• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Kalp yaşınızın genç kalması için aşık olun!

Kalp yaşınızın genç kalması için aşık olun!
Kalp yaşınızın da beden yaşınızla paralel ilerlemesini istiyorsanız, nasıl bir hayat sürdüğünüze dikkat etmeniz şart! Kalbinizi genç tutmak için sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma, stresten uzak ...

Kalp yaşınızın da beden yaşınızla paralel ilerlemesini istiyorsanız, nasıl bir hayat sürdüğünüze dikkat etmeniz şart! Kalbinizi genç tutmak için sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma, stresten uzak durmanın yanı sıra aşık olmayı da ihmal etmeyin!

İnsanların iki türlü yaşı vardır; biri takvim, diğeri de damar yaşıdır. Yeni doğmuş bebeğin hem takvim, hem de damar yaşı 0'dır. Ancak bunlar, yıllar içinde birlikte ilerlemez. Türkiye'nin en ünlü kalp cerrahlarından Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp yaşı konusunda bulduğu formülleri GÜNAYDIN'a anlattı...

SİGARA İÇİYORSANIZ 15 YIL DAHA YAŞLISINIZ!
Sigara içen kişiler, takvim yaşından 15 yaş daha yaşlı olurlar. Çünkü sigara, kalp damar yaşını 15 yıl ilerletmektedir. Yani sigara tiryakilerinde damar yaşı, 15 yıl önden gider. 20 yıl günde bir paket sigara içen bir insanın ömrünün, 5-10 yıl daha kısa olduğu bilinmektedir.

YANLIŞ BESLENME KALBİ 30 YIL İLERİ GÖTÜRÜR
Yanlış beslenme de kalbi yaşlandıran en önemli risk faktörlerinden biridir. Sağlıksız beslenme, kalp ve damar yaşını 30 yıl ileri götürür. Amerikan Kalp Derneği'nin yaptığı bir araştırmada; 10-15 yaşındaki obez çocukların damar yaşının 45 olduğu saptanmıştır.

8 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN KALBİ 38 YAŞINDA!
Çocuklukta alınan kilolar ileri yaşlarda çok zor verilebilir. Çocuklukta başlayan damar sertliği, orta yaşta başlayan damar sertliğinin hızından çok daha farklı seyreder. 7-8 yaşlarındaki bir obez çocuğun kalp ve damar yaşı, takvim yaşının üzerine 30 yıl eklenerek hesaplanır. Bu durumda, 8 yaşındaki bir çocuğun kalp yaşı 38'dir. Çünkü obezite nedeniyle damar cidarında, damar sertliğinin başlangıcı olan yağlanma plakları başlayabilir.



İLK 1 YAŞTA ÖZEL MAMA KULLANILMAMALI
İlk 1 yaş içerisinde çocukların anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir. Bu dönemde, çocukların ileride obezite sorunu yaşamasına neden olan özel mamalar, kesinlikle kullanılmamalıdır. 2 ile 6-7 yaş arasındaki çocuklara da iyi bir beslenme ve spor alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuklar sadece oyun oynamakla yetinmemeli, spor da yapmalıdır. 7-15 yaş arası çocukların, fast food'tan kesinlikle uzak tutulması gerekir. Çocuklara 10 yaşından itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalı, fast food'un zararları öğretilmelidir. Çocukluk çağından itibaren sağlıklı ve dengeli beslenen kişiler, yine genç yaşlardan itibaren spor yaparak hayatını devam ettirdiğinde, 80 yaşında bile golf oynayabilir. Ancak aynı yaştaki başka bir kişi, yaşam kalitesini düşüren her türlü olumsuz etmen nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı kalabilir.

SINAV STRESİ KALPTEN BEŞ YIL GÖTÜRÜYOR
Gençlerin üzerine yüklenen ağır sınav stresi, kalp yaşını olumsuz etkiliyor. 12-13 yaşındaki bir çocuk, üç yıl yarış atı gibi koşturuluyor, sürekli sınavlara hazırlanıyor. Her sınav dönemi çocukların damar yaşına beş yıl ekliyor. 18 yaşına gelmiş ve en az iki sınav geçirmiş olan bir gencin kalp yaşı, üzerine eklenen ortalama yedi yıl ile birlikte en az 25 oluyor.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8877 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 4 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim