SAĞLIK Bakanlığı, İzmirli eğitimci Sami Özdemir'in Danıştay'da açtığı dava sonucunda ‘Trastuzumab’ etken maddeli kanser ilacıyla ilgili ‘9 haftalık’ süre kısıtlamasını 52 haftaya çıkarırken, kullanımda devamlılık için ‘kalp sağlığı’nı şart koştu.
Bakanlık, meme kanserli hastaların iki ayda bir kardiyolojiden ‘sağlıklı’ raporu alması halinde ilacın devamına izin verileceğini bildirdi. Danıştay kararının ardından çok sayıda kutlama mesajı aldığını belirten Özdemir, “Bakanlık, 9 hafta sınırlamasında, ilacın kalp rahatsızlıklarına yol açtığını öne sürüyordu. İki ayda bir kalp raporu, kabul edilebilir bir istek. Hem böylece ilacın gerçekten kalbe zararı olup olmadığını da ortaya koyacak” dedi.
Üç çocuk annesi 48 yaşındaki Mevlüde Özdemir'e geçen haziran ayı sonunda Ege Üniversitesi Hastanesi'nde meme kanseri tanısı konuldu. Buca Saadet Emir İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni Mevlüde Özdemir'in, birkaç gün sonra da kanserli sağ göğsü ile 18 lenf bezi ameliyatla alındı. Yüksek riskli meme kanseri nedeniyle kemoterapiye başlanan Mevlüde Özdemir'in tedavisinin “Trastuzumab” adlı ilaçla bir yıl sürdürülmesine karar verildi. Prof. Dr. Erdem Göker, Doç. Dr. Rüçhan Uslu ve Uzm. Dr. Burçak Karaca'dan oluşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Sağlık Kurulu, başka tedavi seçeneği kalmayan Mevlüde Özdemir'in bu ilacı üç haftada bir olmak üzere bir yıl süreyle kullanması gerektiğini bildirir rapor verdi.
Ancak, Özdemir'in 52 haftada, yani bir yıllık sürede 14 kür yapılması istenen tedavisinin Sağlık Bakanlığı'nın ‘kısıtlama genelgesi’ nedeniyle sosyal güvenlik kurumu tarafından sadece 9 haftalık yani 3 kürün bedelinin karşılanacağı ortaya çıktı. 3 haftada bir üç kutu kullanılan ve tanesi yaklaşık 1360 YTL'den toplam 4 bin 80 YTL'ye mal olan tedavi kürlerinin altından kalkmanın mümkün olmayacağını, yapılmadığı taktirde de hastaların hayatını kaybedeceğini savunan eğitimci Sami Özdemir, meslektaşı ve eşi Mevlüde Özdemir ile bu ilacı kullanması gereken tüm hastalar için hukuk mücadelesi başlattı.
Nitekim Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Sami Özdemir, Danıştay 2'nci Dairesi'ne başvurdu, Sağlık Bakanlığı'nın ilacın kullanımına kısıtlama getiren genelgesinin iptalini ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle sadece Mevlüde Özdemir'in değil aynı durumdaki meme kanserli hastaların tedavilerinin önündeki engel ortadan kalktı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden gönderilen bir yazıyla Danıştay kararının uygulanacağı, ancak karara karşı gerekli itirazın da yapıldığının bildirildiğini kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:
“Bakanlık aynı şekilde eşimin doktoru onkoloji doçenti Rüçhan Uslu'yu da bu konuda bilgilendirdi. Yani ‘Trastuzumab’ etken maddeli ilacın kullanımında engel kalmadığını bildirdi. Ancak Bakanlık, bu ilacın 52 hafta kullanılabilmesi için hastada kalp sağlığını şart koştu. Bakanlık, bu ilacın uzun süre kullanımının hastada kalp rahatsızlıklarına yol açtığını öne sürüyor. Nitekim 9 hafta sınırlamasının da bu yan etki nedeniyle getirildiği belirtilmiş, Bakanlık böyle savunma yapmıştı. Bakanlık, ilacın kullanımında devamlılık için, bu ilaçla tedavisi planlanan meme kanserli hastaların iki ayda bir, yani her iki kürden sonra kalp yönünden muayene ve tetkikinin yapılmasını istiyor. Hastanın kalp yönünden sağlam çıkması halinde tedavinin devamı mümkün olacak. Kardiyoloji raporu istenmesi hem hasta hem de doktor açısından iyi. Böyle bir tetkike karşı çıkılacağını sanmıyorum. Hastalardan kardiyolojik rapor istenmesi, Bakanlığın bu ilaçla ilgili endişelerinde haklı olup olmadığını da ortaya koyması açısından önemli.”