Kanser Araştırma Komisyonu, büyük miktarlarda yazılan ve önemli bir kısmı ruhsatsız olan ilaçlardaki artışın nedenlerini araştırıyor. İlaç firmaları bu durumu kanser görülme sıklığının artamasına ve doktorların hastaları için en iyisini istemesine bağlıyor.
Meclis’te kurulan Kanser Araştırma Komisyonu, büyük paralar ödenen kanser ilaçları sorununa el attı. Bazı kanser ilaçlarının Türkiye tarafından ruhsat verilmemesine rağmen doktorlar tarafından sıklıkla yazılması komisyonunun dikkatini çekti. Kanser ilacı üreten firmaların Türkiye’de üretim yapmaya karşı çıktıkları, bunun hem Ar-Ge yatırımlarını azalttığını hem de ilaçların Türkiye’ye yüzde 25 pahalıyla mal olduğu belirtildi.
Ruhsatı yok ama yazılıyor
Kanser Araştırma Komisyonu toplantısında kanser ilaçları sorununa el atıldı. Türk Eczacılar Birliği eski Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç kanser ilaçları sorununu gündeme getirdi. Domaç kanser ilaçları arasında bulunan Erbitux isimli kanser ilacına dikkat çekti. Domaç, Erbitux isimli kanser ilacının ruhsatının bile olmamasına rağmen doktorlar tarafından çok yazıldığına dikkat çekti. Domaç kanser ilaçları arasında bulunan Glivec isimli ilacı da gündeme getirerek “Türkiye’ye ilk Glivec geldiğinde kaç adet satılıyordu, şimdi Glivec’in miktarı ne kadar? Türkiye’ye geldiğindeki miktarla şimdiki miktarı arasında 20 kat kadar fark var. Bu, tanının güçlenmesini mi gösteriyor; yani, çok sayıda hekim var, tanı güçlendi ve artık hastalar daha hızla tanınıyorlar, tanı konulabiliyor? Ayrıca, endikasyon değişikliği mi oldu bu ilaçta, daha yaygın bir kanser grubunda mı kullanılıyor bu? Bunun için mi arttı, sizce niçin arttı" sorularını gündeme getirdi.
Sağlık eski Bakanı Osman Durmuş ise komisyon toplantısında Domaç’ın sözlerini “Ekini de söyle, promosyon mu var" sorusunu sorarak bu ilaçları yazan doktorlara promosyon verilip verilmediğini gündeme getirdi.
Novartis firması yetkililerinin tam rakam vermemesi üzerine Domaç, Glivec isimli ilacın Türkiye’ye ilk geldiği yıl 2 bin adet yazılırken bugün ise 40 bin adet yazıldığını açıkladı.
Kanser görülme sıklığı arttı
Novartis firmasından Reyhan Taşçıoğlu, Glivec satışlarının artmasını Türkiye’de kanserin artmasına bağladı. Taşçıoğlu, “Glivec oldukça nadir görülen bir kan kanseri türünde on bir sene önce ruhsatlandırıldı ve Türkiye’ye de yaklaşık on sene önce girdi. Oldukça kısıtlı bir kullanım alanı vardı fakat hani Glivec’e tüm dünya dediği için 'mucize' demek gerekiyor çünkü ilk defa, ölümcül olan bir hastalığı kronik bir hastalık hâline getirdi ve yaklaşık on yıl önce ilacı kullanmaya başlayan hastalar hâlâ ilacı alarak hayatta kalabiliyorlar" diye konuştu.
Hastaların iyiliği için yazılıyor
Roche Türkiye Genel Müdürü Süha Taşpolatoğlu ise “Elbette doktorlar Türkiye’de ruhsatsız bir ilacı da çeşitli kongrelerle, yayınlarla izlemek ve sonuçlarını öğrenmek şansına sahipler. Bu nedenle hastalarına iyi geleceklerini düşündükleri, hastalarını iyi edeceklerini düşündükleri ürünleri, Türkiye’de ruhsatlı olmasa bile, yayınlardan, kongrelerden takip edebiliyorlar. Faydalı olduklarına inanırlarsa bunu hastalarında kullanmak isteyebilirler.
Sanıyorum nedenlerinden birisi bu. Hani buna bağlı olarak şöyle bir şey geldi: Acaba ilaç sektörü doktorları etkiliyor ve ilaç kullanımını artırıyor mu gibi de bir endişe var. Yine, doktor olarak bunu hiçbir doktorun yapacağını düşünmediğimi söyleyeyim. Ama içlerinde mutlaka böyle doktorlar da vardır" dedi.
Kimin yazdığını bilmiyoruz
Mehmet Domaç, SGK’nın ödeme yaptığı kanser ilaçlarının hangi doktorlar tarafından yazıldığının takibinin yapılıp yapılmadığını da gündeme getirdi. SGK Genel Müdürü Hasan Çağıl ise bunun mümkün olmadığını belirterek, “Elimde şu anda 140.777 -kanserden dolayı konuşuyorum- adet raporlu, şu an için benim sistemimde kayıtlı kanser ilacına yönelik rapor almış hasta var. 140.777 hastanın kaçına doktor Ahmet Şahin bakmış, kaçında onun imzası var, kaçında doktor Ali bilmem kimin imzası var diye bir şey yok efendim şu anda. Neden yok? Çünkü hekim olmadığı için sistemde bağlantı kuramıyorsunuz. Şimdi, bunlar kanser ilaçları. Dokuz aylık rakamım, 3 milyon 800 bin kutu ilacı ben vermişim, hangi hekim yazdı, hangisi hangisini yazdı bilmiyorum" diye konuştu.
Ruhsatsız ilaca 16 milyon TL ödendi
Türkiye’de ruhsat verilmeyen kanser ilaçları doktorlar tarafından yazılması halinde Eczacılar Birliği tarafından ithal ediliyor, parası ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödeniyor. AİFD Sağlık Politikası ve Pazar Erişim Direktörü Timur Yılmaz ise komisyona verdiği bilgide ruhsatı olmayan ilaçlar için SGK’nın 16 milyon TL ödeme yaptığını açıkladı. 16 milyon TL'lik bu ödeme 6300 kanser hastası için yapıldı. Mehmet Domaç, bu ilaçların Türkiye’de üretilmesi halinde yüzde 25 daha ucuza mal olacağını belirtti.
Bilal ÇETİN
Kanser ilacında büyük şüphe
Kanser Araştırma Komisyonu, büyük miktarlarda yazılan ve önemli bir kısmı ruhsatsız olan ilaçlardaki artışın nedenlerini araştırıyor...
Kaynak:
Bu haber toplam 2301 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Dünya Meteoroloji Örgütü, Los Angeles'taki yangınları "korkunç bir trajedi" olarak değerlendirdiDünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, ABD'nin Los Angeles kentinde devam eden yangınların "herkes için korkunç bir trajedi" olduğunu belirtti.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldıİstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, Anadolu Ajansının (AA) gözünden 2024'e damga vuran olaylara ait ve yaşama dair fotoğrafların yer aldığı "Yılın Kareleri" oylamasında tercihini yaptı.
Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak.
ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istediABD'nin başkenti Washington'da toplanan Soykırıma Karşı Doktorlar kuruluşunun üyeleri, Gazze Şeridi'ndeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiyye'yi gözaltında tutan İsrail'i protesto etti ve basın açıklaması yaptı.
- 15:33 - Dünya Meteoroloji Örgütü, Los Angeles'taki yangınları "korkunç bir trajedi" olarak değerlendirdi
- 15:23 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Çocuk Kalp Merkezi çocuklara umut oluyor
- 09:18 - İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 09:03 - Gelibolu'da "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla stant açıldı
- 03:58 - Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehri
- 01:13 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- 01:03 - ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istedi
- 01:03 - Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
- 00:58 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- 00:18 - Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- 23:38 - Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık Suriye'yi ziyaret etti
- 23:03 - Serik'te organ bağışı farkındalık programı düzenlendi
- 22:13 - Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, SGK yetkililerini dinledi
- 21:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi:
- 19:39 - CHP'li Sarıbal, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerini destekledi
- 18:58 - Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi 2024'te 388 bin 826 çağrı karşıladı
- 18:23 - DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor
- 18:13 - UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi
- 17:03 - Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Kırşehir'de ziyaretlerde bulundu
- 16:58 - Uzmanından "tüberkülozun tedavi süreci disiplin gerektirir" uyarısı
- 16:53 - Şanlıurfa'da ambulans helikopter 25 günlük bebek için havalandı
- 16:44 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- 16:38 - Niğde Emniyet Müdürü Delen ve Sağlık Müdürü İnan, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 16:38 - İl Sağlık Müdürü Pehlevan, Kocaeli'deki sağlık yatırımlarını inceledi
- 16:33 - Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin bazı bölümleri yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyet gösteremiyor
- 16:28 - Gelibolulu öğrencilerden Sağlıklı Hayat Merkezine ziyaret
- 15:53 - ABB'nin başlattığı ücretsiz HPV aşısı uygulamasında ilk dozlar yapıldı
- 15:48 - İstanbul'da sağlık çalışanları eylem yaptı
- 15:28 - 34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı
- 14:58 - Mersin'de zehirlenme şüphesiyle ölen 2 çocuğun cenazesi defnedildi
- 14:53 - İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti
- 14:48 - Tunceli'de diyaliz hastalarına keman dinletisiyle moral verdi
- 14:38 - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Polat, gazetecilerle buluştu
- 14:23 - Muğla'da hastane otoparkı genişletilerek hizmete açıldı
- 14:23 - İzmir'de doktoru darbeden 3 sanık yeniden yargılanıyor
- 13:13 - Menteşe'de 200 yataklı acil durum hastanesi yapılacak
- 12:03 - Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- 12:03 - Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı
- 11:53 - Siirt'te geçen yıl kamu sağlık hizmetlerinden 4 milyon 106 bin 299 kişi faydalandı
- 11:43 - Şanlıurfa'da parmakta sıkışan yüzük itfaiye ekibince hastanede çıkarıldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Dünya Meteoroloji Örgütü, Los Angeles'taki yangınları "korkunç bir trajedi" olarak değerlendirdi
- Diyarbakır Gazi Yaşargil Çocuk Kalp Merkezi çocuklara umut oluyor
- Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim