Türk Onkoloji Grubu Başkanı Prof Dr. Hakan Akbulut, "Türkiye'de 20 yıl önce kanserli hastaların yüzde 50'si kurtuluyor iken bugün bu oran yüzde 60'ların üzerine çıktı. Kanser dışında hiçbir hastalıkta bu kadar iyileşme oranı yok" dedi.
Akbulut, "11. Ulusal Onkolojik Araştırmalar Çalıştayı"nda düzenlenen basın toplantısında, Türk Onkoloji Grubunun Türkiye'de kanser araştırmalarının planlanıp yürütüldüğü ve değerlendirildiği bir platform olduğunu söyledi.
Türkiye'de kanser konusunda çalışan binin üzerinde araştırmacının, grup bünyesindeki 16 farklı kanser çalışma grubunda araştırma yürüttüğünü belirten Akbulut, "Türk Onkoloji Grubu bünyesinde bulunan 16 kanser çalışma grubunda yürütülen çalışmalarda birinci önceliğimiz hastalarımızın yararıdır. İkinci olarak da ülke ekonomisine katkı hedefini gözeterek çalışmalarımızı planlıyoruz" diye konuştu.
Akbulut, Sağlık Bakanlığının çıkardığı "İlaç ve Biyolojik Ürünlerin Klinik Araştırmaları Hakkındaki Yönetmelik"in çalışmalarını engellediğini ileri sürerek 200 civarında hasta ile yürütülecek bir klinik çalışmanın maliyetinin 15-20 milyon lira olduğuna dikkati çekti.
Söz konusu yönetmelik gereği ilaç endüstrisinin desteği olmadan ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek klinik araştırma yapmanın mümkün olmadığını iddia eden Akbulut, "Sağlık Bakanlığının bir an önce bu yanlışı düzeltmesini bekliyor ve ivedilikle talep ediyoruz" dedi.
-Kanser çalışmaları
Akbulut, kanser çalışmalarında Türkiye'nin çok kötü durumda olmadığını ifade ederek, "Ülkemizde her türlü klinik ve temel bilim çalışmaları yapılıyor ancak yeni ilaç geliştirmeye yönelik çalışmalar biraz yavaş yürüyor. Laboratuvarlarda çalışacak deneyimli ekiplerimiz ve yetişmiş elemanımız da az, ayrılan kaynaklar yeterli düzeyde değil" görüşünü savundu.
Türkiye'de kanser hastalarına umut vadedebilecek araştırmalar için henüz iyi şeyler söyleyemediklerini dile getiren Akbulut, "Ancak 5 yıl sonra kanser hastalarımız şimdikinden daha iyi durumda olacak. Daha uzun yaşayacaklar, hastalıktan kurtulma oranları artacak" dedi.
Gelişmiş ülkelerde her yıl piyasaya 3-4 yeni kanser ilacı çıktığını anlatan Akbulut, "Bu yeni ilaçların etkinliği öncekilere göre daha iyi. Hastalarımızın karamsar olmaları için hiçbir neden yok. Geleceğe güvenle bakmalarını öneririz" diye konuştu.
-"Gen tedavisi kanser için umut vadediyor"
Prof. Dr. Akbulut, kanser hastalığında gen tedavisi konusundaki gelişmeleri de değerlendirerek piyasada henüz bu alanda ürün bulunmadığını ancak çok sayıda çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
Bu alanda üzerinde çalıştıkları iki ürün için patent başvurusu yaptıklarını belirten Akbulut, "Bunların hastalara uygulanabilir hale gelmesi için 4-5 sene zamana ve paraya ihtiyacımız var. Gelecek 5 yıl içinde gen tedavisi ile en azından 3 ya da 4 kanser türüyle kolay baş edebilecek duruma geleceğiz" bilgisini aktardı.
Prof. Dr. Akbulut, kanser tedavisinde başarının 10 yıl öncesine göre arttığını dile getirerek "Türkiye'de 20 yıl önce kanserli hastaların yüzde 50'si kurtuluyor iken bugün bu oran yüzde 60'ların üzerine çıktı. Kanser dışında hiçbir hastalıkta bu kadar iyileşme oranı yok" ifadesini kullandı.
-"Hekimler dışında herkes alternatif tıp uzmanı oldu"
Çalıştay Eşbaşkanı Prof. Dr. Yavuz Anacak da tamamlayıcı ve alternatif tıp alanının son yılların popüler konularından biri olduğunu söyledi.
Bu konuda uzman olmayan kişilerin açıklama yapmasını eleştiren Anacak, "Hekimler dışındaki herkes alternatif ve tamamlayıcı tıbbın uzmanı haline geldi" diye konuştu.