Avustralyalı bilim adamlarının yürüttüğü bir çalışmada, kalsiyum eksikliğinin meme kanseri tümörlerinin kemik içinde gelişimini hızlandırdığı ortaya kondu. Kalsiyum tüketiminin düşük olması veya D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kalsiyum eksikliğinin özellikle yaşlı bayanlarda oldukça yaygın olduğuna dikkat çeken araştırmacı Dr. Colin R. Dunstan, bu grupta aynı zamanda meme kanseri ve meme kanseri kemik metastazı riskinin de yüksek olduğunu belirtiyor.
Metastaz, kanserin ilerlediği durumlarda hücrelerin ana bölgeden bedenin diğer bölümlerine yayılması sonucu ortaya çıkıyor.
Anzac Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen çalışmada, fareler üzerinde meme kanserinin kemiklere yayılmasının incelendiği belirtildi.Yapılan araştırmalarda, öncelikle farelere meme kanseri tümörü nakledildiği ve farelere günlük ihtiyaçları olan kalsiyum miktarının %1’inin verildiği açıklandı.
17 gün sonra, düşük düzeyde kalsiyum alan farelerde, kemiklerde %43 daha fazla tahribat olduğu, tümör bölgesinin %24 arttığı, ve kanserli hücrelerin sayısında da %24 artış olduğu tespit edildi.
Araştırma ekibi, ayrıca osteoprotegerin tedavisiyle, kemiklerde meydana gelen yıkımın tamamen durduğunu, tümör bölgesinin küçüldüğünü, kanserli hücrelerin artışında düşüş olduğunu, ve kanserli hücrelerin ölümünde artış görüldüğünü açıkladılar.
Kalsiyum ve D vitamini eksikliğinin kolayca tedavi edilebildiğine dikkat çeken Dunstan, meme kanseri metastaz riski yüksek kadınlarda, kalsiyum ve D vitamini düzeyinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Cancer Research’de bu çalışmaya yer verilmiştir.