• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Kalp krizi, kış aylarında 3 kat daha fazla görülüyor!

Kalp krizi, kış aylarında 3 kat daha fazla görülüyor!
Kalp krizi vakalarının genellikle yaz aylarında arttığına inanılır ama.. KALP krizi, kış aylarında diğer mevsimlere göre üç kat fazla görülüyor ve daha ölümcül seyrediyor.

KALP krizi, kış aylarında diğer mevsimlere göre üç kat fazla görülüyor ve daha ölümcül seyrediyor.

Prof. Dr. İsmet Dindar, “Solunum yolu enfeksiyonları, kış aylarında daha çok kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi, alınan kalorinin harcanamaması, güneşle temasın daha az olmasının getirdiği hormonal değişiklikler ve kapalı havanın oluşturduğu stres, bu durumun nedenleri arasında yer alıyor” diyor. Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık gerçekleşmesinin en önemli nedeninin, soğuk havanın uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyon yükseltici etkiler olduğu belirtiliyor.

DAMARLAR BÜZÜLÜYOR

Soğuk havada vücut, mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderiyor ve bunu da özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapıyor. Bu büzülme kişide otomatik olarak tansiyon yükselmesine ve koroner kalp hastalarında kalp krizi riskinin artmasına neden oluyor. Ayrıca, kışın artan grip salgını da kalp hastalarında ciddi problemlere yol açabiliyor.

Sabah saatlerine dikkat, kriz en sık bu saatlerde

Prof. Dr. İsmet Dindar, kışın sabah saatlerinin, bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak taşıyan tansiyonu yüksek kişiler için günün en tehlikeli zamanı olduğunu söylüyor. Birçok araştırma karlı bir gecenin ardından sabah dışarıya çıkıp arabasının camlarındaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor.

Kışın kalbi korumak için

 KARDA YÜRÜRKEN DİKKATLİ OLUN: Soğuk havada dışarıda bulunan kişilerin ani güç gerektiren işlerden, ıslak ve ağır kar üzerinde yürümekten kaçınmaları gerekiyor.

 SOĞUĞA KARŞI ÖNLEM ALIN: Kalp hastalarının kalp sağlıkları için mevsimsel kurallara uymaları ve yaşam şekillerini buna göre programlamaları öneriliyor. Yaz aylarında nasıl su kaybını önlemek için ilaçlarının dozlarının doktor kontrolünde ayarlanması gerekiyorsa aynı şeyin kışın da kalp krizi riskini tetikleyen soğuk havalar için yapılması gerekiyor.

 YÜN ÇORAP GİYİN: Kalp hastalarının ve özellikle de bacak-damar problemi olanların kış gecelerinde de çorap giymeleri, kış aylarında soğuk havaya çıkarken ise özellikle yün çorap giyme alışkanlığı edinmeleri tavsiye ediliyor.

 İLACINIZI DÜZENLİ ALIN: Kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli almaya özen göstermeleri gerekiyor.

 KALORİYİ KAÇIRMAYIN: Kış aylarında soğuk hava nedeniyle kalorili besinlerin alımı artıyor, egzersiz oranı düşüyor ve kilo artışı görülüyor. Kalp hastalarının kış aylarında tam tahıllı besinler ile sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri ve ağır kalorili besinlerden kaçınmaları gerekiyor.

 SOĞUKTA SPOR YASAK: Egzersiz yapmak için soğuk hava yerine ev, spor salonu ve kapalı ortamların tercih edilmesi öneriliyor.

 ATKIYI UNUTMAYIN: Rüzgârı göğüs bölümüne alacak şekilde dışarı çıkmamanız, soğuklarda atkı ve bere kullanma alışkanlığı edinmeniz ve burnunuzdan hava almanız gerekiyor.

 DİL ALTI İLACI MUTLAKA: Kalp hastası olanların mutlaka dilaltı tabletlerini alarak dışarı çıkmaları tavsiye ediliyor.

Çabuk yorulmak önemli bir belirtidir

 GÖĞSÜNÜZ AĞRIRSA: Göğüs ağrısı olan herkesin tedbir amaçlı olarak hemen doktora gitmesi gerekiyor. Şüphesiz her göğüs ağrısı kalp hastalıkları belirtisi olarak değerlendirilmiyor. Bazı mide ve yemek borusu rahatsızlıkları ile boyunomur hastalıkları da göğüs ağrısına neden olabiliyor. Yine de göğüs ağrısının kalple bir ilişkisinin olup olmadığının mutlaka sorgulanması gerekiyor.

 ÇABUK YORULANLAR: Özellikle yürüme ve merdiven çıkmayla görülen göğüs ağrısının nedeninin araştırılması önemli görülüyor.

 SAKIN GEÇ KALMAYIN: Göğüs ağrısı çeken ve kalp krizi geçiren hastaların zaman yitirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları ve bu damarların anında tespit edilip açılabileceğini bilmeleri gerekiyor.

 İLK ALTI SAAT ÖNEMLİ: Özellikle ilk altı saat içinde yapılan müdahalelerle damar tıkanmasına bağlı gelişen kalp adalesi hasarları engellenebiliyor.

Ceyda Erenoğlu- Gazete Habertürk



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4301 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim