• BIST 9427.78
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Kalp krizinde koruyan protein bulundu

Kalp krizinde koruyan protein bulundu
Uzmanlar, kalp krizi esnasında kalbi koruyabilecek kapasiteye sahip yeni bir protein keşfetti.

Bu buluş, risk altındaki hastalar için özel amaçlı daha çok tedavi türünün geliştirilmesine imkân sağlayacak.

Cincinnati Üniversitesi Farmakoloji ve hücre biyofiziği bölümü araştırmacıları, HAX-1 adlı hücre öldürücü proteinin iskemi reperfüzyon yaralanması esnasında yahut da kan kısıtlanmasının sebep olduğu doku hasarında kalp hücrelerini ve kaslarını korumada önemli bir rol oynadığını keşfetti. Araştırma ekibinden Chi Keung Lam, kalp krizi esnasında çoklu hücre ölüm yollarının etkinleştiğini ve bunun da hücre ölümü ve kalbin işlevinde azalma ile sonuçlandığını belirtti.

Chi Keung Lam, kalpteki HAX-1 protein seviyesinin iskemi reperfüzyon yaralanmasından sonra azaldığını bulduklarını kaydetti. Araştırmada, kalp durumu farklı hayvan modelleri kullanıldı, HAX-1 seviyesi iki katına çıkarıldı ve hayvanlarda deneysel olarak kalp krizi ortamı oluşturuldu. Araştırma ekibinden Wen Zhao, bu hayvan modellerinin kalplerinde, kalp krizi ile ilişkili hasar ve azalmış hücre ölümünün ardından gelişmiş bir kontraktil (Kasılma) performansı gözlendiğini belirtti.

Zhao, koruyucu etkinin kaspas 3 ve 9'un (hücre ölüm sürecinin baş aktörlerinden olan protein ailesi) azalan faaliyetleriyle ilişkili olduğunu belirtti. Zhao, ayrıca, bu hayvan modellerinin kalplerindeki HAX-1'den izole edilmiş mitokondrinin şişmeye ve permeabilite geçişine ya da kalsiyum yoluyla mitokondriyel zarların geçirgenliğinde azalmaya dirençli olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Zhao, bu bulguların iskemi reperfüzyon yaralanmasında HAX-1'in eşsiz bir kalp koruma potansiyeli olduğuna işaret ettiğini söyledi ve bu keşiflerin kalp krizi riskine sahip hastalarda hücresel düzeyde özel amaçlı tedavilere ve hücre ile doku ölümü durumunun engellemeye yardımcı olabileceğini belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3265 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim