR

Dr. Erol Yorulmazoğlu, iyi niyetle ve mutlulukla yapılan bir barbekünün aslında yaşam biçimimizin küçük bir ayrıntısı olduğunu, kanser yapıcı etkilerin de bu küçük ayrıntılarda saklandığını belirtiyor. Yorulmazoğlu, Türklerde mide kanseri olasılığının yüksek olmasını bu alışkanlıklarımıza bağlıyor ve “Eğer soframızdaki alışkanlıklarımızdan sigarayı da eksik edebilirsek sözünü ettiğimiz kanserlerin çoğunun da azalmasına yardımcı olabiliriz” diyor. 2008 verilerine göre Türkiye’de mide kanseri vakaları, yeni kanserler vakalarında 3. sırada; kanserden ölümlerde ise 2. sırada.

EGZERSİZ ALIŞKANLIĞI

Sağlıklı yaşam, sağlıklı yemek ve insanın kendi vücuduna dikkat etmesi ile başlar. Dr. Yorulmazoğlu’na göre kendi vücuduna dikkat etmekten kasıt, vücudun kaslarını sürekli kullanması, yani belli aralıklarla egzersizlerin yapılması ve varsa diğer sağlık sorunlarının da kontrol altında tutulması. Egzersiz yaparak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini, kanda ensülin gibi büyümeye neden olan hormonların azalmasını sağlayabilirsiniz. Bunların aksinin gerçekleşmesi, kanseri tetikleyebilir. Ayrıca yapılan egzersiz insan vücudunu ideal kilosunda tutmasına da yardımcı olur. Nitekim, bugünkü bilgilerimizle aşırı kilolu olmanın ve obezitenin kansere neden olduğu tıbbi bir gerçek. Özellikle rahim, göğüs, prostat, kalın bağırsak, pankreas, böbrek, yemek borusu, ve sıvı (lenfoma, lösemi, ve miyelom) kanserleri, obezite ve yanlış yemekten kaynaklanıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim