Prof. Dr. Engin Umut Akkaya, “yeni moleküler teknoloji” ile kanser parametrelerini sürekli izleyen ve tümörlerin yok olması için aktive olabilen bir sistem geliştirdi. Bu çalışma, Prof. Akkaya’ya TÜBİTAK ödülünü de getirdi.
Kanser tedavisinde büyük umut olarak görülen yeni moleküler teknoloji ile insan vücudundaki kanser parametrelerini sürekli izleyen ve ardından da tümörlerin yok olması için aktive olabilen bir sistem geliştiren Bilkent Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Umut Akkaya çalışmalarını hayvanlar üzerinde sürdürüyor. Üzerinde çalıştığı fotodinamik terapinin (PDT) 1995 yılında Amerika’da FDA onayı alan ilk bir kaç ilaçla birlikte uygulanmaya başlanan bir kanser tedavi metodu olduğunu söyleyen Prof. Akkaya tedavide, “Porfirin” isimli bir foto uyarıcının damardan hastaya verildiğini söyledi. Bu maddenin tümör bölgesinde uzun süre kalmasının ardından, kırmızı ışıkla uyarıldığını belirterek, oksijenin çok reaktif bir türünü ortaya çıkardığını belirtti. Akkaya, ortaya çıkan reaktif oksijenin türünün, tümör hücrelerinin ölümüne yol açan bir dizi etki oluşturduğuna dikkat çekti.
Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının toksik özelliklerinin bulunduğunu vurgulayan Akkaya, dolayısıyla bu tedavi metodunun sağlıklı hücrelerin de yok olmasına sebep olduğunu dile getirdi. Akkaya, fotodinamik terapide ise kullanılan fotouyarıcı maddenin toksik özellik taşımadığından yan etkilerinin bulunmadığını, hatta bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklerinin bulunduğunu dile getirdi.
Türkiye