• BIST 9441.83
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Kalp krizlerine karşı 'uydudan anjiyo' dönemi

Kalp krizlerine karşı 'uydudan anjiyo' dönemi
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, kalp krizi geçiren hastalara en hızlı müdahale edilmesi amacıyla EKG filmini uydudan kardiyoloji uzmanına gönderecek.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü saniyelerin bile önemli olduğu kalp krizi geçiren hastalara daha hızlı müdahale edilmesi amacıyla önemli bir uygulama başlatıyor. İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, 'Zihni Sinir Projemiz" dediği ve Türkiye'de ilk defa uygulanacak çalışmayı Yeni Asır'a anlattı. "Uydudan anjiyo" ismi verilen uygulama şöyle olacak: Kalp krizi geçirdiği düşünülen hastayı alan 112 ambulansında çekilecek EKG (elektrokardiyografi) filmi GPRS aracılığı ile uydudan Yeşilyurt'taki İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kardiyoloji uzmanına gönderilecek.

ACİLE YETİŞECEK
Kardiyolog EKG'yı okuyup kalp krizi tanısı koyabilecek. Eğer hasta kalp krizi geçiriyorsa hemen hastanenin acil servisine yerleştirilme çalışmaları süren Anjiyo Laboratuvarı hazırlanacak. Hasta acil servise gelir gelmez hiçbir tahlil ve müdehale yapılmadan anjiyoya alınacak ve müdahele edilecek. Stent veya balon yöntemiyle damarlardaki sorunlara hızlı bir şekilde müdahele edilecek. Proje sayesinde kalp krizi geçiren hastaların hayatta kalma oranları yükselecek, kalplerinde hasar oluşma riski en aza indirilecek.

DOLAŞMAYACAK
Ambulansların vakaya zamanında ulaşması ve ekip çalışması konularında önderliğini ambulans rallilerinde elde ettiği başarılarla kanıtlayan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, kalp krizi geçiren hastalara erken müdehale konusunda önemli bir çalışmaya imza atacak. Uydudan Anjio isimli proje, İzmir'de kalp krizi geçiren hastaların hastane hastane dolaşmadan direkt 'anjiyo merkezinin' bulunduğu bir hastaneye ulaştırılarak vakit kaybetmeden tedavi edilip sağlığına kavuşturulmasını amaçlıyor. Çalışmanın altyapı hazırlıklarının bir yıldır sürdüğünü belirten Opr. Dr. Özkan, sistemin İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Acil Servisi'ne Anjio Merkezi'ne kurulma çalışmalarının sürdüğünü belirten Özkan, hastane ile 112 ambulanslarının birbirine entegre edileceğini söyledi.

"ZİHNİ SİNİR"
Ambulanslarda çekilen, kalp krizini gösteren EKG görüntüsünün uydu kanalıyla İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne aktarılacağını ifade eden Özkan, "Kardiyoloji uzmanları, kalp krizi geçiren hastayı hastaneye girer girmez Acil Servise kurulacak anjiyoya alacak. İnsanlar çoğunlukla kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu hastalıkların başında da kalp krizi geliyor. Proje sayesinde İzmir ve çevresinde kalp krizine bağlı ölümleri daha da azaltmayı planlıyoruz Bu bizim 'zihni sinir projemiz" diye konuştu.

Projenin yürütücülerinden İAEAH Kardiyoloji Klinik Şefi ve Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene de, kalp krizlerinden erken müdehalenin çok önemli olduğunu, hastaneye çeşitli nedenlerle 30 dakika geç ulaştırılan kalp krizi geçiren hastanın kalbinde oluşacak hasara bağlı olarak ömründen bir yıl azalacağını belirtti. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmanın hastanın hastaneye ulaşma süresini kısatıp, hiçbir işleme tabi tutulmadan direkt anjiyoya alınmasını içerdiğini kaydeden Dr. Ergene, "Hastanın hastaneye ulaşma süresi ne kadar uzarsa kalp kasındaki hasar da o kadar çok artıyor. Bu durumu hastada ölüme kadar giden tablolara yol açıyor" diye konuştu.

"6 dakika vakit kaybına bile tahammülümüz yok"

Hastene Başkimi Prof. Dr. Mustafa Cirit'in yakın takibi sayesinde hastanelerine iki yeni anjiyo cihazı alındığını ifade eden Ergene, şunları söyledi:

"İki anjiyo cihazının biri 8. kattaki Kardiyoloji Servisi bünyesine, diğeri ise zemin kattaki Acil Servise kurulacak. Hastanın acilden girip 8. kata çıkarılması sırasındaki 5-6 dakikalık zaman kaybına bile tahammülümüz yok. Bu 6 dakikalık kayıp yüzünden yüzde 5'lik kalp kası kaybına yol açarsınız. Kalp krizlerinde zaman çok önemli. Kalp kası hasarlarının geri dönüşü olmuyor. Daha da ileride hastalarda kalp yetmezliklerine yol açabiliyor. Müdürlüğün projesi de bu açıdan çok hayati öneme sahip. Anjiyonun birini Acil Servise yerleştireceğiz. İzmir ve yakın çevresinde meydana gelebilecek kalp krizlerine çok kısa sürede müdehale etmeyi amaçlıyoruz."

ZAMAN=KALP KASI
İzmir genelinde ilk defa acil servise anjiyo merkezi kurulacağını vurgulayan Dr. Ergene, şöyle devam etti:

"Kalp krizlerinde dakikalar bile önemli. Tıbbi kitaplarda zaman = kalp kası yazar. Yani ne kadar zaman kaybederseniz o kadar kalp kası kaybederseniz. Geliştirilen proje ile ya hiç ya da çok az kalp kası hasarı oluşmasını amaçlıyoruz. Sağlık Müdürlüğü elinden gelen desteği sağlıyor. Merkezi 24 saat hazır tutmak gerekiyor. Diğer kamu hastanelerinde çalışan kardiyoloji uzmanlarından da yardım isteyeceğiz. Kalp krizi hastası anjiyo merkezine olmayan bir yere getirildi. Örneğin kalp krizi geçiren bir hasta ambulansla anjiyo merkezinin olmadığı bir merkeze geldi. Burada hastaya tahlil yapılacak, tanı konacak ve hasta anjiyo merkezinin olduğu bir sağlık kuruluşuna yönlendirlecek. Böyle bir durumda saatler geçer, hastada çok ciddi kayıplarımız olur."

120 DAKİKA SONRA
Dr. Ergene, şu bilgileri verdi: "Avrupa Kardiyoloji Derneği'ne göre hasta 112'yi aradıktan itibaren 120 dakika içerisinde tıkanan damar veya damarların açılması gerekiyor. 120 dakikayı geçerse kalp kası ağır hasar görmüş oluyor, çok yapacak bir şey kalmıyor. Türkiye'de şu anda kalp krizi geçiren hastaların yüzde 45'i kalp krizi başladıktan 3 saat sonra hastaneye müracaat ediyor. Hastaların beşte biri 12 saatten sonra hastaneye başvuruyor. Yani hastaların yarısına yapcak pek fazla bir şey kalmıyor."

"Sisteme tüm hastaneler entegre edilebilir"
112'den sorumlu İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, hastaneye kalp krizi şüphesiyle başvuran hastalara yapılan tahlillerde vakit kaybı yaşanabildiğini belirterek, "Ambulanstan Turkcell üzerinden veri aktarabiliyoruz. EKG'nin ekran görüntüsünü de uydudan hastaneye gördeceğiz. Bu konuda 112'lerde çalışan ekibimizi eğittik. Bu işlem ne kadar hızlı yapılırsa kalp hasarı o kadar düşük olacaktır. Bu çalışmaya ilk defa İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile başlayacağız. 24 saat anjiyo hizmetini veren tüm hastaneler bu sistemin içerisine girebilir. Bu hizmet yaygınlaşırsa kalp krizi geçiren hastaları 24 saat anjiyo hizmeti veren hastanelere yönlendiririz. Bu çalışmaya 112 helikopter ambulans da destek verebilir"

Yeni Asır

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4393 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim