• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Kalp ve damar sorunu yılda 17 milyon hayatı söndürüyor

Kalp ve damar sorunu yılda 17 milyon hayatı söndürüyor
Dünya genelinde bir numaralı ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarına dikkati çekmek amacıyla, her yıl 29 Eylül ‘Dünya Kalp Günü’ olarak kabul ediliyor.

Dünya genelinde bir numaralı ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarına dikkati çekmek amacıyla, her yıl 29 Eylül ‘Dünya Kalp Günü’ olarak kabul ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl 17,3 milyon insanın kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşama erken veda ettiğine işaret ederken, basit önlemlerle kalp krizi ve felç riskinin en az yüzde 80 azaltılabileceğini belirtiyor. Dünya Kalp Federasyonu ve DSÖ, 100’den fazla üye ülkede ‘Tek Dünya, Tek Ev, Tek Yürek’ sloganıyla, kalp hastalıklarından korunma konusunda toplumlardaki bilinci artırmayı hedefliyor. Dünya Kalp Günü dolayısıyla hastalığın Türkiye’deki genel durumuyla ilgili bilgi veren Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akşit, “ Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranı yüzde 48’e ulaştı. Rakamlar ülkemiz için son derece ürkütücü. Çünkü bu rakam dünya ortalamasının üzerinde. Üç basit ve maliyetsiz önlem alarak, bu hastalıklara yakalanma olasılığımızı yüzde 80 azaltabilecek iken, bunu yapmayarak çok acılı, maliyetli ve sonu ölümle biten bir yolu seçmemiz trajikomik bir durum” dedi. Akşit, şunları kaydetti: ”İlk olarak sigara içmeyeceksiniz, dikkatli, sağlıklı besleneceksiniz, yani kilo almayacaksınız ve son olarak haftada en az iki kez yarım saat yürüyeceksiniz.’’

Kalp pilinin mucidi öldü

Kalp pilinin mucidi Wilson Greatbatch, 92 yaşında ABD’de hayatını kaybetti. 150’den fazla patenti bulunan New Yorklu Greatbatch’in en tanınmış buluşu kalp piliydi. Bilim adamı tarafından geliştirilen kalp pili, ilk kez 1960 yılında bir insana takılmıştı.

STAR GAZETE

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim