• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Kanser hastalığına tarihi buluş!

Kanser hastalığına tarihi buluş!
İTÜ, vücut dokularını mikrodalgalarla ayırt eden cihaz geliştirdi.

İTÜ, vücut dokularını mikrodalgalarla ayırt eden cihaz geliştirdi. Kanserli dokuların teşhisi açısından büyük önem taşıyan yeni cihazın biyopsi dönemini tarihe karıştıracağı belirtiliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Mikrodalga Doku Tanımlama Cihazı (Emaliz) adı verilen ve cerrahi operasyon öncesinde kanserli dokuların tespit edilmesinde kullanılacak bir cihaz geliştirdiğini açıkladı. Cihaz, temas ettiği biyolojik dokuların hangi yapıda olduğunu çok kısa sürede tespit edebiliyor. Dünyada ilk olma özelliği taşıyan Emaliz cihazı, İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Akduman başkanlığında oluşturulan ekip tarafından tasarlandı. Ekipte cerrahların yanı sıra elektronik, bilgisayar, yazılım, mekatronik ve malzeme mühendisliği gibi farklı alanlardan araştırmacılar da yer aldı. 2 adet üretilen cihazın klinik testleri, Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülüyor.

Prof. Akduman, cihazla ilgili şu bilgileri verdi: "Emaliz cihazı kanserli dokularıyüksek doğrulukla tespit ederek cerrahi operasyonun başarısını artıracak. Cihazımız şu anda canlıdan alınan doku ve hayvanlar üzerindeki dokulara klinik testleri yapıyor. Canlıdan alınan doku testleri birkaç ay içerisinde sonlanacak. Hayvanlar üzerindeki testler ise 8 ay sonra bitecek ve sonrasında canlı insan testleri başlayacak. Cihazın Sağlık Bakanlığı'nca onay sürecinin 3 yıl alacağını düşünüyoruz. "

Metastazı önleyecek projeye Avrupa'dan destek

Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO), Bilkent Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Şahin'in meme kanserinin tedavisinde umut olabilecek projesine destek kararı aldı. EMBO, Doç. Özgür'ün meme kanserinde tedaviye başlamadan önce kemoterapinin etkili olup olmayacağını anlamak ve metastazı önlemek için Türkiye'de 5 yıl boyunca yapacağı çalışmalara 250 bin Avroluk destek verecek.

Kanserden korunmanın altın kuralları

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Doç. Dr. Yasemin Baskın, kanserden korunmanın bazı kolay kurallar sayesinde mümkün olabildiğini söyledi.

Oksijen solunan her dakika kanserojen bir takım maddelerin de üretildiğini dile getiren Baskın, şöyle konuştu: "Vücudumuz her gün binlerce kanser hücresi üretiyor ancak bu herkeste kanser hastalığına yol açmıyor. Bizim immün (bağışıklık) koruma sistemlerimiz var, onlar bizi hücrelerin kanserleşme sürecinden, tümörleşme sürecinden koruyor. İmmün sistemimizi sağlam tutarsak kanser hastalığına yakalanmayız."

Kanserle savaşta en önemli basamağın bu hastalığa yakalanmamak olduğunu vurgulayan Doç. Baskın, şu bilgileri verdi: "Sağlıklı yaşam koşulları kansere yakalanmamada en önemli etkendir. Sağlıklı beslenecek, sağlıklı yaşayacağız. Mutlaka günde 20 dakika egzersiz yapılmalı. Kişi kilosuna dikkat etmeli. Yemekler evde pişirilmeli. Kişi kansere yakalanmamak için sebzeyi, meyveyi mevsiminde yemeli. Hormonsuz üretilmiş meyve ve sebzeler tercih edilmeli. Yenilen üründe katkı maddesinin konulmamasına dikkat edilmeli. Sigara içilmemeli."

Çevreden gelen zehirlenmelerin su, toprak, havayı da kirlettiğine işaret eden Baskın, çevrenin temiz olmasının da kanserden uzaklaştırıcı etken olduğunu sözlerine ekledi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4264 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim