• BIST 9830.56
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 12 °C

Kansere sesle tanı koyabilen bu cihaz dünyada sadece 50 merkezde var

Kansere sesle tanı koyabilen bu cihaz dünyada sadece 50 merkezde var
Doç. Dr. Burçin Ünlü ve ekibi, kanserli hücreleri çıkardıkları sesle tespit eden foto-akustik bir mikroskop geliştirdi. Tamamen yerli mikroskop sayesinde kansere ve birçok hastalığa sesle tanı konulabilecek

Çiğdem Yılmaz

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Burçin Ünlü ile Boğaziçi Üniversitesi'nin doktora öğrencileri Esra Aytaç, Aytaç Demirkıran ve Nazire Uluç'un geliştirdiği 'Foto-Akustik Mikroskop' hücre tedavisinde önemli bir rol oynayacak. TÜBİTAK destekli proje, kanserli doku ve hücrelerin tanısını sağlayacak.

'Dokulara çimdik'

Mikroskopun çalışma yöntemini anlatan Doç. Dr. Burçin Ünlü, "Biz lazer ile sıcaklığı artırarak dokuda ses dalgaları oluşmasını sağlıyoruz. Bir başka deyişle ışığı sese dönüştürüyoruz. Işığı dokuya gönderdiğinizde, dokuda düz bir çizgi halinde gidemiyor ve dağılıyor. Ancak ses dalgası doku üzerinde daha uzun mesafeler kat edebiliyor. Bu nedenle sesi kullanmak mikroskopta daha derinlikli sonuçlar almamızı sağlıyor. Ayrıca herhangi bir boyama veya işaretlemeye de gerek kalmıyor. Biz bu yöntemle Türkiye'de bu alanda çalışan tek ve öncü grup olarak dünyada kimsenin kullanmadığı özel lazerler kullanıyoruz. bilkent Üniversitesi'nden birlikte çalıştığımız bir ekiple birlikte tamamen yerli fiber lazerli foto-akustik mikroskop teknolojisi geliştirdik" dedi.

Medikal biyofizik ve biyo-görüntüleme alanlarında çalışan Ünlü, Foto-Akustik Mikroskop'un hangi alanlarda kullanılacağı hakkında da şu bilgileri verdi: "Herhangi bir yerimize çimdik atıldığında irkiliriz.

Biz bu çalışmada biyolojik dokulara yani normal veya kanserli hücrelere dokunuyor, çimdik atıyor ve bir anlamda bu dokulara çığlık attırıyoruz. Bildiğiniz gibi, insan kulağı normal sesleri frekans olarak duyabilir ancak dokuların ve hücrelerin sesini duymanız imkansızdır. Biz dokunun sesini duyabilmek için özel bir mikroskop geliştirdik. Geliştirdiğimiz mikroskopta kısa atımlarla enerji gönderen bir lazer var. Lazeri gönderdiğimiz doku, lazer etkisiyle oluşan ani sıcaklık artışı nedeniyle genişliyor ve işte tam bu anda bir ses dalgası oluşuyor. Bu ses dalgası ile biz kanserli hücre ile kanserli olmayan hücreyi ayırt etmek istiyoruz."

Dünyada 50 merkezde

Foto-Akustik Mikroskop teknolojisinde uyguladıkları yöntemin bir benzerini yeni bir radyoterapi yönteminde denemek üzere çalışmalara başladıklarını belirten Ünlü, "Radyoterapide bugüne dek kullanılmaya devam eden X ışınları yerine kanserli hücrelere proton gönderilmesini ve diğer sağlıklı hücrelerin zarar görmemesini sağlayan bu yeni tedavi yöntemi dünyada sadece 50 civarı merkezde hastalar üzerinde uygulanıyor. Geliştirmekte olduğumuz bu proje kapsamında X ışınları yerine kullanılan protonların kanserli dokuyu nasıl etkilediğini ölçmek üzere akustik görüntüleme teknolojisinden yararlanacağız" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2167 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim