• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Kalp hastalıkları ve sıcaklar

Kalp hastalıkları ve sıcaklar
Hava sıcaklığının artması kalp damar sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açar.
BSK Aydın Anka Hastanesi Kalp Ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Ünal, Aydınlıları güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları, özellikle hipertansiyon ve kalp hastalarının sıcaklardan dikkatli bir şekilde korunmaları konusunda uyarıyor.
 
Hava sıcaklığının artması kalp damar sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Bu nedenle inme, kalp krizi, kalp yetersizliği, varisler, ayak bileği ödemi (şişlik) aşırı sıcaklarda daha sık karşılaşılan sağlık problemleridir. Kalp hastaları ve felçli hastalarda sıcak havalar hastalıklarının artmasına neden olur.
 
Aterosklerozu (damar sertliği) olanlarda veya diyabet (şeker) hastalığı gibi damar hastalıklarına yol açan kronik hastalıkları olan kişilerde aşırı sıcaklar kalp ve beyin damarları üzerinde olumsuz etkiye yol açar.
 
Tansiyon Yazın Gece Fırlar!
 
Aşırı sıcak havalarda hipertansiyon hastalarının gündüz tansiyonlarının düşük seyrettiği gözlemlenmiştir. Bu kişilerin özellikle 65 yaş ve üzerinde olanlarında sıcak havalarda gece tansiyonlarında artış olmaktadır. Bu nedenle sıcak havalarda tansiyon ilaçlarının kullanımına ara vermemek, kişinin tansiyonunu ideal aralıklarda tutmaya yarayan ilaç tedavisine aynı şekilde devam etmek gerekir.
 
Aşırı Sıcak Havalar İnmeye Neden Olabilir!
 
İnme, beyin krizi olarak tariflenebilir. Beyin damarlarında çatlamaya bağlı kanama olması nedeniyle olabileceği gibi damarlarda bir tıkanma sonucu ile de gelişebilir. Beyin damarlarında oluşabilecek iki durum da sıcak hava ile tetiklenebilir; dolayısıyla aşırı sıcak havalar, özellikle riskli kişilerde, felç veya ölüm ile sonuçlanabilen inmeye yol açabilir. İnme geçirildikten sonra, tedavi şansının olduğu ilk üç saat içinde tam teşekküllü bir hastaneye ulaşmak hayati önem taşır.
 
Sıcaklardan Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
  • Günde en az 8-10 bardak su içilmeli,
  • Alkol ve kafein tüketimini kısıtlamalı,
  • Sıcak havada ağır iş yapmaktan mümkün olduğunca kaçınmalı,
  • Alerji ilaçları ve idrar söktürücü ilaçları sıcak çarpmasına yatkınlığı arttıracağı için mutlaka doktora sorarak kontrollü bir şekilde kullanmalı,
  • Vücudun kendisini soğuk tutabilmesini kolaylaştırabilmek için keten gibi gevşek dokumalı, hafif kumaşlar ile üretilmiş bol ve açık renk giysiler tercih edilmeli,
  • Açık havada bulunanlar mutlaka şapka ve gözlük kullanmalı,
  • Güneşten korunabilmek için yüksek koruma faktörlü kremler mutlaka dışarıya çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmelidir.
Sıcak Havalarda Kalbinize Dikkat Edin
 
Aşırı sıcaklar kanı tüm vücutta dolaştıran bir pompa görevi gören kalp için bir yüktür. Özellikle sıvı kaybı kalbin görevini yaparken daha çok zorlanmasına neden olur. Kalp yetersizliği olanlarda yetersizliğin derecesi artabilir. Koroner (kalbi besleyen) damarların hastalığı veya hipertansiyon gibi kalbi zorlayan başka faktörler ile beraber yetersizlik gelişmemiş bir kalpte bile yetmezliğe gidişi çabuklaşır. Kalp hastaları özellikle sıcak saatlerde soğutulmuş ortamlarda kalmayı tercih etmeli, doktor kontrollerini sıklaştırmalı, sıvı kaybını önleyebilmek için günde en az 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmemelidirler.


Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3163 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim