• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Kalp tedavisinde yan etkisiz ilaçlar

Kalp tedavisinde yan etkisiz ilaçlar
Yeni nesil ilaçlar büyük avantajlar getiriyor. Kalp hastalıklarının tedavisinde, yaşam tarzının düzenlenmesi, ilaç kullanımı ve “girişimsel” (kateter ve cerrahi) uygulamalar çok önemli yer tutuyor. Kalp ve ...

Kalp hastalıklarının tedavisinde, yaşam tarzının düzenlenmesi, ilaç kullanımı ve “girişimsel” (kateter ve cerrahi) uygulamalar çok önemli yer tutuyor. Kalp ve tansiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan yeni nesil kalp ilaçları ise hastalara önemli avantajlar getiriyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış İlerigelen, hastaların önemli bölümüne girişimsel tedavi uygulandığı halde işlemin öncesinde ve sonrasında ilaç kullanımı gerektiğini belirtiyor ve son yıllarda kullanılmaya başlanan yeni kalp ilaçlarının avantajlarıyla ilgili bilgiler veriyor.

TEK DOZ YETERLİ

Prof. Dr. Barış İlerigelen, hasta ve doktora önemli avantajlar sağlayan yeni nesil ilaçlara örnek olarak kan basıncını düşüren (antihipertansif) ilaçları gösteriyor. Ömür boyu süren tedavilerde yaygın olarak kullanılan bu ilaçların en önemli avantajları arasında günde tek tabletle sonuca ulaşılması bulunuyor. Prof. İlerigelen, ayrıca yeni nesil tansiyon ilaçlarının yan etkilerinin önceden kullanılan ilaçlara oranla çok daha az olduğunu belirtiyor. Buna karşın bu ilaçların kullanımı bazı durumlarda uygun görülmüyor. Örneğin en yeni nesil olarak tanımlanan bazı ilaçların gebelik sırasında kullanılmaması gerekiyor.

FAYDA-ZARAR İLİŞKİSİ

İlaç kullanımı sırasında, beklenen faydayla olası yan etkiler dikkate alınıyor ve karar, hastanın daha yüksek fayda sağlayacağı doğrultuda veriliyor. Bunun en güzel örneğinin “asetil salisilik asit” olduğunu belirten Prof. Dr. Barış İlerigelen, kalp krizi ve inmenin önlenmesinde çok yararlı olan bu ilacın, mide kanamalarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Bu durumda ilacı kullanacak kişilerin kalp krizi ve inme riskleri yaş, cinsiyet, kan basıncı ve diyabet gibi kriterler göz önüne alınarak tahmin ediliyor. Eğer bu risk kanama riskinden daha yüksekse ilaca başlanıyor.

Başka ilaçlarla etkileşim riski

Prof. Dr. Barış İlerigelen, bazı kalp hastalarında pıhtılaşmanın önlenmesi için uzun yıllardır başvurdukları ve yaşamsal önem taşıyan bir ilacın kullanımında önemli zorluklarla karşılaştıklarını belirtiyor. Buna göre bu ilacın dozunu doğru ayarlamak için kan testleri yapılması gerekiyor. İlacın birçok yiyecek ve başka ilaçlarla etkileşime girmesi, kanama riskinin artışına da neden olabiliyor. Yeni geliştirilen bazı ilaçlar ise yakın izlem gereğini ortadan kaldıracak özellikte. Ciddi ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan, ancak yan etkileri nedeniyle uygulanmasında güçlük çekilen etkili bir ilacın yerine kullanılabilecek yeni ilaçlar da geliştiriliyor.

Ceyda Erenoğlu- GAZETE HABERTURK
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6151 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim