• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 12 °C

Kanser tedavisinin olmazsa olmazı su

Kanser tedavisinin olmazsa olmazı su
Kemoterapi gören kanser hastaları için suyun önemi büyüktür. Su içince mide bulantıları ve kusmaları azalır. Susuz kaldıkları dönemlerde ise tuz-şeker karışımlı su takviyesi ile acil müdahale gerekebilir

Kanser tedavisi sürecinde sıvı tüketiminin önemi büyüktür. Kemoterapi sonrası oluşabilecek bulantı ve kusmaları hafifletmenin en etkili çözümü bol sıvı almaktır. Dehidratasyon denilen vücudun susuz kalması durumunda ise şu önlemler alınmalıdır:

DOKTORA HABER VERİN
Elektrolitler (potasyum, kalsiyum ve sodyum), hücrelerinizin işlev görmek için ihtiyaç duyduğu kimyasallardır. Susuzluk ise elektrolit dengesizliğine neden olabilir.
Kusma veya ishal nedeniyle susuz kaldığınız zaman, spor içecekleri gibi elektrolitleri yenileyen sıvılar içmeniz önemlidir.

Bir litre su, dört yemek kaşığı bal, bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı kabartma tozu ile kendi elektrolit içeceğinizi hazırlayabilirsiniz. Daha hafif düzeyde dehidratasyon (sıvı kaybı) için meyve suları ve çaylar yeterlidir.

TAKVİYE İYİLEŞTİRİR
Ağır susuzlukta ise intravenöz sıvı replasmanı (tuzlu-şekerli sıvı) gerekli olabilir. Evde bir hemşire yardımıyla uygulanabilen sıvı takviyesi ile iyilik hissi hemen gerçekleşir ve bulantı azalır.
Aşırı ishal veya kusma varsa veya birkaç günde hızlı kilo kaybı yaşanmışsa tedaviyi yürüten doktor, mutlaka haberdar edilmelidir

MEYVE VE SEBZE SULARI YÜKSEK ENERJİ KAYNAĞIDIR

Evde sıkılmış taze meyve suları, kanser hastalarının pek çok ihtiyacını karşılamak için kolay ve etkin bir yoldur. Vücuda saf, temiz su girmesi; kanserle savaşan fitokimyasalların alımını artıracak verimli bir çözümdür.

ARALIKLARLA İÇİN
Taze sıkılmış meyve ve sebze suları içmeye başlayan kanser hastalarının yaşadığı en tutarlı deneyimlerden biri; kısa süredeki enerji düzeylerindeki muazzam artıştır.
Meyve suyu içmek, yüksek kaliteli besinin çabuk emilmesine olanak sağlar. Bu nedenle, günde 500 ile 700 mililitre arasında taze sıkılmış meyve veya sebze suyu içmenizi öneriyoruz. Fakat bunun tamamını bir kerede içmeyin. Birer bardaklık partiler halinde tüketin.
Bedeninize daha yüksek düzeyde fitokimyasal sağlamak için yeşil içeceklerinizi iki katına çıkarmanız da etkili olacaktır.

HAVUÇ VE ANANAS TAT KATAR
Havuç suyu, evde hazırlanan en popüler içecektir. Çeşnisi ve tadı diğer sebzeler ile iyi karışır. Bir elma ile dört havucun suyunun birlikte sıkılması brokoli veya kıvırcık lahana gibi daha güçlü sebzeleri maskeleyebilir.
Havuçlar taze görünümlü, sert, düz ve canlı görünümde olmalıdır. Çatlağı olan, bereli veya üzerinde küf bulunan havuçlardan sakının.

ÖNCE FIRÇALAYIN
Havuçları, suyunu çıkarmadan önce yıkayın ve bir sebze fırçası ile fırçalayın.
Ananas suyu da kanser hastası için iyi bir seçenektir. Kıvırcık lahana, ıspanak veya diğer yeşil sebzeler, ananas ile birlikte sıkılınca sonuç çok lezzetli olur.
Lezzetli bir öğün için yarım ananası bir fincan taze böğürtlen, ahududu ve kirazla birlikte sıkabilirsiniz.

TİMÜS TÜMÖRLERİNİN YAYILMA HIZI YÜKSEK
Tiroid bezinin altında, göğüs boşluğunda ve soluk borusunun önünde bulunan timüs bezinde de bazen tümör görülebiliyor. İyi çalışmaması halinde bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olan bu bezdeki tümörler; akciğer zarı, kalp zarı, akciğerin değişik bölgeleri, koltuk altı lenf bezleri ve hatta akciğer dışı organlara yayılabiliyor.

KİLO KAYBI VE HALSİZLİK OLUŞUR
Timüs kanseri ile ilgili belirtiler göğüs ağrısı, solunum zorluğu, öksürük ve bazen kanlı balgam olarak ortaya çıkıyor. Yutma zorluğu ve seste değişiklik de oluşabiliyor.
Kilo kaybı ve halsizlikle kendini gösteren hastalığa yakalananlarda; göz kapağının düşmesi gibi göz sorunları görülebiliyor. Yutma güçlüğü, konuşma bozukluğu oluşabiliyor.

TEDAVİNİN TEMELİ CERRAHİDİR
Hastalığın tedavisinde genellikle cerrahi olarak timüs bezinin çıkarılmasına çalışılmalıdır. Beş ve 10 yıllık sağ kalım oranları, erken evrede yüzde 85'tir. Tedavinin temelini cerrahi müdahale oluşturur. Akciğer metastazlarında, akciğerin bir kısmının çıkartılması ya da tek akciğerin alınması gerekebilir.

PIRASA VE SOĞANLA TEDAVİYE DESTEK

Bu hastalara genellikle günde bir bardak karaturp suyu içmesi önerilir.
Havuç suyu, nar, pırasa, soğan, elma kabuğunun yanı sıra protein deposu olan peynir altı suyu da tedavi sürecini destekleyen besinlerdir.
Turunçgilleri kabuklarıyla birlikte tüketmek gerekir.
Arpa, buğday, filiz suyu ve yeşil çay da timüs kanseri hastaları için faydalıdır. Bu hastalara karanlıkta uyumaları tavsiye edilir.
Kuşkonmaz, maydanoz ve kereviz de bol bol tüketilmelidir.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim