• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Kamburluk ve duruş bozukluğu okul sıralarında başlıyor

Kamburluk ve duruş bozukluğu okul sıralarında başlıyor
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte binlerce öğrenci okul sıralarıyla tanıştı. Eğitim hayatına adım atan miniklerin heyecanına ise aileler ortak oldu...

Eğitim hayatına adım atan miniklerin heyecanına ise aileler ortak oldu. Aylar öncesinden başlayan okul hazırlıkları okul zili çaldığı güne kadar devam etti. Okul forması, ayakkabı ve onlarca kitabın sığacağı büyük çantalar satın alındı. Sokaklar kocaman çantalarıyla okula koşan öğrencilerle dolup taşarken uzmanlar uyarıyor: Kamburluk ve duruş bozuklukları okul sıralarında başlıyor.

Çocukların okul sıralarında doğru pozisyonda oturamamaları ve ağır sırt çantaları taşımaları ileri yaşlarda duruş bozukluklarına sebep olabiliyor. Boya uygun olmayan sıralarda oturmak ya da bilgisayar başında uzun vakit geçirmek de çocuklarda sırt ağrılarına yol açabiliyor. Gelişim çağında hızla gelişen bir omurga yapısına sahip olan çocukların doğru oturma tekniklerini uygulayabilmesi için en büyük görevse ailelere düşüyor.

Memorial Hastanesi ortopedi uzmanı Op. Dr. Murat Öztürk, küçük yaşlarda ortaya çıkan omurga eğriliğinin çocuğun bütün yaşamını etkileyecek sağlık problemlerine yol açacağını ifade ediyor. Çocuklarda duruş bozukluğu yaşanmaması için önerilerde bulunan Murat Öztürk, çocukların boylarına uygun sıralarda eğitim alması gerektiğini belirtiyor. Öğrencilerin günün büyük bir bölümünü geçirdiği sıraların aşırı büyük ya da küçük olmaması gerektiğinin altını çiziyor. Sıraların yüksek olmasının da bel ağrısına sebep olduğunu vurgulayan Öztürk, "Birbirine standart bir aralık ile monte edilmiş sıralar pratik olsalar da her çocuğun duruşuna uygun değildir. Yükseklik açısından ayarlama olanağı olan sıralar, çocuğunuzun duruş açısına göre ayarlanabildiğinden daha sağlıklıdır." diyor. Kamburluğa ve duruş bozukluğuna sebep olabilecek bir diğer sorunsa çocukların çok ağır sırt çantaları taşımaları.

Öğrencilerin uzun mesafeli yürüyüşlerde tekerlekli çanta kullanılması gerektiğini belirten Öztürk, "Çocukların çantalarını tek taraflı taşıması veya çapraz çanta kullanması omurga sağlığı açısından sakıncalıdır. Orta omurgası sünger ped ile destekli çantalar vücuda yakın olup eşit oranda yükleri dağıtacağından çocuğunuzun omurga sağlığı için uygundur." diye konuştu. Öztürk, öğrenciler evde ders çalışırken de ailelerin dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor. Op. Dr. Murat Öztürk, duruş bozukluğu yaşayan çocukların zamanla özgüvenini kaybettiğini de hatırlatarak "Çocuğunuzun fiziksel yapısına bağlı olarak doğru ekipmanlar ile spora yönlendirin. Doğru spor aktiviteleri gerçekleştirilerek çocukların duruşu düzelebilir." diyor.


SÜHEYLA SANCAR



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4201 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim