• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Kalp ritim bozukluğu tedavisinde devrim

Kalp ritim bozukluğu tedavisinde devrim
KALP ritim bozukluklarının en sık rastlanan ve özellikle yetişkinlerde görülen türüne “atriyal fibrilasyon” adı veriliyor.

KALP ritim bozukluklarının en sık rastlanan ve özellikle yetişkinlerde görülen türüne “atriyal fibrilasyon” adı veriliyor. Geçen zaman ve gerekli ilaçların kullanılmaması halinde kalbin içinde oluşan pıhtı, koparak beyne kadar gidip felce neden olabiliyor. Hastalık uzun dönemde doğru şekilde tedavi edilmezse, kalpte büyüme, kalp yetersizliği ve ölümle sonuçlanıyor. İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, balon ablasyon işlemini bir devrim olarak değerlendiriyor ve hastaların bir gün içinde evlerine dönebileceklerini söylüyor.

YAKMA DEĞİL DONDURMA

Kalp ritim bozukluğunun (at riyal fibrilasyon) tedavisinde son yıllarda girişimsel bir metot olan “ablasyon” kullanılıyor. Bu metodun hasta uyanıkken lokal anestezi ile yapıldığı belirtilirken, işlem sırasında kasıktan özel kateterlerle girildiği, kalbin elektriksel haritasının çıkarılarak ritim bozukluğuna neden olan alanın bulunduğu vurgulanıyor. Bu alan önceki yıllarda ısıtılarak (radyofrekans ablasyonu) tedavi edilirken, şimdi “cryo-ablasyon” yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem, yakmanın aksine ritim bozukluğuna neden olan alanları eksi 60 dereceye kadar soğutarak hastaya şifa sağlıyor. İstanbulda ilk operasyonu gerçekleştiren Prof. Adalet, “Bu teknikte kalpte ritim bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olan alanlar (sol kulakçığa açılan 4 akciğer toplardamarının etrafı) balon kateterle soğutuluyor” diyor.

İLAÇLAR YETERSİZ GELİYORDU

Hasta Tayyar Kaleli’ye (54), 5 yıl önce kalp ritim bozukluğu tanısı konuldu. İlaçlar yetersiz gelince ritim bozukluğunun balon ablasyonla tedavi edilmesine karar verildi. Kaleli, “Balon ablasyonla tedavi olan ilk hasta oldum ve kendimi çok iyi hissediyorum” dedi.

Ceyda Erenoğlu- Gazete Habertürk



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6912 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim