• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Kalp krizi sonrası neler yapılmalı?

Kalp krizi sonrası neler yapılmalı?
Kalp krizi geçirdiğiniz için bu olaydan çok ürkmüş olabilirsiniz. Doktorunuzun tüm tavsiyelerine uygun davransanız bile hala endişeli olabilirsiniz...

Kalp krizi geçirdiğiniz için bu olaydan çok ürkmüş olabilirsiniz. Doktorunuzun tüm tavsiyelerine uygun davransanız bile hala endişeli olabilirsiniz. Ancak, kalp krizi geçirdikten sonra her geçen gün kalbinizin iyileştiğini unutmayın.
Geçen her gün, sizi daha güçlü ve daha hareketli yapar. Eskide kalan günler şimdikinden daha kötüdür. Kalp krizinin tek mağdurunun siz olmadığınızı hatırlayın. Kalp krizi geçiren çoğu şahsın şu anda tüm dünyada yoğun bir şekilde işlerine devam ettiğini unutmayın!

Kalp krizi sonrası çoğu kişi çok kötü hislere sahip olur. Bu hislerin gelişmesini anlamak kolaydır. En güzeli bu hisleri içimize atmayarak başkalarına anlatmaktır. Zamanla bu kötü hisler kaybolur.

AİLE FERTLERİ NELER HİSSEDER?
Büyük bir olasılıkla kalp kriziniz ailenizin fertleri üzerinde büyük bir duygusallık yaratmıştır. Bu doğal bir durumdur. Siz koroner yoğun bakım bölümündeyken, ailenizin fertleri mutlaka çok korkmuş olacaklardır. Kötü bir zamanda kalp krizi geçirdiğinizi düşünerek şimdi de büyük bir endişe içinde olabilirler. Bu normaldir. Kimi zaman başka türlü görünse de, onlar bu durumdan sizi gerçekten de sorumlu tutmaz. Aile fertlerinin kendilerini suçlu hissetmeleri de çok görülen bir durumdur. Herhangi bir şey yaparak kalp krizi geçirmenize neden olduklarını düşünebilirler. Özellikle de genç kızlar ve delikanlılar böyle düşünür. Onlarla duyguları üzerine konuşun ve kalp krizlerinin, aniden patlak vermelerine rağmen uzun yıllar boyunca gelişen koşullar nedeniyle meydana geldiğine onları ikna edin.

KALP KRİZİ SONRASI YAŞAMIMIZDA NASIL DEĞİŞİKLİKLER YAPMALIYIZ?
Sigara içiyorsak terk etmeliyiz.
Düzenli egzersiz yapmalıyız.
Tansiyonumuzu kontrol ettirmeliyiz.
Sağlıklı, az yağlı ve kilo yapmayan gıdaları, ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz.
İlaçlarımızı düzenli kullanmalıyız.

CİNSEL YAŞAM KONUSUNDA NE YAPMALIYIZ?
Çoğu birey kalp krizi sonrası eski hayatındaki tempoda seks yapabilir. Eğer bu konuda bir sorununuz olursa doktorunuzla görüşmelisiniz. Eğer seksüel temas sırasında göğüs ağrınız olursa doktorunuza bu konuyu bildirmeniz gerekir. Bu cinsel hayatınızın bitmesi anlamına gelmez.

İŞE DÖNME KONSUNDA NE YAPMALISINIZ?
Çoğu birey bir ay içinde eski işine dönmektedir. Bu süreç kalbin gördüğü hasarın yaygınlığına bağlıdır. Bazı kişiler kalp krizi sonrası daha az yorucu işlere geçmeyi isteyebilir. Daha az yorucu işlere geçmeye kesin gereksinim olup olmadığının belirlenmesi için kardiyak rehabilitasyon ünitelerinin değerlendirilmesine ihtiyaç duyulabilir.

HANGİ TÜRDEN EGZERSİZLER YAPABİLİR Mİ?
Kalp krizinden sonraki iyileşme sürecinde olanlar, herhangi bir sorunla karşılaşmadan yürüyüş yapabilir, golf oynayabilir, balık tutabilir, yüzebilir ve benzer aktivitelerde bulunabilirler. Egzersiz yapmak gerçekten çok sağlıklı bir şeydir ve kalp hastalarının çoğunluğuna tavsiye edilebilir. Gene de sizin için doğru olan egzersiz miktarını doktorunuzla görüşmeden sakın egzersiz yapmayın. Çeşitli spor aletlerinde özel egzersizler yaptırarak test etmek suretiyle doktorunuz sizin için doğru olan egzersiz miktarını tayin eder.

YAĞSIZ REJİM NEDİR VE NİÇİN TAVSİYE EDİLMEKTEDİR?
Yağsız rejim yağdan, özellikle et, çok yağlı süt ürünleri ve doymuş yağlardan aldığımız kalorileri azaltmanıza yardımcı olacak bir yemek planıdır. Aynı zamanda yumurta sarısı, sakatat ve öteki hayvani gıdalardan aldığınız kolesterolü de düşürecektir. Yağsız diyetin amacı kanınızdaki kolesterolü ve öteki yağlı maddeleri azaltmak ve böylece kalp krizi riskini düşürmektir.

BİR KALP KRİZİ GEÇİRDİM TEKRAR BİR KRİZ GEÇİRİR MİYİM?
Bu mutlaka olur denemez. Elbette hiç kimse bir kriz daha geçirip geçirmeyeceğinizi önceden bilemez. Ancak eğer doktorunuzun kilonuzla, diyetinizle, ilaçlarınızla, egzersizlerinizle ve dinlenmenizle ilgili tavsiyelerine uyarsanız daha rahat yaşarsınız, daha rahat yaşarsınız ve ilerideki krizlerden sakınma şansınız artar. Koroner hastalıklar üzerine yapılan araştırmalar her geçen gün kalp kriziyle ilgili yeni bulguları ortaya çıkarıyor. Koroner hastaların bugünkü durumu, yalnızca birkaç yıl öncesine oranla bile daha iyidir. Ve bu durum daha da iyileşecektir. Umutlu olmak için her türlü neden mevcuttur.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4285 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim