• BIST 9344.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kansere karşı tabağınızı mutlaka renklendirin

Kansere karşı tabağınızı mutlaka renklendirin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy, beslenme alışkanlıklarının kanserle yakından ilişkili olduğunu vurguluyor. Günsoy, 'Meyve ve sebzeler kanserle mücadele için zengin besin kaynakları. Tabağınızı mutlaka renklendirin' diyor.

Çiğdem Yılmaz - İstanbul

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy, kanserle savaşta öne çıkan besinleri, neleri tüketip nelerden kaçınmak gerektiğini Milliyet'e anlattı. "Sigara, Alkol, fazla kilo, çevresel ve genetik faktörler kanser gelişiminde büyük rol oynamalarına rağmen sağlıklı beslenme içeren bir diyet, kanserle mücadelede önemli kazanımlar sağlıyor" diyen Günsoy'a göre, "Tek başına hiçbir besin kanseri önlemiyor, ancak doğru bileşimler fark oluşturabiliyor."

Çeşitlilik önemli

Amerikan Kanser Derneği'nin kanserden ölümlerin yüzde 35'inin diyetsel faktörlere bağlı olabileceğini tahmin etttiğini hatırlatan Günsoy, "Tabağınızdaki besinlerin üçte ikisini bitkisel kaynaklardan, üçte birini hayvansal kaynaklardan seçmek kanserden korunmanın ilk adımı. Mevsiminde olmak üzere meyve ve sebzeler kanserle mücadele için zengin besin kaynakları.

Bu yüzden tabağınızı renklendirin. Özellikle koyu yeşil yapraklı, kırmızı, turuncu sebzelere ve meyve sebze çeşitliliğine özen gösterin. Sabah kahvaltıda bol miktarda mevsim yeşillikleri tüketmenin yanı sıra öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka salata ve sebzeye ağırlık verilmeli, ara öğünlerde ise ambalajlı atıştırmalıklar yerine elma, muz gibi meyveler tercih edilmeli. Meyve, sebze, kompleks karbonhidrat içeren tahıllar ve posadan (lif) zengin, yağ oranı dengeli bir beslenme programı birçok kanser riskini düşürmektedir" dedi.

'Yağlı besinleri sınırlayın'

Günsoy, Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü'nün kanser önleyici beslenme planında yer alan önerileri şöyle sıraladı: "Kırmızı et tüketimini günlük 100 gram ile sınırlı tutun. Yağlı besin tüketimini sınırlayın. Tuzlu atıştırmalıklardan kaçının.

Tuz yerine besinlerinizi baharatlar ile çeşnilendirin. Kadınlarda 1, erkeklerde 2 ölçüden fazla alkol tüketmeyin. Fazla kilolarınızdan kurtulun. Günde 5-9 porsiyon sebze meyve tüketin. Taze meyve sebze çeşitliliğine özen gösterin."

Baklagil hücreyi koruyor

Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri tüketimini azaltmak mide ve kolorektal kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı oluduğunu belirten Günsoy, "Tuzlanmış ve tütsüleme işleminde kullanılan kimyasal maddeler de riski artırıyor. Şekeri hayatınızdan çıkarın" diyerek kanserle savaşta öncü besinler hakkında şunları anlattı: "Özellikle pişmiş domatese, piştiğinde likopen miktarı arttığından mutlaka sofranızda yer verin. Günde toplam bir tatlı kaşığı zerdeçalı yemeklerinize veya salatalarınıza ekleyin. Kurubaklagiller kanserin oluşturduğu hücre hasarına karşı hücreleri koruyucu fitokimyasallar içeriyor ve çalışmalar bu maddelerin tümör büyümesini yavaşlattığını; tümörlü hücrelerin yakınındaki hücrelere zarar vermesini engellediğini ortaya koyuyor."

Kansere karşı yeşil çay

Yeşil çayın kanserle savaşmaya yardımcı olduğu kanıtlanmış durumda olduğunu belirten Günsoy, "Son yapılan çalışmalara göre, yeşil çay kolon (bağırsak), karaciğer, meme, prostat ve hücrelerde kanser gelişimini engelliyor. Mide ve pankreas

kanserlerine yakalanma riskini de azaltıyor" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6136 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim