SERAY YALÇIN - KALP SAĞLIĞI
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kök hücre, ileri evre kalp yetersizliği olan kişilere umut oldu. Kök hücre tedavisinin ileri evre kalp yetersizliği olan hastalarda uygulanmaya başlandığının müjdesini veren Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, kalp yetmezliği tedavisindeki umut verici gelişmeleri anlattı. Kalp yetmezliğin hem kadın da hem erkekte rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Erol, sebeplerin farklı olduğunu belirtti.
Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol, "İleri dönem kalp yetersizliği hastalarında kök hücre tedavisi sonrası hastaların efor kapasiteleri artıyor, kalp performans ölçümlerinde düzelme izleniyor. 6 dakikalık yürüme testinde performanslarının düzeldiğini, eko kardiyografik kalp performans ölçümlerinde düzelmeler olduğunu görüyoruz" dedi.
Ertesi gün taburcu
Yapılan işlemin standart kalp anjiyosu gibi olduğunu ve işlemin ertesi gününde hastanın taburcu edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Erol, "Kök hücre tedavisi kolay uygulanabilen, nispeten yeni bir yöntem bu nedenle umut vaat ediyor. Geniş hasta serilerinde kontrol grubu ile etkinliğini gösteren bir çalışma henüz yok, mevcut uygulamalar arttıkça uzun süreli hasta takipleri ortaya çıktıkça daha net konuşabileceğiz ancak mevcut çalışma verileri umut vaat ediyor" diye belirtti.
İleri yaşa bağlı oluşan kalp aort kapağı darlığı, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve hatta ani ölümlere neden olabiliyor. Hastalığın tedavisinin kalp kapak değişimi ile yapılması ise ileri yaş hastalarda ve önceden açık kalp ameliyatı geçirmiş kişilerde yüksek risk taşıyor. Günümüzde yüksek riskli hastaların açık kalp ameliyatına gerek kalmadan, kateter yöntemi kullanılarak kalbe aort kapak takılması TAVI yöntemi ile yapılabiliyor.
İleri yaşa umut
Genel anestezi altında veya derin sedasyon ve analjezi ile hastanın kasık atar damarından girerek, kateter yöntemi kullanılarak kalbe aort kapak takıldığını söyleyen Prof. Dr. Erol, "İşleminin açık ameliyat için herhangi bir engeli olan hastalarda, çok yaşlı, akciğer, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar ya da daha önceden başka açık kalp ameliyatı geçirmiş olan hastalarda uygulanabiliyor" şeklinde konuştu.
Koltuk altından kalbe
Yeni tedavi yöntemlerinden biri de, koltuk altından yapılan kalp ameliyatı. Açık kalp ameliyatları halk arasında iman tahtası adı verilen sternum kemiğinin kesilmesiyle yapılıyor. Ancak koltuk altı ameliyatında hiçbir kemik kesilmiyor. Koltuk altı kalp ameliyatı ile ilgili bilgi veren Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Koltuk altından bir kesiyle, kas ve kemik kesmeden yapılan bu operasyonda enfeksiyon riski diğer ameliyatlara oranla çok daha düşük ve hastanın iyileşme süresi kısa" şeklinde konuştu.
Kalp karıncık ve kulakçık deliklerinin kapatılması, kalp kapaklarının değiştirilmesi, onarılması ve bazı baypas ameliyatlarında bu ve benzer yöntemler kullanılabildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Okutan, "Yara yeri koltuk altında olduğu için kolay görünmeyip estetik açıdan klasik yönteme göre daha avantajlı. Enfeksiyon riski düşük. İyileşme süresi daha hızlı. Klasik yöntemde ameliyat sonrası 6 hafta yan yatmak yasakken bu yöntemde hasta, bir hafta sonra araba kullanabilir, emniyet kemerini takabilir" şeklinde konuştu. Koltuk altı ameliyat tekniği, cinsiyet ayırt etmeksizin uygulanabiliyor" dedi.
Kiloya dikkat!
- Hastalar hekimin verdiği ilaçları düzenli kullanmalı
- Düzenli aralıklar ile kardiyolog kontrolüne gitmeli
- Kilosunu iyi takip etmeli
- Kısa sürede hızlı kilo artışı olursa mutlaka hekimine başvurmalı