• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Kalp ilaçları ömür boyu kullanılır

Kalp ilaçları ömür boyu kullanılır
Kalp krizi ve inme geçiren hastaların yeniden geçirme riski, sağlıklı kişilere göre daha yüksektir. Uzmanlar özellikle damar tıkanıklığı olan ve protez kapak takılan hastaların ömür boyu kan sulandırıcı kullanmaları gerektiğini vurguluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Kalp ve damar hastalıklarının kronik hastalıklar olduğunu söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Abacı, "Kalp krizi ya da inme geçiren bir kişinin tekrar geçirme riski, sağlıklı kişilere göre daha fazladır. Kalp yetmezliği, kalp damar tıkanıklığı, diğer koroner arter hastalıkları olanların eksiksiz ve sürekli ilaç kullanması hayati önem taşır" dedi.

DOKTORA SORMADAN BIRAKMAYIN

Kalp ilaçlarının ömür boyu kullanılması gereken ilaçlar olduğunu belirten Prof. Dr. Abacı, "Ameliyat da olsanız kalp hastalıkları ömür boyu devam ettiği için tedavide kullanılan ilaçları doktorunuza danışmadan asla bırakmayın ve değiştirmeyin" diye konuştu.

Kalbi besleyen ana damarların daralması ile ilgili hastalıkların sık görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Abacı, "Bu müzmin bir hastalıktır. Baypas (by-pass) veya stent uygulansa bile kalp damarlarında daralma veya tıkanmaya sebep olan asıl hastalık süreci devam etmektedir. Bu süreci ilaç tedavisi ile yavaşlatabilirsiniz ancak tamamen ortadan kaldırmazsınız" dedi.

KAPAK HASTALARI MUTLAKA KAN SULANDIRICI KULLANSIN

Ülkemizde sık görülen bir başka kalp hastalığının kalp yetmezliği olduğunu belirten ve Türk insanında diğer ülkelerden 10 yıl önce ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Abacı, "Kalp yetmezliğinin bazı türleri hariç büyük çoğunluğu ömür boyu devam eder ve ömür boyu ilaç tedavisi gerektirir. Kapak hastalıklarının çoğu mekanik protez kapak değişimi ile tedavi edilir. Protez kapak taşıyan hastaların, mekanik protez kapağın pıhtıya sebep olmaması için ömür boyu kan sulandırıcı ilaç almaları gerekir. Felç geçirmiş hastalar da doktor tavsiyesiyle 1 veya 2 çeşit kan sulandırıcı ilaç kullanmalıdır" dedi.

KOLESTEROLÜNÜZ düşse bile ilaca devam

Kolesterol yüksekliği ve hipertansiyonun kalp hastalıkları için en önemli risk faktörleri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Adnan Abacı, "Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastaların kolesterol düşürücü ilaç almaları gerekir. Tıkanma olmayan ancak koroner arter hastalığı riski yüksek olan kişilerin, kötü kolesterol düzeyi belli bir rakamın üzerinde ise bunların da kolesterol düşürücü ilaç almaları önemlidir" diyerek şöyle devam etti:

"Kandaki kolesterolün yaklaşık yüzde 80'i vücutta üretilir. Yani dışarıdan hiç kolesterol almasak bile kan kolesterol düzeyinin çok fazla düşmesi mümkün değildir. Kolesterol ilaçları vücutta kolesterol üretimini azaltarak kolesterolü düşürür. Ancak ilacın etkisi kullanıldığı sürece vardır. Yani ilaç kesildiğinde kolesterol üretimi tekrar yükselir ve kolesterol yaklaşık bir ay içinde eski seviyesine geri gelir. Kolesterol düşürücü ilaçlar kullanırken kolesterol düşmesinden sonra ilacın kesilmesi sık yapılan bir hatadır. Eğer doktorunuz kolesterol ilacına gerek görmüş se bu tedavinin ömür boyu sürmesi gerekir. Aynı sebeple hipertansiyon da ömür boyu tedavi gerektirir. Hipertansiyon ilaçları kullanıldığı sürece kan basıncını düşürür ve ilaç kesilirse kan basıncı tekrar yükselir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2583 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim