• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 18 °C

Kalsiyum, kemik ve diş oluşumuna yardımcı olur

Kalsiyum, kemik ve diş oluşumuna yardımcı olur
Sütü sevmeyen bir çocuğun ne kadar zorlu olduğunu en iyi anneler bilir! Ancak süt ve ürünlerinin yararları saymakla bitmiyor.

Sütü sevmeyen bir çocuğun ne kadar zorlu olduğunu en iyi anneler bilir! Ancak süt ve ürünlerinin yararları saymakla bitmiyor. Mesela yoğurt kanserden korurken; süt gelişime yardımcı oluyor. İşte çocuğunuza sütü sevdirmenin yolları
Süt ve süt ürünleri çocuklar için önemli bir besin kaynağı. Ancak süt rağbet edilen içecekler arasında da yer almıyor. Çocuklar arasında "Ben bebek miyim süt içeyim?" inanışına ek olarak; aileler de "Çocuğum büyüdü, elimde sütle peşinde koşturacak değilim!" diyerek çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde bu eşsiz besin kaynağından faydalanması gerekliliğini göz ardı ediyor. Sütün, başta çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için gerekli olan besinleri içinde bulunduran tek besin olduğunu belirten Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Yeşim Çelik, sütün beslenmemizdeki önemini; Uz. Dr. Gökhan Mamur ise sütü çocuklara nasıl sevdireceğinizi anlattı:

YOĞURT YİYİN!

Kalsiyum; çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında ve ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasını önlemede yardımcı olur.
Özellikle gebelik ve emzirme döneminde vücudun kalsiyuma olan ihtiyacı büyük ölçüde artar.
Bir süt ürünü olan yoğurt da sağlığı geliştirici etkisi nedeniyle bolca tüketilmelidir.
kanserden koruyor
Yoğurtta bulunan bakterilerin kanser, enfeksiyonlar, gastrointestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkileri bulunuyor.
Yoğurdun içerdiği probiyotik ve prebiyotik maddeler; kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geliyor.
Yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendiren, özellikle immunoglobulin A'dan zengin bir besin. Ayrıca süt ürünlerinin içindeki laktoz, sindirimi kolaylaştırıyor ve ishali önlüyor.
Normal yetişkinlerde vücudun ihtiyacı 2 porsiyon süt veya yoğurt ile karşılanabiliyor. Ancak gebelik, emzirme ve büyüme, gelişme gibi dönemlerde bu ihtiyaç artar. Bu nedenle günlük tüketimin 3-4 porsiyona kadar çıkarılması gerekir.

TAT DUYUSU DAHA KARIND AYKEN GELİŞİR
Kendiniz süt için ve ona örnek olun: Çocuklar sözlerle değil çevresinde gördüğü hareketlerle öğrenir. Onlar sizleri birer idol gibi görür ve sizin yaptıklarınız onlar için asla yanlış olamaz. Bu nedenle çocuğunuzun yanında sütü bardağınıza doldurun ve iştahla için.

TAKVİM HAZIRLAYIN
Kardeşler arası yarış iyi bir yöntem: Kardeşi veya akranları arasında süt içme yarışı yapabilirsiniz. Çünkü aralarında rekabet olunca, çocuklara hemen hemen her şeyi yaptırabilirsiniz!
Pipet içimi kolaylaştırır: Çocuklar pipete ve onunla oynamaya bayılırlar. O yüzden yalnızca süt içerken kullanabilecekleri renkli ve şekilli pipetler kullanmalarına izin vermelisiniz.
Süt takvimi yapın: Süt, her gün içilmelidir. Çocuğunuz süt içtikten hemen sonra en çok sevdiği çıkartmayı, belirlediğiniz 'özel süt içme takvimine' kendisi yapıştırırsa, bu durumdan daha çok keyif alacaktır.
Hamileyken süt için: Çocuğunuzun tat duyusu ilk aşamada sizin karnınızdayken gelişmeye başlar. Siz hamileyken yediğiniz yemeklerin tadı amniyotik sıvınıza ve böylece bebeğinize geçer. Böylece çocuğunuz doğup büyüdükçe ona vereceğiniz gıdalar (süt de dahil) hiç de yabancı gelmez.

ÖZEL BARDAĞINI KENDİSİ SEÇSİN
Altıncı aydan itibaren süt verebilirsiniz: Yıllardır çocuk hekimleri olarak "İlk bir yıl inek sütü vermeyin" diyoruz. Ancak artık biliyoruz ki ek gıdalara altıncı aydan sonra geçildiğinde (dengeli beslenme şartı ile); içeriği çocuklar için düzenlenmiş inek sütü de (çocuk sütleri) verilebilir. Bu şekilde, çocuğunuz erkenden sütün tadına alışacaktır. Ancak günlük süt miktarının 500 ml'yi geçmemesi özellikle demir eksikliği ve kansızlık riski için önemlidir.
Renkli ve eğlenceli bardaklar her zaman işe yarar: Eğlenceli bardak kullanmak da pipet gibi çocukların süt içmesine yardımcı olacaktır. Hatta bırakın 'özel süt bardağını' alışverişe gittiğinizde kendisi seçsin.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3723 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim